Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inte bara press på mig – för det är en laginsats”

Teagan Micah är redo för sitt första Skånederby.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På tre matcher i damallsvenskan har hon släppt in ett mål.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Teagan Micah ska göra sitt första Skånederby.

Målvakten kom till FC Rosengård i somras och klev rakt in i ett lag som knappt släppt in mål.

– Det är inte bara press på mig, utan hela laget, säger hon till Kvällsposten.

FC Rosengård hade en stor spelaromsättning under sommaren. En som lämnade var OS-guldmedaljören Stephanie Labbé. Som hennes ersättare värvades den 23-åriga australiskan Teagan Micah.

– Jag gillar verkligen klubben. De är väldigt stöttande, tränarna är väldigt bra och har min rygg. Jag älskar tjejerna så det är en väldigt bra klubb så här långt, säger hon till Kvällsposten.

FC Rosengård hade en strålande vårsäsong. Noll förluster, endast två insläppta mål och en stabil serieledning inför OS-uppehållet. Ett imponerande facit som lagets alla nya spelare ska leva upp till. Framför allt för de defensiva spelarna och Micah.

– Det är inte bara press på mig, utan press på hela laget att fortsätta på det viset. Det är aldrig bara ett enmansjobb. Så klart vill jag hjälpa laget så mycket jag kan, men jag känner inte den pressen så för det är en laginsats, säger hon.

”Det som hänt har hänt”

6-0-krossen mot Örebro hemma blev hennes första match. Matchen efter mot Vittjsö spelade hon inte och sedan har det blivit två raka starter i damallsvenskan. Alla matcher har slutat med seger och i den senaste matchen mot Hammarby släppte hon in sitt första mål i ligan.

Hon fick också förtroendet från start i båda kvalmatcherna till Champions League mot Hoffenheim. Men det var matcher som gick tyngre och laget släppte totalt in sex mål.

– Jag är bara fokuserad på de kommande matcherna för att vara ärlig. Det som har hänt har hänt.

Svenska fikan lockade

Precis innan Micah anslöt till klubben gjorde hon sitt första OS. 

– Det var overkligt. Det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma och en dröm som gick i uppfyllelse. 

Det var under förberedelserna inför mästerskapet hon hade kontakt med Rosengård om en övergång. Kontraktet blev påskrivet någon gång under OS och det var en snabb process.

Vad lockade dig till klubben?

Typ allt. Jag gillar verkligen den svenska kulturen och jag har alltid velat testa den svenska ligan. Jag har besökt Malmö innan och jag gillar verkligen staden. Det var ett enkelt val, säger hon.

Och det finns något hon gillar extra mycket mot Malmö.

– Kaffet. Jag älskar kaffet och att fika.

”Det gör fortfarande ont”

Australien var i samma grupp som Sverige under OS och tog sig hela vägen till semifinal. Där föll de mot just Sverige efter ett sent mål av Fridolina Rolfö.

Micah försöker stoppa Kosovare Asllani under OS.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

I bronsmatchen ställdes de mot USA. En match där de låg under med 4-1 men hämtade upp till 4-3 och gav en nerv till matchen. Men amerikanskorna höll undan och precis som för svenskorna slutade mästerskapet i tårar.

– Det har inte gått så lång tid så det gör fortfarande ont. Alla där hemma var så stolta och det var första gången vi tog oss förbi kvartsfinalen som landslag i en stor turnering. Så det var enormt stort. 

I Australien kunde folket följa matcherna på bästa sändningstid och stödet till laget var väldigt stort.

– Det var väldigt kul att se stöttningen som fanns hemma. 

Stora skillnaden mellan Sverige och Australien

Micah beskriver den inhemska ligan som en bra liga som utvecklas. Men under coronapandemin har den tagit en smäll när internationella spelare inte kunnat komma in i landet, samtidigt som nationella spelare lämnat.

– Förhoppningsvis expanderar den och kan bli en plats stora namn återvänder till.

Den stora skillnaden jämfört med den svenska ligan är att säsongen är kort. Där är det bara 12-13 matcher per säsong och inga dubbelmöten.

– Vissa lag möter man en gång, andra två gånger. Så ibland blir det orättvist. Det har alltid varit ett tryck för att få hemma- och bortamöten och när Australien får det blir det förhoppningsvis en bättre liga.

Första Skånederbyt väntar

Sex matcher återstår av damallsvenskan och Rosengård leder tabellen sex poäng före BK Häcken. En minst sagt bra position för att ta hem SM-guldet.

– Jag hoppas det. Vi har sex matcher kvar och vi tar en match i taget. Om vi gör rätt saker så ska vi lyckas, säger Micah.

Under söndagen väntar hemmamatch mot Kristianstad DFF. Det blir hennes första Skånederby.

– Jag hörde att det var ett derby. Det är alltid kul och det ska bli kul att se hur de är. Laget känns bra och vi har haft bra träningar sedan vi kom tillbaka efter landslagsuppehållet.