Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket får de i bonus efter guldet

Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en snabbvisit till Göteborg är SM-guldet tillbaka i Malmö.

Men en förstaplats i damallsvenskan ger inget större miljonregn. Det är snarare ute i Europa som det finns pengar att tjäna.

– Vi får bättre förutsättningar in till Champions League och den delen ska man inte

underskatta, säger klubbchef Jenny Damgaard.

FC Rosengård har haft ena handen på SM-guldet mer eller mindre under hela årets allsvenska säsong. Malmöklubben gick snabbt upp till serieledning i våras, med Göteborgsklubben BK Häcken som den enda riktiga utmanaren.

Guldet säkrades i söndags, när Rosengård bortavann mot Piteå med 3-2. Bara några timmar tidigare hade Häcken bara klarat oavgjort mot AIK – därmed skiljer sju poäng mellan de båda lagen, med två allsvenska omgångar kvar att spela.

Guldet är Rosengårds tolfte i klubbens historia. Men den som tror att glimrande guldmedaljer ger ett rejält klirr i kassan tror helt fel. En placeringsbonus på 200 000 kronor är vad de får.

– Nej, det kan man inte säga. Men samtidigt är det så klart många andra parametrar som är jätteviktiga, säger klubbchef Jenny Damgaard.

– Däribland att vi får bättre förutsättningar in till Champions League. Och den delen ska man inte underskatta.

Ja, för det är i Champions League som det kan finns pengar att tjäna.

”Kan vara betydligt mer fördelaktig”

Uefa gjorde om stora delar av damernas Europaspel inför årets säsong. En av många synliga förändringar är att det numera finns ett gruppspel i Champions League, till skillnad från förr när turneringen började med kval och sextondelsfinaler.

Bland de osynliga förändringarna finns en större ekonomiskt vinning av att nå hela vägen fram till Champions League. En plats i sextondelsfinalerna gav tidigare 700 000 kronor till klubbarna – nu är ett avancemang till gruppspelet värt fyra miljoner kronor.

– Vi har egentligen varit klara för Champions League länge. Men nu går vi in i ”champions path” och den kan vara betydligt mer fördelaktig, säger Jenny Damgaard.

Andra viktiga förändringar den sista tiden är bland annat att Rosengård återigen kan välkomna tillbaka sin hemmapublik till Malmö IP. Det publiktak som infördes på grund av den pågående pandemin skrotades i slutet på september och när Rosengård hemmavann med 2-1 mot Linköping den 9 oktober var lite drygt 1 500 åskådare på plats.

Superettanlag så som Norrby IF, GAIS, Jönköping Södra, IK Brage och Vasalund lockade färre supportrar än så till sina senaste hemmamatcher.

– Sedan hoppas vi att alla våra samarbetspartners är stolta över oss och vi hoppas detta kan ge lite effekter. Kanske kan fler tänka sig att stötta oss nu, säger Jenny Damgaard.

Har det varit viktigt för er att få tillbaka publiken?

– Ja, absolut. Vi är i en upplevelseindustri och där är publiken en förutsättning för det. Det är klart att det ger extra energi till laget och till alla oss andra att publiken är tillbaka, säger Damgaard, och tillägger:

– Vi har spelat en match utan publiktak redan. Nu hoppas vi att alla Malmöbor kommer den första november och firar SM-guldet med oss.

Rosengård tar sig an Eskilstuna United den första november, klockan 19.00 på Malmö IP. Därefter avslutas årets upplaga av damallsvenskan den sjätte november, när Rosengård åker till Stockholm för bortamöte mot Djurgårdens IF.