Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Landslagsmålvaktens kritik mot SVT:s val

Zecira Musovic är kritisk efter toppmatchen i damallsvenskan. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Toppmatchen mellan Linköping och Rosengård slutade 0-0. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Toppmatch i damallsvenskan – men hockey-VM gick före i tv-tablån.

Det fick Rosengårds landslagsmålvakt Zecira Musovic, 22, att reagera. 

– Vi kämpar och sliter för att öka intresset för damfotboll i Sverige, men så sänder man inte en toppmatch. Det är att skjuta sig själva i foten, säger hon.

Det blev mållöst i måndagens toppmöte mellan Linköping och Rosengård i damallsvenskan. 

Trots den hållna nollan fanns det något som gnagde hos Rosengårdsmålvakten Zecira Musovic efteråt. På kvällen skrev hon en tweet där hon ifrågasatte varför matchen inte sändes på tv.

”Idag skäms jag över hur långt vi kommit”, avslutade hon.

https://twitter.com/ZeciraMusovic/status/1130560020775690241

Nu utvecklar landslagsmålvakten sitt resonemang.

– Jag blev väldigt förvånad över att matchen inte sändes, en match en måndag klockan 19. Jag förutsatte att den skulle sändas och att det var därför vi spelade den tiden, säger hon.

Musovic menar att utvecklingen har gått åt rätt håll och att intresset för damallsvenskan ökar – men att det fortfarande finns mer att önska.

– Vi kämpar och sliter för att öka intresset för damfotboll i Sverige, men så sänder man inte en toppmatch. Det är att skjuta sig själva i foten.

Gör debut i VM: ”Stort intresse”

22-åringen finns med i den svenska landslagstrupp som går in i fotbolls-VM i Frankrike om några veckor. Det blir hennes första stora mästerskap.

– Det känns som rätt VM att göra debut i. Det kommer att hända något med damfotbollen den här sommaren.

Hur menar du?

– Det är väldigt stort intresse, det snackas mycket mer om det och känns annorlunda jämfört med tidigare år.

– Klubbarna får ett jättestort ansvar att plocka upp intresset som VM kommer att skapa, så att det inte bara bli en grej som glöms bort. Jag tror att den svenska befolkningen är mottaglig för att bli lockad och det kan komma mycket gott ur det hela.

Zecira Musovic gör VM-debut i sommar. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Flera publikrekord i Europa

Samtidigt växer intresset för damfotbollen så att det knakar runtom i världen.

I januari slog spanska Athletic Club nytt publikrekord i en klubblagsmatch med 48 121 åskådare. Några månader senare kom nästa rekord – 68 000 åskådare i matchen mellan Atletico Madrid och Barcelona.

– Det är jättehäftigt att se, jag önskar verkligen att vi i Sverige kan hänga på och ta efter, säger Musovic.

Men i Sverige kom nyligen en undersökning som visade att endast hälften av landets kvinnliga fotbollsproffs kan leva på sin lön, vilket Radiosporten rapporterade om.

– Det hänger ihop. Jag har svårt att se att lönerna kommer före intresset, utan det kommer att hänga på när intresset öka.

SVT: ”Fullt fokus på hockey-VM”

SVT har rättigheter att sända tolv damallsvenska matcher den här säsongen. Fyra av dem har gått under våren, men att visa Linköping–Rosengård var aldrig aktuellt, förklarar Max Bursell, projektchef på SVT Sport.

– Just nu har vi allt fokus på hockey-VM, så det handlar om brist på arbetskraft och utrymme i tv-kanalerna. Sedan tycker vi inte att det är fel att tyngdpunkten ligger mot slutet av säsongen då det avgörs.

Matchen webbsändes på damallsvenskans egen hemsida. Även TV4/Cmore har rättigheter att visa damallsvenskan.

– Jag kan hålla med om att det var en toppmatch som förtjänade att tv-sändas, men för oss var det inte möjligt den här gången, säger Max Bursell.

Zecira Musovic:

– Jag har full respekt för att det är hockey-VM och andra matcher i herrallsvenskan samtidigt. Men man kan planera kanske? Det handlar om hur man väljer att prioritera.