Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska kvartetten leda Rosengård till nytt guld

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

FC Rosengård har fått en till stora delar ny tränarstab.

Efter två veckor tillsammans väntar ny första utmaningen

– Det har gått över förväntan, säger Renée Slegers.

När Jonas Eidevall valde att lämna FC Rosengård förra sommaren tog Renée Slegers över som huvudtränare under hösten. Efter att SM-guldet var bärgat förlängde klubben kontraktet med henne ytterligare två år.

– För mig var det en icke fråga. Det kom en förfrågan från Sjögran och Erling (Nilsson). Vi pratade ganska länge om många olika saker. Men jag ville absolut fortsätta, säger Slegers.

Assisterande tränaren Patrick Winquist valde att lämna klubben efter säsongen och gick till Mjällby AIF. I stället flyttades Ieva Kibirkstis upp från klubbens lag i division 1 och Joel Kjetselberg hämtades in från Malmö FF.

Den trion, tillsammans med målvaktstränaren Kenneth Mattsson, ska leda laget till ett nytt SM-guld.

– Nu har vi jobbar tillsammans i två veckor och hittat ett jättebra samarbete tidigt, egentligen över förväntan, säger Slegers.

Kibirkstis kommer ta hand om den mer analytiska delen. Hon är ansvarig för matchanalyser, men kommer även ha fokus på fotbollsfysen och fasta situationer.

”Han kan utveckla oss”

Kjetselberg kommer arbeta nära Slegers och kommer vara den som leder träningarna. De känner varandra sedan tiden på Malmö idrottsgymnasium men detta är första gången de jobbar tillsammans.

– Vi tänker lika kring fotboll, hur vi vill spela och hur vi vill träna. Det har gått över förväntan, så det är jättepositivt. Han kommer in med mycket kompetens, han har tankar kring fotboll som kan utveckla oss som lag, säger Slegers och fortsätter:

– Sedan är jag jätteglad att vi lyfter upp Ieva också från b-laget. Hon har varit med en del under hösten och har varit väldigt uppskattad av spelarna.

Slegers blev inkastad som huvudtränare mitt under säsongen i fjol. Nu får hon en hel försäsong att sätta sitt spel, men det kommer bli likt det spel laget spelade förra säsongen med fokus på att äga boll.

Flera unga spelare får chansen direkt

Men det finns utvecklingsområden.

– Vi ska vara bättre på att slå ett lag med högpress, som vi upplevt mycket i Europa. Det har varit en utmaning för oss när lag pressar högt med hög intensitet, så det vill vi lägga till i vårt spel.

Under lördagen spelar Rosengård första träningsmatchen för säsongen. Det är Bröndby som kommer på besök till Malmö IP.

Åtta spelare från de yngre leden kommer få chansen i truppen och möjligheten finns till speltid för flera av dem.

Men om Slegers kan använda några av dem under säsongen återstår att se.

– Vi får se på deras utveckling. Erling Nilsson säger det aldrig har sett så bra ut i vår ungdomsverksamhet som det gör nu. Det är många bra spelare. Sedan är det så att vi kanske är ett av, eller om inte det damlaget i Skandinavien. Så det är jättesvårt att ta sig in som ungdomsspelare.