Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seger: "Vi måste hitta vår egen väg att gå"

Caroline Seger. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Caroline Seger. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Europas storklubbar storsatsar på damlag.

Kan svenska klubblag ens konkurrera i Champions League när fotbollskartan ritas om?

– Vi måste hitta vår egen väg att gå, pengamässigt kan man inte mäta sig med klubbarna ute i Europa, säger landslagsstjärnan Caroline Seger.

Lyon och Wolfsburg är giganter i Champions League-sammanhang sedan flera år tillbaka, men på senare tid har den franska och tyska klubben fått sällskap av andra europeiska storklubbar som satsar på damlag. Barcelona, Chelsea, Bayern München, Paris Saint-Germain och Manchester City har marscherat in klubbfotbollens finaste turnering.

– Det går framåt i damfotbollen. När storklubbarna bestämmer sig för att satsa har de både muskler och förutsättningar för att bli riktigt stora och riktigt bra. Det är en utveckling man har väntat på, säger Rosengårdsstjärnan Caroline Seger, som själv har spelat i både Lyon och PSG.

"Vi blir omsprungna"

Samtidigt förstärks avståndet till kontinenten för de svenska klubblagen, som sedan tidigare har halkat efter resultatmässigt. Ekonomiskt uppumpade Tyresö (som kort därefter gick i konkurs) nådde final 2014, men förutom den framgången har ett svenskt klubblag inte nått semifinal i Champions League sedan Umeå lyckades våren 2010.

– Vi märker ju att vi blir omsprungna. Mycket handlar om det ekonomiska läget. Storklubbarna har mycket större muskler. Vi har ingen möjlighet att konkurrera med lönerna som de erbjuder, säger Maria Hagström, klubbdirektör i Linköping.

När det svenska mästarlaget Linköping tidigare i höst reste till Cypern för 16-delsfinalspel mot Apollon gick klubben back ekonomiskt och Rosengård har i flera år fått ekonomiskt stöd från kommunen för att klara av att genomföra bortaresorna. Caroline Seger, som har vunnit turneringen med Lyon och nått final även med PSG och Tyresö, kan vittna om helt andra förutsättningar ute i Europa.

Chartrar eget flygplan

– Man åker chartrat plan till varje bortamatch. De förutsättningarna är ju "top-notch", säger Seger.

– Det är det ju på allt. Det är personer på varje position – sjukgymnaster, heltidsanställda läkare och möjligheter till gym på ett helt annat sätt. Alla är heltidsanställda och man har gräsplaner till sitt förfogande hela tiden.

Landslagskaptenen anser att damallsvenskan och de svenska klubbarna måste hitta sig egen väg att gå. Exempelvis kan den jämna ligan i Sverige vara något att locka med.

– Fortfarande tycker jag att Rosengård har varumärket och statusen att man kan locka hit svenska spelare och då tror jag framför allt att det måste vara de yngre. En utvecklingsmiljö innan man tar steget ut för pengarna och de stora klubbarna.

Vill leda tåget

Linköping har som vision att etablera sig som ett semifinallag i Champions League.

– Det vi kan göra är att ha så bra verksamhet som möjligt, men jag tror på sikt att det måste ske någon förändring. Vi måste stärka upp damfotbollen brett i Sverige om svenska klubbar vill vara med och slåss ute i Europa. Sverige har ju varit ledande under så många år och jag tycker att det är onödigt att tappa det. Vi ska ju vara med på tåget och fortsätta leda det, säger klubbdirektören Maria Hagström.

Tyskland och Frankrike dominerar

Ligorna som har haft lag med i semifinal av Champions League sedan säsongen 2009–2010:

Tyskland – 13 lag: Wolfsburg 2013, 2014, 2015, 2016, Frankfurt 2012, 2015, 2016, Potsdam 2010, 2011, 2012, 2014, Duisburg 2010, 2011.

Frankrike – 10 lag: Lyon 2010, 2011, 2012, 2013, 2016, 2017, Juvisy 2013, Paris Saint Germain 2015, 2016, 2017.

England – 5 lag: Arsenal 2011, 2012, 2013, Birmingham City 2014, Manchester City 2017.

Sverige – 2 lag: Umeå 2010, Tyresö 2014.

Spanien – 1 lag: Barcelona 2017.

Danmark – 1 lag: Bröndby 2015.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!