Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schough: ”Först nu jag känner mig som proffs”

Olivia Schough bytte klubb från Djurgården till Rosengård i vintras.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fem av fem vunna matcher leder FC Rosengård allsvenskan med sina 15 poäng.

Olivia Schough, som dessutom är ny spelare i laget, toppar skytteligan. 

– Jag har fått kämpa med mig själv, men lagom till seriestart hittade jag formen, säger hon. 

Den 14 maj mötte Malmölaget Växjö, som hittills endast kammat hem ett poäng. Rosengård däremot som ligger i topp, tog inte helt oväntat hem matchen, tack vare Olivia Schoughs mål från straffområdeslinjen, en kvart in i matchen. Det blev hennes fjärde mål för säsongen. I och med det leder hon nu skytteligan. 

– Det känns väldigt roligt, men också ovant. Jag är inte van att göra så många mål på så kort tid och därför tror jag inte heller att det kommer hålla i sig, säger Schough.

Målet är alltså inte att bli nästa skyttedrottning. Däremot är målet att ta sig till OS och vinna ett SM-guld, något hon länge suktat efter. 

– I mina tidigare lag har jag varit nära att ta guldet tre säsonger, men i slutändan landat på andra plats. Så nu är det dags. 

FC Rosengård är också sugna på revansch efter förra årets snopna guldmiss. Kopparberg/Göteborg knep guldet efter att ha kommit ikapp och vann slutligen alltihop med sju poäng. 

Från Djurgården till Rosengård

I slutet på förra året blev det klart att Olivia Schough skulle lämna sin post som lagkapten i Djurgården för en plats i Rosengård. Det har varit en stor omställning och inte det lättaste, enligt henne själv. 

– Det har varit svårt att komma till ett nytt så bra lag. Jag hade det tufft under försäsongen och fick kämpa med mig själv. Jag hittade ingen form till Champions League. Den kom i stället lagom till seriestart. Då var riktiga Olivia tillbaka, säger Schough. 

Det märktes. För varenda match har hon fått starta, något som hon menar inte alls är en självklarhet i det nya laget. Här finns det landslagsspelare på varje position. 

– I Djurgården hade jag en självklar plats. Här är varje träning en fajt. Det är tajt om positionerna. Det gör att vi spelare inte kan slappna av. 

Djurgården var däremot en bra skola för henne. Där lärde hon sig mycket som hon har kunnat ta med sig till Rosengård. 

– Där byggde jag upp tron på mig själv. Det har jag försökt ta med mig hit. Eftersom jag är i ett bättre lag nu försöker jag fortsätta ha fokus på mig själv, säger Schough. 

”Första proffsiga klubben”

Trots att Schough länge spelat i Sveriges högsta serie känner hon att Rosengård är den första klubben i Sverige där hon själv verkligen känner sig som ett proffs.

– Här är vi alla heltidsanställda, alla har detta som högsta prio. Det är hög nivå och alla är medvetna om det. Så har det inte varit innan. 

Till skillnad från tidigare klubbar får laget träna på förmiddagar och sen får de lunch. Det är några anledningar till att det först nu känns på riktigt. 

– Rosengård har ju haft det så här i många år, men för mig är det något nytt. Det gör att det är tuffare konkurrens. 

Nyckeln är jämn nivå 

Med tuffare konkurrens hoppas och räknar hon också med bättre resultat. Målet är i år att kunna hålla en jämnare nivå som lag och där med kunna ta hem titeln som Svenska mästare. 

– Jag hoppas att vi kommer kunna hålla den här höga nivån. Vi måste vara på tårna varje match, så att vi kan slippa svackan som det blev för Rosengård förra året. 

Rosengård, med sina fem raka segrar ligger nu fem poäng före Kristianstad på sina 10 poäng. Nästa match spelar de på söndag, den 23 maj, när Piteå, som ligger näst sist i serien, gästar Malmö IP.

– Sen är det bara publiken som saknas. De kommer kunna bidra med energi. Ser så mycket fram emot att gå ut på planen, visa upp oss och få stöd från alla som hejar på.

Hon har tidigare upplevt Malmö-publiken när hon mött laget tidigare. Men aldrig tidigare har hon fått uppleva stödet från Rosengård på läktarna. 

- Det är det jag ser mest fram emot, att se flickor och pojkar i publiken som är där för att stötta oss. Alla verkar ha en sådan god gemenskap, säger Olivia Schough.

TV: ”Det kommer bli en spännande match”