Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rosengårds krav: Chartrat plan i CL

Här är klubbarna med flest SM-guld i Damallsvenskan
FC Rosengård.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
FC Rosengård.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att undvika smittspridning vill FC Rosengård chartra ett plan till bortamatchen mot georgiska Lanchkhuti i Champions Leagues 16-delsfinal.

Problemet är att ersättningen från Uefa kanske inte räcker till det.

– Det handlar inte om att vi vill ha det smidigt och skönt på väg till match, det handlar om säkerhet, säger sportchefen Therese Sjögran.

FC Rosengård lottades på tisdagen mot Lanchkhuti i Champions Leagues 16-delsfinal.

Dubbelmötet inleds den 9 eller den 10 december och FC Rosengård ska då spela på bortaplan. Returen spelas i Malmö den 15 eller den 16 december.

I nuläget är det oklart om matcherna verkligen kan spelas på de tänkta platserna. Allt beror på vilka coronarestriktioner som kommer gälla vid matchdatumen, samt vilka eventuella avsteg som kan göras från dessa. I nuläget avråder UD från resor till Georgien.

– Vi har varit i kontakt med förbundet som i sin tur sköter kontakten med myndigheter i de länder våra motståndare kommer från. Men vi har inte fått något svar än, säger Therese Sjögran.

Rosengårds match kan flyttas

Om det på grund av restriktioner inte skulle gå att spela öppningsmatchen i Georgien kan den flyttas till neutral plan i något annat land.

För Rosengård kan det bli en krånglig bortaresa – i tider då man helst inte ska resa alls. Therese Sjögran påpekar att det för herrlagen finns krav på att chartra plan till CL-matcherna, för att minska risken för coronaspridning. Därför har det skjutits till extra pengar för lagen.

Damerna får däremot nöja sig med en rekommendation att chartra – och inga extra pengar.

– Det är helt otroligt att den skillnaden finns, säger Sjögran och slår samtidigt fast att FC Rosengård kommer driva frågan för att försöka se till att även damlagen får ett tillskott för at kunna chartra plan.

Får 70 000 euro

Grundersättningen för att spela en 16-delsfinal i Champions League ligger på 70 000 euro. Det ska täcka resor, boende, mat och andra omkostnader.

– Om man ska chartra ett plan med hjälp av de pengarna så tar de slut rätt snabbt, säger Sjögran.

Lagkaptenen Caroline Seger säger till Sydsvenskan:

– Det är helt befängt att att Uefa inte ger samma stöd till dam- och herrklubbarna så att vi kan ta oss dit på ett smidigt sätt. Otroligt typiskt. Champions League är ju en speciell turnering, och vi vill gärna ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Förutsättningar vi inte får nu. Det är inte kul varken för oss eller alla andra, 

Så spelas Champions League

16-delsfinaler: 9/10 december och 15/16 december.

Lottning åttondelsfinaler: 16 februari.

Åttondelsfinaler: 3/4 mars och 10/11 mars.

Lottning kvarts- och semifinaler: 12 mars.

Kvartsfinaler: 23/24 mars och 31 mars/1 april.

Semifinaler: 24/25 april och 1/2 maj.

Final: 16 maj (Gamla Ullevi, Göteborg).

Spelare i damallsvenskan kan inte leva på sina löner