Foto: Privat
 Foto: Privat

Småländsk succé: IFK Kalmar till damallsvenskan

Publicerad

IFK Kalmar gör Växjö sällskap i damallsvenskan 2018.

Detta står klart sedan man besegrat Assi med klara 6-3 på söndagseftermiddagen.

Nästa år spelar man sin första match någonsin i den högsta serien.

– Det här är helt sjukt, säger Amanda Fredriksson.

Med en omgång kvar av elitettan behövde IFK Kalmar en poäng för att säkra sin plats i svensk damfotbolls finrum. Och som man gjorde det. 6-3-segern mot Assi var kassaskåpssäker.

Kampen stod mellan Kalmar-laget och AIK på tredjeplats. Växjö var klara seriesegrare sedan länge. Och i och med segern blev det därmed två Smålandslag som tog steget upp.

Stor festfixare var säsongens måldrottning Amanda Fredriksson som gjorde tre mål i säsongsavslutningen. Det innebar 1-0 och kom till på straff sedan hon rivits ned av Assis målvakt.

– Det är helt sjukt, knappt man förstår det är sant, säger Fredriksson.

Nyckeln: "Stark vilja och tydlig målsättning"

Amanda Fredriksson berättar för Kvällsposten att hon redan skrivit på sitt kontrakt över nästa säsong och att flera av hennes medspelare gjort samma sak.

– Det är klart att vi måste ha in lite nya spelare med mer erfarenhet, men samtidigt har vi redan en bra stomme, säger hon.

Vad ser du som den stora anledningen till att ni går upp?

– Vi har haft en stark vilja och en tydlig målsättning. Under våren flöt det mesta på innan det blev lite mer nervöst under hösten. Och sedan skulle jag säga att det de sista matcherna helt enkelt inte har funnits något annat än att vi skulle klara det här.

Hur ska ni fira?

– Vi ska ut på middag först och främst, sedan får vi se vad som händer.

Antar att det blir en lång natt?

– Det lär det bli, det är inte så ofta man går upp i damallsvenskan.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag