Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SM-guldet är långt ifrån någon skräll

Stefanie Sanders stor matchhjälte när Rosengård fixade guldet.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Vinnarna av damallsvenskan 2021 heter FC Rosengård. 

SM-guldet är långt ifrån en skräll. 

Men synar man bedriften i sömmarna är prestationen oerhört beundransvärd.

Att ha saken i egna händer räknas ofta som det yttersta beviset på framgång över tid när det handlar om en serie. Det kan vara alldeles, alldeles underbart men för den delen även raka motsatsen. 

Med framgångar kommer än högre förväntningar. 

Det har under många år hetat att Rosengård bara ska hämta hem sina SM-guld. Ständigt med i snacket inför. Inte alltid fått ihop det till slutet. Men resan till årets triumf har varit allt annat än just det, ett ‘bara’. 

Allt började för ett år sedan. 

En svacka förvandlade gulddrömmar till silvertårar och besvikelsen var monumental. På bara några matcher hade FC Rosengård tappat allt, spelet, SM-guldet, självförtroendet och glädjen. Men framför allt poängen. 

Retligt sprang Göteborg förbi på upploppsrakan mot klubbens första SM-guld. Det om något var synen av att snubbla på målsnöret. Även om det till slut inte ens var nära för Malmölaget. 

Tårarna torkades.

Truppen började formas med tongivande spelare som i mångt och mycket varit avgörande för Rosengård den här säsongen. Olivia Schough, Ria Öling och Emma Berglund för att nämna några. 

En bländande säsongsinledning tog sin början i våras. Precis som tidigare år med en oerhört imponerande defensiv, och en styrande motor i Caroline Seger som nu vackert flätats samman med tekniska geniet Jelena Cankovic och spännande nyförvärvet i finländskan Öling. En trio enligt många för bra för att vara sann. Deras briljans hade fortsatt lyst genom säsongen om inte en skada stoppat Cankovic i flera matcher.

”Målmedvetet jobbat vidare”

Men ett SM-guld bärgas inte under första halvan av en säsong. Det vet alla och framför allt Rosengård, som halkat efter i ett par gånger de senaste åren just på hösten. 

Och nog började orosmolnen hopa sig när det stod klart att supertalangen Hanna Bennison, tillsammans med Nathalie Björn och Anna Anvegård skulle lämna damallsvenskan för utlandsäventyr. Lägg där till att Glodis Perla Viggosdottir, som varit en bärande spelare under många år, valde Bayern München under sommarfönstret.

Men nej, det slutade inte där. Även tränaren Jonas Eidevall handplockades till Arsenals damer för att leda klubben kommande säsonger. 

Tveklöst förluster som skapade stora frågetecken, skulle förra årets svaga höst upprepas? 

Svaret var milt sagt respektingivande.

13–0 på de tre första matcherna i damallsvenskan efter OS-uppehållet. 

Om de under våren radade upp segrar med uddamålet var detta något helt annat. Rosengård hittade en idé som omvandlade allt bollinnehav, inte bara till chanser utan mål. Det är en konst i sig. 

När andra har hängt kvar vid minnet från förra hösten och väntat på den där svackan för Rosengård har Malmölaget imponerat trummat på. Trots spelartapp, skador, tidigt uttåg i Champions League, byte av tränare och en tung förlust i toppmötet mot Häcken för bara ett par veckor sedan har de målmedvetet jobbat vidare. 

Viljan att ta revansch från förra säsongen har inte gjort att de tappat fotfästet eller förirrat sig i jakten på framgång. 

De har genom allt haft blicken på rätt sida mållinjen. 

Med vetskapen om att guldet kunde säkras om Häcken tappade poäng mot AIK tog de sig till Piteå. Med ett tunt snötäcke som kuliss spelade Rosengård kanske inte den mest glimrade fotboll, det fanns onekligen en del nerver. Men varken tankarna eller stressen tog över trots att Piteå två gånger om kvitterade.

Metodiskt tog de säsongens viktigaste seger. Det om något karakteriserar en värdig vinnare av ett SM-guld. 

Att de väntade med avgörandet till slutet gav dramatiken en extra krydda och gör nog bara att segerns sötma smakar ännu bättre.