Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristianstad vann uppskjutna matchen

Snökaos på söndagen gjorde att matchen mellan Umeå och Kristianstad fick skjutas upp. När den väl spelades på måndagen tog gästerna en klar 4–0 seger. Nu siktar man mot Champions League.

En extra natt på hotell var inga problem för Kristianstad.

Skånelaget lyckades vinna den uppskjutna matchen mot Umeå med 4–0 efter två mål av Hailie Mace och ta ett fastare grepp om tredjeplatsen i damallsvenskan, den som ger en plats i Champions League nästa säsong.

– En härlig känsla att få i gång målskyttet. Har haft en del lägen tidigare men inte lyckats sätta dit den, säger amerikanskan.

Hon kom till laget i augusti och hade fram till nu endast gjort ett mål i damallsvenskan.

Efter söndagens snöoväder som stoppade det damallsvenska mötet mot Umeå blev det match på måndagseftermiddagen i stället. Termometern kröp knappt över nollstrecket men konstgräset lyste grönt och Kristianstad verkade trivas trots kylan.

Kullberg utvisad

 Efter en nervös inledning från båda håll var det bortalaget som tog över på allvar efter sitt 1–0-mål i den 17:e minuten.

Då kom en ödesdiger Umeåmiss när försvararen Sanna Kullberg slog bort en passning på mittplanen och Kristianstad fick kontringsläge. Amanda Edgren kom fri och satte säkert bollen intill ena stolpen, hennes femte mål för säsongen.

Kullberg hade inte sin bästa dag. I den 56:e minuten blev Umeås mittback utvisad efter att ha dragit ner Kristianstads Amanda Edgren i fritt läge.

Efter utvisningen handlade det enbart om Kristianstad som enkelt kom fram i anfall efter anfall.

Umeå går tungt

 Två mål på två lyckliga minuter mitt i den andra halvleken avgjorde matchen till bortalagets fördel.

Målskytt två gånger om var amerikanskan Hailie Mace som båda gångerna fick frilägen.

Slutresultatet 4–0 fastställdes i den 75:e minuten med ett vackert vänsterskott av Jutta Rantala.

Senast lagen möttes slutade det oavgjort.

Sedan dess är Umeå inne i en riktigt tung period och har inte vunnit en match sedan i augusti. På sina sex senaste matcher har laget endast fått med sig en poäng. Det var när man spelade 0–0 mot topplaget Rosengård, samma lag som Kristianstad besegrade i Skånederbyt i förra omgången.

Bottenstriden lever

Med tre matcher kvar att spela av damallsvenskan har Kristianstad nu tre poäng tillgodo på fyran Linköping och ligger bara två poäng bakom andraplacerade Rosengård.

– Vi är mer fokuserade på Rosengård och tittar inte bakåt. Om vi kan fortsätta som nu är det inte omöjligt att bli tvåa, säger Hailie Mace.

Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir var särskilt nöjd med lagets första halvlek. Och förstås med de tre poängen:

– Vi har allt i egna händer. Det är viktigt att behålla avståndet till Linköping. En plats i Champions league skulle betyda allt för oss, både sportsligt och ekonomiskt. Det har varit vårt mål länge, säger Kristianstadstränaren.

Umeå ligger allt jämt kvar på den näst sista platsen i tabellen på 19 poäng. Jumbon Uppsala på 10 poäng har fortfarande en chans att hålla sig kvar. Precis ovanför nedflyttningsstrecket ligger Piteå på 19 poäng men med bättre målskillnad än Umeå.