Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Landslagsikonen får nytt toppjobb

Patrik Andersson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrik Andersson. Foto: BILDBYRÅN

Han är en av svensk herrfotbolls största genom tiderna.

Nu tar Patrik ”Bjärred” Andersson plats i Elitfotboll Dams styrelse – med en förhoppning om att göra svensk fotboll mer jämställd.

– Vi som kan måste ta ansvar. Vi måste kunna stå för ett jämlikt samhälle och i alla fall skapa förutsättningar som är lika, säger Andersson.

I samband med damallsvenskans upptaktsträff släppte Elitfotboll Dam (EFD) en tung nyhet.

Den tidigare landslagskaptenen, Barcelonabacken och Champions League-vinnaren Patrik Andersson utses till strategiskt ansvarig för fotbollsutvecklingsfrågor i EFD:s styrelse.

– Jag blev väldigt glad när jag fick frågan. Valet var både enkelt och självklart med tanke på mina tidigare åtaganden inom damfotbollen i form av styrelseledamot i LDB med ansvar för både sport och marknadsfrågor. Sen hade jag förmånen att vara ambassadör både under Dam-VM 2011 och Dam-EM 2013, säger Andersson och förklarar vad han och EFD ska jobba mot:

– Vi representerar föreningarna och ska skapa förutsättningar för dem att utveckla sina respektive verksamheter. Det handlar om att skapa resurser och företräde deras intressen så att vi kan utveckla fotbollen och hänga med i allt det fina som händer ute i Europa nu.

”Bjärred” tar plats i EDF:s styrelse

Svenska klubblag håller på att halka efter de engelska, tyska och franska som växer sig allt starkare.

För Patrik Andersson är det viktigaste inte att komma ikapp.

– Det handlar om att ta vara på den utveckling vi ser komma. Vi måste vara ödmjuka och se var vi befinner oss i näringskedjan och vilka resurser vi har. Sen gäller det att identifiera vilka områden vi kan utveckla och lägga fokus på det.

– För mig handlar det om ett innehåll, att göra fotbollen attraktiv, att skapa förebilder. Vi behöver bra förebilder i samhället och där är fotbollen en viktig beståndsdel.

Vill se MFF tillsammans med Rosengård

Att unga tjejer ofta väljer skola framför fotboll, i stället för att kombinera, är ett problem, enligt Andersson. Han önskar också att fler starka klubbar som har starka herrlag även satsar på damlag, vilket även borde ligga i de allsvenska herrklubbarnas intresse.

– Ja men definitivt. Ska man stå för en trovärdighet i dag i samhället så måste man kunna erbjuda lika förutsättningar, framför allt gentemot intressenter som är beredda att satsa i föreningarna. Då måste man ha ett modernt erbjudande.

I Patrik Anderssons tidigare klubb, Malmö FF, har man nyligen inlett en satsning för att få i gång flickfotboll.

Samtidigt är FC Rosengård stadens framgångsrika damlag. Enligt Anderssons sätt att se det vore det bra om det bästa damlaget och det bästa herrlaget fanns under samma tak.

– Självfallet så slåss man lite om samma mark och samma sponsorer. Jag hoppas i alla fall att processen är påbörjad. Sen är det upp till klubbarna och medlemmarna.

Vad tycker du?

– Det naturliga är väl att vi har en förening i Malmö.