Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seger: ”Förstår att han känner sig bortspelad”

Caroline Seger på fotbollsgalan. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Caroline Seger i klubbtröjan. Foto: BILDBYRÅN
Andreas Granqvist. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

2019 är året när Caroline Seger hoppas ta revansch med klubblaget FC Rosengård  och gå långt i VM i Frankrike i sommar.

Här berättar mittfältsstjärnan om hur Peter Gerhardsson förändrat landslagets spelsätt, önskan att sluta på topp, Nilla Fischers modiga tal men också förståelsen för Andreas Granqvists reaktion. 

– Jag känner Granqvist och vet att det är en bra kille. Jag förstår att han känner sig lite bortspelad. 

Det svenska landslaget befinner sig i Sydafrika för att börja uppladdningen inför sommarens VM i Frankrike. 

Lagkaptenen Caroline Seger satte sig på planet till värmen i söndags, en dryg vecka efter att klubblaget Rosengård kört i gång försäsongen efter semestern.   

 – Nu ska vi förbereda oss inför ett mästerskap men jag tror upplägget blir ganska likt ändå. Jag ser verkligen fram emot det här året, säger hon i Malmö några dagar innan avresan.   

– Jag tror inte att min roll i landslaget kommer förändras inför det här året. Kroppen känns bra och jag är mentalt redo. Det är bara för mig att fortsätta. Jag behöver prestera på en hög nivå men jag känner inte att jag behöver överprestera. 

För rutinerade lagkaptenen Caroline Seger blir det fjärde VM-slutspelet i karriären men också det första med förbundskaptenen Peter Gerhardsson, som tillträdde för ett drygt år sedan. Enligt mittfältsstjärnan har det blivit en markant skillnad på hur landslaget spelar nu och tidigare under Pia Sundhages ledning.  

– Vi har blivit ett lag som kan styra tempot i matcherna på ett annat sätt. Vi kan bygga upp våra anfall från back och framåt, skapa målchanser på egen hand och inte slumpmässigt och vi visar tendenser till att vara ett lag som kan spela fin fotboll. 

– Jag tror vi får nytta av den typen av fotboll framöver. Det ska bli spännande att se vad vi kan gör med den fotbollen.

Caroline Seger, tillsammans med Magdalena Eriksson och Olivia Schough, i landslagströjan under höstens VM-kval. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Och om man omsätter det till förväntningar i VM - hur långt kan ni gå? 

– Tråkigt svar, men det är svårt att sia om nu. Vi är ett litet land med begränsat antal spelare som måste vara vältränade och få speltid i sina klubbar och ha bra självförtroende. Det gäller att alla presterar maximalt. 

Svårt att sluta på topp

Caroline Seger fyller 34 år i mars och frågan om det blir hennes sista mästerskap har hon redan fått många gånger. 

Svaret är att det inte finns något definitivt svar ännu. 

– Desto äldre man blir desto svårare blir det att bestämma när man ska sluta. 

Men är det viktigt för dig att sluta på topp? 

– Ja, det tycker jag ändå men det är också det svåra. Man känner sig bra och så ska man sluta då? Eller fortsätta och riskera att sluta kass? Folk tänker att kan hon sluta men det tänker kanske folk redan, skrattar Caroline Seger. 

– Men efter en lång karriär skulle det vara lite tråkigt att sluta när folk vill kasta ut en.  

Vid fotbollsgalan i november, där Caroline Seger fick priset som årets bästa mittfältare, väckte Diamantbollens vinnare Nilla Fischers brandtal om jämställdhet i fotbollen stor uppmärksamhet. 

– Det var väldigt modigt men det är tråkigt att man inte kan njuta och tacka de närmaste som man borde utan behöva ta mycket skit efter ett sådant tal. 

Nilla Fischer under fotbollsgalan. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Samtidigt blev efterspelet infekterat där framför allt Andreas Granqvist hamnade i fokus efter att han sagt att han var trött på diskussionen och på att herrlandslaget fick skit för orättvisorna. Caroline Seger ser å sin sida ett stort problem i att de två landslagen under många år har talat förbi varandra. 

– Jag känner Granqvist och vet att det är en bra kille. Jag förstår att han känner sig lite bortspelad, att det var mer riktat mot förbundet än mot Nilla. 

– Det vinklas och vi pratar förbi varandra i stället för med varandra. Det borde bli ändring på det. Vi är ett Sverige och ska gå åt samma håll. Det är mycket missförstånd och vi har inte gjort något tillsammans under åren. Jag tror inte det finns något ont från deras sida. 

"Cool när det hände"

Du är nära vän med norska Ada Hegerberg, som blev historisk när hon som första kvinna tog emot Ballon d'Or - vet du hur hon har tagit uppståndelsen efter att hon på scenen fick frågan om hon kunde twerka? 

– Jag vet att hon har tagit det med ro. Hon har skinn på näsan och är trygg i sig själv. Det blev en bomb med mycket efterarbete i stället för att hon kunde njuta av sitt pris men det tror jag hon gjorde ändå. Hon var väldigt cool när det hände. 

– Det blir lite tråkigt när fokus hamnar på den händelsen och inte på vad hon gjort som fotbollsspelare. Samtidigt växte hennes varumärke så det kom ju med något gott också. 

Ada Hegerberg. Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Apropå varumärke - kan du tänka dig att stanna kvar i fotbollen efter den aktiva karriären? 

– Det är målet. Jag har förstått att detta är jag bra på och här har jag erfarenheter och kunskaper. Det vore lite slöseri om jag inte fortsätter använda det. 

Men först väntar ett stort mästerskap i Frankrike - och en chans till revansch med klubblaget Rosengård efter förra årets tredjeplats.  

Minst. 

 

LÄS MER: Jag pekade ut män - men inte en enskild grupp män 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!