Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsstjärnan tar strid för gravida fotbollsspelare

En rapport från Unionen tidigare i år visade att nästan varannan damspelare på elitnivå inte kan leva på sin lön.
Sif Atladottir har tillhört Kristianstads DFF sedan 2011. Hon är själv just nu gravid och kommer missa hela säsongen 2020.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Förutom Kristianstad tillhör Sif Atladottir även det isländska landslaget – och numera har hon även en plats i spelarföreningens styrelse, där hon är ledamot för damallsvenskan.Foto: NILS PETTER NILSSON

Damidrottare kan tvingas sluta när de vill bilda familj. Samtidigt saknar klubbarna ofta riktlinjer för hur gravida spelare ska stöttas.

Det vill Kristianstads landslagsstjärna Sif Atladottir vara med och råda bot på – därför har hon tagit plats i spelarföreningens styrelse.

– Som det är i dag står vi ganska ensamma, säger hon.

Sif Atladottir fick en plats i spelarföreningen i samband med ett pandemianpassat årsmöte den 18 maj. Bland andra sitter även Rosengårds landslagsstjärna Caroline Seger med i styrelsen.

– Nu när man är lite äldre kan man kanske se lite andra vinklar i vad som behövs, säger Sif Atladottir, som för egen del är ledamot för damallsvenskan. 

Med sitt nya styrelseuppdrag hoppas Sif Atladottir få en chans att vara med och skapa en mer övergripande graviditetspolicy inom den svenska elitfotbollen.

Hon blickar över Atlanten när hon hämtar inspiration.

– Inom basketen i USA har de tagit ett otroligt steg framåt och lyft fram en policy. Det är något som absolut saknas inom damidrotten i dag. Inte bara inom fotbollen, säger hon.

”Blir större och behöver utvecklas”

Den amerikanska graviditetspolicyn har flera positiva sidor, tycker Sif Atladottir.

– Om jag förstått det rätt får alla spelare mammaledighet och de får ett skydd av policyn. De behåller sina löner och de spelare som behöver hjälp med sin graviditet får det, säger hon.

Inom den svenska fotbollen saknas fortfarande riktlinjer för hur klubbar och förbund bör stötta spelare som vill bli gravida och bilda familj.

Så sent som förra året lyftes frågan upp till strålkastarljuset av en rad svenska fotbollsstjärnor, framför allt av landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

– Jag har själv en dotter sedan tidigare och även om jag vet att spelarföreningen har arbetat med de här frågorna även tidigare har de inte diskuterats på en öppen yta, säger Sif Atladottir.

– Damidrotten blir större och behöver utvecklas. Det är precis på samma sätt som andra delar av yrkeslivet.

Hur ser dagens skydd och policy ut för fotbollsspelare som vill bli gravida? 

– Det beror mycket på vilken klubb du tillhör och hur spelaren själv jobbar fram ett samarbete. Vi står ganska ensamma, men som tur är så vill de flesta klubbarna hjälpa till.

– Men det finns ingen meny eller guide som kan hjälpa klubbarna. 

Spelarföreningen

Den svenska spelarföreningen är fotbollsspelarnas intresseorganisation som har till uppgift att försvara och tillvarata spelarnas intressen.

Föreningen vänder sig främst mot elitspelare i allsvenskan för herrar och damer, superettan och elitettan.

Spelarföreningen kan hjälpa spelare med sådant som inte berör det som händer på planen – till exempel via rådgivning inför kontraktsskrivning, agenter, försäkringar och karriärrådgivning.

 

Källa: Spelarföreningen 

”Blir tufft mentalt” 

Sif Atladottir är själv gravid just nu och kommer missa hela den kommande fotbollssäsongen. Hon lever mer eller mindre isolerad på grund av den rådande coronapandemin, en tillvaro hon beskriver som ensam och tråkig. 

– Jag har inte kunnat vara med resten av klubben eftersom jag har varit ”självkarantänad” i två månader. Jag har nog träffat de andra spelarna fyra gånger, säger hon.

– Så det blir lite tufft mentalt. Jag är en lagidrottare och vill vara med mitt lag, även om jag inte kan vara med på plan. Jag vill finnas till och stötta. 

Graviditeten är Sif Atladottirs andra sedan hon skrev på för Kristianstad 2011. För snart sex år sedan missade hon också delar av den allsvenska säsongen i väntan på familjetillökning.

Men hon tog sig tillbaka till fotbollsplanen. En resa som kan vara både svår och lång, berättar hon.

– Många pusselbitar måste falla på plats. Det ser annorlunda ut när en damidrottare ska bli förälder än när det gäller en herridrottare. Kroppen och huvudet måste vara redo, säger Sif Atladottir, och fortsätter: 

– Utmaningen här är att vi har många duktiga idrottskvinnor som i många lägen behöver lägga ner sin passion för idrotten för att det är svårt att kombinera föräldraskap och idrott.

Sif Atladottir i den ikoniska blå/röd/vita isländska landslagströjan. Här i duell mot Ramona Bachmann (Schweiz).Foto: CHARLOTTE WILSON / OFFSIDE/IBL OFFSIDE SPORTS PHOT

Så sent som i mitten på maj kom beskedet att det inte blir någon damallsvensk start måndasskiftet maj/juni

När seriespelet kan påbörjas är ännu oklart.

– Det är tufft för alla idrottare mentalt att behöva sitta och vänta på besked. Kroppen och psyket måste vara redo för att prestera, säger Sif Atladottir.

– Jag hoppas vi kan börja i juni. Då blir det lite lättare i hjärtat och i huvudet för oss alla.