Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mästarklubben: ”Det öppnar möjligheter”

Global Champions Tour – på ExpressenTV
FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.
Foto: Pressbild

Damallsvenskan flyttar till Viaplay och TV6.

Mästarklubben FC Rosengård hoppas att det nya tv-avtalet ska innebära ekonomiska muskler som ökar den svenska konkurrenskraften ute i Europa.  

– Om vi tittar på andra ligor så vet jag att i Norge har man fått ett nytt tv-avtal som gett lagen där nya möjligheter, säger klubbchef Jenny Damgaard.

Damallsvenskans tv-rättigheter har de senaste åren tillhört Aftonbladet, med några utvalda matcher som även sänts på SVT. 

Men fram till 2026 är det numera alltså Nent Group som tar över tv-rättigheterna. Konkret innebär avtalet att samtliga 26 damallsvenska omgångar och 182 matcher kommer vissas på streamingplattformen Viaplay. 

– Vi behöver hitta sätt att nå ut och visa upp den fantastiska produkt som damallsvenskan är och de förebilder och duktiga profiler vi har både i vårt lag och ute i resten av ligan, säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.

– Och för att kunna göra det behöver vi ett tv-avtal. Nu får vi en chans att nå ut bredare och visa upp vår produkt på ett professionellt sätt. Det känns jättespännande att detta nu är klart.

Förutom i Sverige kommer de allsvenska matcherna även visas i samtliga baltiska länder, plus Nederländerna och Polen.

Två matcher per omgång kommer även visas på TV6.

”Vi ska ha ett klubbchefsmöte nästa vecka”

Förutom damallsvenskan återfinns även sporträttigheter så som Premier League, NHL, formel 1 och Champions League på Viaplay.

– Det är klart det öppnar upp möjligheter för oss att visa upp vår produkt. Men sedan är det också bra i kommersiella syften med samarbetspartners som får ytterligare synbarhet både nationellt och internationellt, säger Jenny Damgaard.

Bara en dryg månad har passerat sedan FC Rosengård tog tillbaka SM-guldet från toppkonkurrenten BK Häcken. I en intervju med Kvällsposten berättade Jenny Damgaard då att Rosengård fick en placeringsbonus på 200 000 kronor för seriesegern i damallsvenskan

FC Rosengård är regerande svenska mästare.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

P4 Kalmar rapporterar att det nya tv-avtalet innebär inkomster i 20-miljonersklassen till de allsvenska klubbarna.  

– Vi ska ha ett klubbchefsmöte nästa vecka i Göteborg så där förutsätter jag att vi får alla detaljer i avtalet, säger Jenny Damgaard, och tillägger: 

– Men vi hoppas så klart att det ska ge oss ekonomiska förutsättningar så vi kan utveckla våra verksamheter ytterligare och hjälpa oss konkurrera på den internationella marknaden. 

Och lite extra konkurrenskraft på den internationella scenen kan snart behövas för Jenny Damgaard och resten av Rosengård.

”Om vi tittar på andra ligor ...”

Tack vare höstens topplacering kommer Malmölaget nämligen att kvala till Champions League igen nästa sommar. En plats i det europeiska gruppspelet har blivit allt mer ekonomiskt lukrativt det senaste året – från en bonus på 700 000 kronor för att nå sextondelsfinal till att inkassera fyra miljoner kronor genom en gruppspelsplats.

 – Jag kan inte de ekonomiska förutsättningar som det här tv-avtalet ger så det är svårt för mig att säga om det kan stärka vår ställning internationellt, säger Jenny Damgaard.

– Men om vi tittar på andra ligor så vet jag att i Norge har man fått ett nytt tv-avtal som gett lagen där nya möjligheter och det är samma sak i den engelska ligan. Där finns stora och bra tv-avtal i grunden som gör det möjligt för ligorna att kunna satsa. Så vi hoppas så klart att vårt tv-avtal kan hjälpa oss på den resan. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Se BP:s vilda glädje – när klubben tar klivet upp till allsvenskan