Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna om SM-guldet: ”Finns fortfarande hopp”

Kopparbergs/Göteborg leder damallsvenskan med två omgångar kvar.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fyra poäng upp till guldplatsen – med två omgångar kvar. Men än lever gulddrömmen för Rosengårds supertalang Hanna Bennison.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MALMÖ. Två omgångar kvar och fyra poäng upp till Kopparbergs/Göteborg.

Hur stark är egentligen gulddrömmen hos mästarklubben FC Rosengård? 

– Det finns fortfarande hopp, säger Hanna Bennison.

– Det är tufft, men vi ska göra vårt jobb, konstaterar Anna Anvegård.

FC Rosengård inledde visserligen säsongen tufft, men fick liv i maskineriet under sommaren och början på hösten. Inför oktober hade Malmöklubben lyckats vinna tio av sina 13 senaste omgångar.

Men så kom en dramatisk fromdipp. Rosengård kryssade mot både Umeå och Linköping, förlorade mot Kristianstad och tappade ledning till oavgjort mot Vittsjö.

En som fick följa formraset från sidan var supertalangen Hanna Bennison. Först var hon skadad – därefter drabbades hon av covid-19. 

– Att det hände när jag precis kommit tillbaka var inte alls kul, men jag var inte så sjuk så det var ganska lugnt. Det jobbiga var att se det från sidan och inte kunna bidra, säger Bennison.

Men mot IK Uppsala (vinst 5-1) i söndags blev det comeback för 18-åringen från Lomma.

– Det var ett tag sedan, det var jättekul att spela igen, säger hon.

”Svårt att sätta finger på” 

Under hela oktober samlade FC Rosengård bara ihop tre poäng. Då gick även serieledningen upp i rök – Kopparsbergs/Göteborg tog över guldplatsen. 

– Det är fyra matcher innan landslagsuppehållet där vi inte tar tillräckligt mycket poäng. Vi hamnar i en dipp och har lite svårt att komma ur den, säger Anna Anvegård, som inte riktigt kan förklara varför oktober blev en misslyckad historia: 

– Det är svårt att sätta fingret på. Men vi har haft lite oflyt, tidigare säsonger har vi kanske haft mer stolpe in. De senaste matcherna har det blivit mer stolpe ut känns det som. 

”Matcher öppnas upp vid mål” 

I den damallsvenska kalendern återstår numera två matcher för såväl FC Rosengård som Kopparbergs/Göteborg.

Malmölaget ställs mot Piteå (borta) och Växjö DFF (hemma).

Göteborgarna å sin sida har kvar att möta topplaget Linköping FC och Vittsjö GIK.

– Jag skulle säga så här: matcher öppnar upp sig när man gör mål, säger Rosengårdstränaren Jonas Eidevall, och fortsätter:

– Vi har inte varit i ledningen i de senaste matcherna. Vi har varit i underläge eller så har matcherna varit oavgjorda. Bortsett Vittsjö, där vi får en ledning och gör det helt okej. Annars har vi behövt jaga hela tiden.

Hanna Bennison gjorde ett inhopp mot IK Uppsala, när hennes Rosengård vann med 5-1.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Bennison: ”Väldigt blandat år” 

För att Rosengård ska lyckas försvara sitt guld från ifjol krävs minst poäng i båda matcherna som är kvar under säsongsavslutningen. Dessutom krävs att Göteborg tappar formen helt.

– Nej, men det finns väl fortfarande hopp. Vi hoppas på det bästa och får se till att vinna de sista två matcherna, säger Hanna Bennison.

Hur summerar du din egen säsong? 

– Ja, detta år har varit väldat blandat. Det har hänt väldigt mycket, och nu med skadan har det inte varit ett jättebra år för mig.

– Men jag har tränat på och försökt göra det bästa.

Hur annorlunda har säsongen varit för er med tanke på pandemin? 

– Det är klart det är lite annorlunda. Men jag tycker inte det påverkat jättemycket, när man kommer ut på planen är det bara till att köra. 

SE MER: Milan tar ledningen – efter Zlatans briljanta passning