”Jag vill vara med och tävla om en startplats”

Emma Berglund är tillbaka i landslaget efter fyra år.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Rosengårdsbacken får chansen ett avhopp.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Björn och Berglund är två av fem spelare från Rosengård som är uttagna till landslaget.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hon var överraskningen i Peter Gerhardssons trupp.

Emma Berglund får chansen i landslaget igen efter fyra år.

– Jag ska försöka njuta så mycket jag kan, säger hon.

Det var i en landskamp mot Frankrike i november 2017 som Emma Berglund gjorde sin senaste match i den blågula tröjan. När landslaget gör sin sista samling inför OS är hon återigen uttagen i truppen.

– Jag är glad och det ska bli spännande. Det var längesedan jag var med i landslagssammanhang och det är inget man ska ta för givet, säger Berglund.

”Ingenting jag lägger vikt på”

Landslagets läger är i Kalmar och det är två vänskapsmatcher som står på schemat. Den 10 juni står Norge för motståndet och den 15 juni möter de Australien.

– Det ska bli spännande att se hur den gruppen är. Jag har bara sett dem på tv och hört rapporter från andra som varit med på läger.

Vad är ditt mål med samlingen?

– Det vet jag faktiskt inte om jag ska vara helt ärlig, jag har inte tänkt på det. Sen funkar det alltid så att när jag väl är på plats där då vill jag prestera bra och då vill jag vara med och tävla om en startplats.

I sommar väntar OS för de svenska damerna och truppen tas ut den 22 juni. På mittbacksfronten är det sedan tidigare klart att både Nilla Fischer och Linda Sembrant missar mästerskapet vilket öppnar upp för bland annat Berglund.

– Det är ingenting jag lägger vikt på, utan det tar jag när det kommer.

Totalt är det fem Rosengårdspelare som är uttagna i truppen. Förutom Berglund är också Caroline Seger, Hanna Bennison och Olivia Schough med. Även Nathalie Björn som precis kommit tillbaka från skada är uttagen.

– Det var väldigt skönt och roligt att få beskedet eftersom jag varit skadad. Det är bra för mitt självförtroende, säger Björn.

Skånederby väntar på fredag

Berglund fick kliva av på uppvärmningen i förra matchen med en vad som krånglade, men hon tränar för fullt igen. På fredag väntar Skånederby mot Kristianstad för ett formstarkt Rosengård.

– Det kommer vara högt tempo och extra känslor så det kommer vara lite gnälligt. Vi måste vara förberedda på det och inte låta det ta över, utan fokusera på vårt helt enkelt, säger Berglund.

Svenska truppen till matcherna mot Norge och Australien

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Magdalena Eriksson, Chelsea, Amanda Ilestedt, Bayern München, Emma Kullberg, Häcken, Emma Berglund, Rosengård, Jonna Andersson, Chelsea, Hanna Glas, Bayern München, Julia Roddar Washington Spirit, Nathalie Björn, Rosengård.

Mittfältare och anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Filippa Curmark, BK Häcken, Kosovare Asllani, Real Madrid, Sofia Jakobsson, Real Madrid, Lina Hurtig, Juventus, Olivia Schough, Rosengård, Stina Blackstenius, Häcken, Fridolina Rolfö, Wolfsburg, Hanna Bennison, Rosengård, Filippa Angeldahl, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Häcken, Madelen Janogy, Hammarby, Julia Zigiotti Olme, Häcken, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg.

Gerhardsson stänger inte dörren för Anna Anvegård

Anvegård har haft en tung vår med både knäskada och hjärnskakning och är inte uttagen till landskamperna mot Norge och Australien