Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Övertygade om att våra spelare kommer smittas”

Håkan Wifvesson, ordförande i FC Rosengård.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Planen är att den damallsvenska säsongen ska börja i slutet av maj.

Men förslaget får kritik av FC Rosengårds ordförande – som kallar det orealistiskt och oroar sig för vad konsekvenserna kan bli.

– Vi har varit tydliga med att vi tycker att det är för tidigt, säger Håkan Wifvesson.

Utbredningen av coronaviruset har ställt en hel idrottsvärld på ända. Ligasäsonger och mästerskap har ställts in eller skjutits upp, och den svenska fotbollssäsongen kommer att börja senare än vanligt.

För damallsvenskan ska premiären ske i månadsskiftet maj-juni, enligt ett förslag som klubbarna och Elitfotboll dam röstade igenom på onsdagskvällen. 

Men några klubbar vände sig emot förslaget, däribland den regerande mästaren FC Rosengård.

– När man bara har 55 minuter på sig för ett så viktigt telefonmöte är det inte så många punkter som hinner komma fram. Det blev snarare en diskussion om hur vi ska följa efter herrallsvenskan, och sedan gick omröstningen väldigt snabbt. Men vi har varit tydliga med att vi tycker att det är för tidigt, säger klubbens ordförande Håkan Wifvesson.

Motbudet: Börja i augusti

Rosengårds motförslag var att inleda säsongen i augusti och spela höst-vår i stället för vår-höst. På så vis skulle klubbarna kunna planera och ta höjd för att viruset fortsätter att orsaka problem i samhället i flera månader till, menar Wifvesson.

– Den farligaste konsekvensen, det värsta som kan hända, är att vi bidrar till att inte hjälpa samhället genom det här. Vi får aldrig bidra till det i den svåra världskris som råder med en pandemi som slår hårt mot många individer, säger han.

Därmed väntas Svenska cupen spelas i början av maj, några veckor innan premiären av damallsvenskan.

– Det är sex veckor dit, och i sådant fall behöver vi köra i gång med försäsong och träningsmatcher nu. Att hinna med en sådan period är helt omöjligt som det är nu.

Många idrottsstjärnor runtom i världen har smittats med viruset, och i AIK:s herrlag finns misstänkta fall av covid-19. Damallsvenskan är inte heller skonad, menar han.

– Vi är ganska övertygade om att våra spelare kommer att smittas med det här. Hur ser vårt lag ut då när vi kommer till match? Hur drabbas vår trupp? Det är väldigt stor risk att det här pågår in i sommaren, vilket gör det ännu viktigare att flytta till efter sommaren då det kan ha gått ner, säger Wifvesson.

Tvingas byta om hemma

För att minska risken att någon i laget smittas med covid-19 har Rosengård infört nya restriktioner för spelarna, enligt klubbens ordförande.

Spelarna byter om till träningskläder hemma. De åker sedan till träningen och träffas bara utomhus.

Spelarna deltar inte i täta övningar, utan hålls isär så mycket som möjligt under träningarna.

Efter träning åker de hem, duschar direkt och försöker isolera sig själv så mycket som möjligt.

– Vi gör det här för att inte bidra till smittspridning. Det är både för spelarnas skull men också för resten av samhället, säger Wifvesson.

Zecira Musovic: ”Overkligt”

Landslagsmålvakten Zecira Musovic, till vardags i FC Rosengård, ger sin syn på saken:

– Jag är tacksam över att vi kan fortsätta träna. När allsvenskan drar i gång är en sekundär fråga, det viktigaste är att den här krisen kan lösas, säger hon.

– Det känns som att det händer, men händer det verkligen på riktigt? Det är overkligt och jättekonstigt att läsa om allt som händer. Det är oroväckande. Mitt önsketänkande är att det hela lugnar sig lite när vårsolen tittar fram, och då kanske vi kan säga, vad bra att vi tog det så seriöst så pass tidigt.