Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Riskerar att bara bli ännu fler offerkoftor”

Här är svenska spelarna i Europas toppligor
Zećira Mušović är positiv till det nya Champions League-upplägget, men säger samtidigt att det krävs tid och energi för att få det att fungera. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Hanna Bennison är positiv till ”nya” Champions League - eftersom det ger fler matcher, mellan fler lag. Foto: Petter Arvidson, BILDBYRÅN

Mästarklubben FC Rosengård hoppar in i Champions League till hösten igen.

En turnering som får ett helt nytt upplägg från och med nästa år

Med viss försiktighet applåderas det nya formatet av Rosengårds stjärnduo Zećira Mušović och Hanna Bennison.

– Man måste lägga tid på det annars kommer det bara bli en extra kostnad och ännu fler offerkoftor kommer åka på, säger Mušović.

På herrsidan är Champions League-gruppspelet en mångårig tradition under höstrusket som lockar en miljonpublik över hela jorden. Samma tradition saknas hos damerna, där Champions League sparkar i gång direkt i kvartsfinalerna. 

Men snart blir det ändring på den saken. 

Från och med säsongen 2021/22 får även damernas Champions League ett gruppspel, vilket inte minst innebär fler matcher, mellan fler lag.

En förändring som har viss potential - men som samtidigt inte på egen hand löser alla problem, säger Rosengårds landslagsmålvakt Zećira Mušović.

– Jag säger som jag skrev på Twitter: om man lägger upp det här bra och lockar in folk med marknadsföringen så kan det bli bra för både publik och lag, säger hon.

– Men om man inte lägger ner tid på det kommer det bara bli extra kostnader och extra offerkoftor som åker på.

Hur upplever du Champions League som det är i dag, är det något man inte lägger tillräckligt med tid på? 

– Det handlar väl om att alla klubbar inte har resurser att lägga tid på Champions League utan fokuserar på att släcka andra bränder. Men jag tycker vi jobbar bra med det i Rosengård och jag tror att det här nya formatet kommer bli bra. 

https://twitter.com/ZeciraMusovic/status/1202300471697907712

”Det är jättepositivt” 

Zećira Mušović har gedigen erfarenhet av Champions League efter sina sju år i FC Rosengård - så sent som 2015 fanns hon även med i turneringens året lag

Samma rutin har inte riktigt supertalangen Hanna Bennison, 17, som fick något av ett genombrott under fjolåret med landslagsdebut och 18 matcher i den vita Rosengårdströjan. 

Men Bennison tror - liksom Mušović - att förändringen kan vara av godo.

– Det är kul eftersom det blir fler matcher och man får en chans att möta fler bra lag. Jag tror det kommer bli bra, säger den offensiva talangen.

Hur känner du i dag, tror du att fler matcher kan vara en positiv förändring? 

– Jo, men det tror jag ändå. Det kommer ju ge fler lag chansen och det finns många bra lag. Jag tror att det kommer blir bra. 

I en tidigare intervju med Kvällsposten har även Bayern München-stjärnan Amanda Ilestedt uttalat sig positivt om att damernas Champions League blir större och bredare från och med nästa år

– Jag tycker det är jättepositivt, det blir mycket mer matcher på den absolut högsta nivån. Det kommer bli roligt med gruppspel, och det kommer bli spännande att följa turneringen.

Zećira Mušović och Amanda Ilestedt med sina bronsmedaljer från fotbolls-VM 2019. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Ger bättre förutsättningar” 

Även om det inte blev något Europaspel under 2019 för FC Rosengård har den skånska mästarklubben stor erfarenhet av den största kontinentala fotbollscenen. 

Under hela 2010-talet har Rosengård gjort en rad framträdanden i Champions League, och mött klubbar som Tavagnacco, MTK Hungaria, Fortuna Hjørring och AGSM Verona.

Den röda tråden?

Flera av herrfotbollens absolut största giganter lyser med sin frånvaro. 

Men det är samtidigt ett faktum som blåser bort allt mer. I Spanien satsar Real Madrid på damfotboll, med svenskduon Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani i spetsen.

På hemmaplan bygger Malmö FF upp en damverksamhet igen, Helsingborg filar på sin kommande flickverksamhet och Trelleborgs FF har gått från division 4 till division 1 på damsidan inom loppet av tre år.

En positiv utveckling - som kan ge damspelare bättre möjligheter att leva på sin idrott, tror Hanna Bennison. 

– Det är så klart väldigt betydelsefullt och det ger en sporre till en själv att man vill ge sig ut till de större klubbarna. Det är kul att de stora herrklubbarna satsar på sina damlag och det är något jag tycker är viktigt, säger hon. 

– Damfotbollen utvecklas hela tiden och det känns som att man får en större chans att leva på sin damfotboll i framtiden. Det går åt rätt håll.

”Finns två vägar att gå”

Zećira Mušović instämmer: att herrklubbar ger sig in i damfotbollen med investeringar och satsningar är positivt. Men samtidigt vill hon lyfta fram sin egen klubb som ett bevis på att det finns flera olika vägar att gå. 

– Jag tror absolut det kan hjälpa damfotbollen att fler klubbar från herrsidan blandar sig in och börjar konkurrera på den absoluta toppnivån, säger Mušović.

– Men samtidigt har FC Rosengård visat att man kan konkurrera med de allra bästa även utan en herrklubb bakom sig. Det finns två vägar att gå och vi har valt vår egen väg.