Anja Mittag gör hennes och matchens första mål mot Eskilstuna Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNAnja Mittag gör hennes och matchens första mål mot Eskilstuna Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anja Mittag gör hennes och matchens första mål mot Eskilstuna Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
FC Rosengård smattrade in mål under torsdagens match Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFC Rosengård smattrade in mål under torsdagens match Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
FC Rosengård smattrade in mål under torsdagens match Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rosengård vann med 9–0 i helt galen kross

Publicerad

Torsdagens damallsvenska match dröjde 15 minuter extra på grund av Eskilstunas försening. 

Ungefär lika länge tog det för tjejerna från Södermanland att komma in i matchen. 

Anja Mittag stod för fyra av målen när Rosengård vann med 9-0.

Det förrädiska aprilvädrets smattrande regndroppar byttes ut mot ett stundande solsken när de fjolårstippade lagen stegade in på planen 15 minuter försenade.

Det är tredje matchomgången i årets damallsvenska och på plats i Malmö ser vi FC Rosengård och Eskilstuna United DFF. 

Vaknade först tre mål senare

Torsdagen fick ingen lysande start när en trafikolycka hamnade emellan Eskilstunas spelarbuss och Malmö IP. Inte mycket föll på plats för tjejerna från Södermanland som efter dryga matchkvarten har tre mål i ryggen. 

– Vi fick inte den starten vi ville ha om man säger så, säger Eskilstuna Uniteds tränare Jonas Björkgren.

Rosengård var minst sagt på tårna när de efter 22 sekunder var nära att knäppa in matchens första mål, i ett försök som avfyrades från huvudet på just nummer 22, Fiona Brown.

Och redan i den andra matchminuten kommer nästa försök. Denna gång föga förvånande genom Anja Mittag som enkelt lägger bollen bakom en fintad Emelie Lundberg. 1-0 FC Rosengård. 

Seger i straffsituation

Knappt en och en halv minut senare banar Rosengårds klockrena passningsspel fram till Sanne Troelsgaard som ger hemmalaget 2-0. 

– Gör man två mål så fort så är det klart att man sätter prägeln på matchen, säger Anja Mittag.

Efter närkamp i den 16:onde matchminuten döms straff till Rosengård, som snuddar vid ribban in i vänster kryss. 3-0 av Caroline Seger. 

I den tjugoandra minuten krockar Fiona Brown och Eskilstunas Ngozi Okobi ihop, en smäll som får läktaren att jämra sig och ger Okobi gult kort. 

På det fjärde ska det ske

Tio minuter senare var hon uppe och hoppade och satte huvudet på spiken, eller bollen. 4-0 Via Brown.

Eskilstuna spelarna kliar sig i håret och stressen blir påtaglig när bollar har allt svårare att rulla längs marken. 

Åtta minuter in i andra halvlek lägger Mittag in 5-0 målet, framspelad av Lisa-Marie Utland. En minut senare är hon där uppe igen och står för sitt tredje och matchens sjätte mål.

– Vi har ett väldigt giftigt anfallsspel när vi får komma rättvända mot ett annat lags backlinje, säger FC Rosengårds tränare Jonas Eidewall.

Men Rosengård är inte nöjda där. Efter en rörig situation i Eskilstunas målområde står danska Sanne Troelsgaard för sitt andra och Malmölagets sjunde mål.

Fortsätter att dundra in

I den 80:e matchminuten stod Troelsgaard för den perfekta passningen som gav Lisa-Marie Utland sitt första och Rosengårds åttonde mål.

Och precis när Eskilstuna trodde de kunde pusta ut smällde hon till igen. Anja Mittag gör sitt fjärde och Rosengårds nionde mål för matchen på hörna.

– Det är sådana spelare som Anja som visar sig vid den här typen av målchanser, säger Eidewall.

– Det var bra att du fick belöning i dag om det är någon som har tvivlat på att hon kan göra mål, säger han till Anja. 

Vilket av målen är du mest nöjd med Anja?

– Det sista, helt klart, säger hon.

Under upptaktsträffen för Damallsvenskan lovade Rosengårds Ali Riley tydligare kommunikation inom laget. Något som även förbipasserande på Pildammsvägen skulle kunna intyga.

Hemmalaget tog mest plats från start och Eskilstunas försening in i matchen kostade dem ytterligare 3 poäng och en fortsatt sistaplats i tabellen.  

– Man måste möta alla lag två gånger även fast det kan kännas förjävligt, säger Björkgren.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag