Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rosengård vann på nytt: ”Visade en bra mentalitet”

Olivia Schough var en av flera målskyttar för Rosengård mot AIK.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
FC Rosengård firar ett av många mål i den andra halvleken mot AIK.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

MALMÖ. Det tog ett tag för kugghjulen att börja snurra.

Men till sist kom målen för serieledande FC Rosengård – som hemmaslog AIK med 3-0.

– Vi visade verkligen en bra mentalitet, säger en av målskyttarna, Jelena Cankovic.

Kanske var det Champions League-förlusten mot TSG Hoffenheim som fortfarande var fastlimmad i benen. För Rosengård fick knappast den start på lördagens hemmamöte mot AIK som huvudtränare Renée Slegers hade hoppats på. 

Solnaklubben inledde piggt och alert, periodvis hade Rosengård uppenbart svårt att spela sig ur den svartgula pressen.

Närmast att skjuta ett ledningsmål för Rosengård i den första halvleken var yttern Sanne Troelsgaard. Först när hon avslutade kort över AIK-målvakten Milla-Maj Majasaaris ribba. Därefter sedan hon kombinerat sig fram i straffområdet - men fick se sitt hårda avslut styras undan till en hörna via den amerikanska försvararen Hannah Davison, som storspelade i AIK:s backlinje.

– Det var ingen bra första halvlek, säger Renée Slegers.

– Det sitter i många grejer. Det sitter i kvalitén i allt vi gör, som passningskvalitén. Men också i att vi inte har tålamod och vi skapar inte de ytor vi hade pratat om.

Inför matchens andra halvlek genomförde Rosengård ett byte, där Mimmi Larsson lämnade matchen och nyförvärvet Loreta Kullashi fick göra entré på konstgräsmattan.

Rosengård avgjorde i andra halvlek 

Bytet hjälpte till en början föga och målchanserna var inte många för Rosengård – men efter dryga timmen kom ledningsmålet ändå. AIK slarvade på egen planhalva och då var Jelena Cankovic på rätt plats vid rätt tillfälle och kunde dundra in 1-0 med ett minst sagt elegant avslut.

– Det var ett viktigt mål. I ligan behöver vi ta alla tre-poängare hela vägen till slutet, säger Cankovic. 

– Första halvleken gick inte bra och vi hade inte något bolltempo. Det var viktigt att göra det första målet, sedan blev det lättare.

Stärkta av fullträffen fortsatte Rosengård skölja över AIK. Kvartetten Kullashi, Stefani Sanders, lagkapten Caroline Seger och Emma Berglund var samtliga nära att nicka in 2-0 för serieledande Rosengård kort efter ledningsmålet.

Till sist kunde inte Milla-Maj Majasaari stå emot det frekventa nickandet längre.

Med 19 minuter kvar på matchuret nådde en fint slagen hörna fram till Gudrun Arnardottir, som tryckte in 2-0-målet distinkt med huvudet.

Slegers: ”Vi vet att det är svårt

Jublet hann knappt lägga sig över soliga Malmö IP innan landslagsstjärnan Olivia Schough bjöd på ytterligare en fullträff, när hon frispelades av Sanders. Målet var Schougs nionde för säsongen och lyfte upp henne till en andraplats i den allsvenska skytteligan.

Bara BK Häcken-stjärnan Stina Blackstenius har tryckt in fler fullträffar under årets säsong.

– Vi vet att det är svårt efter att vi varit i Europa och sedan ska vi tillbaka några dagar efter och spela en viktig seriematch. Den omställningen är alltid svår och det syns i den första halvleken. Men sedan är det positivt att vi lyckas vända i den andra halvleken.

– Det kan ge en positiv känsla inför den andra matchen i Hoffenheim, säger Renée Slegers.

Under matchavslutningen vaskade Rosengård fram några ytterligare målchanser, utan att lyckas trycka in några fler mål. Lördagens tillställning slutade till sist 3-0, vilket innebär att Rosengård nu samlat ihop 41 poäng på 15 omgångar.

AIK å sin sida, har fortfarande aldrig gjort mål mot Rosengård och parkerar på en tiondeplats i tabellen.

– Efter en 3-0-förlust (mot TSG Hoffenheim i Champions League, reds.am.) är det svårt mentalt. Men jag tycker att vi verkligen visade en bra mentalitet. Det är viktigt inför returmötet, i fotboll är allting möjligt. Detta var en bra förberedelse inför onsdag, säger Jelena Cankovic.

TV: SE FLER NYHETER