Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inget taktiskt alls – spelar ofta fult”

Mia Persson under en uppvärmning med FC Rosengård.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Mia Persson under en match mot KIF Örebro i damallsvenskan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

MALMÖ. Mot AIK fanns ett nytt namn med i Rosengårds startelva – Mia Persson.

Därmed gjorde hon sin första allsvenska start på två år. 

– Jag har sagt att jag måste ge mig själv tid och detta är en process med ett helt nytt lag, säger den Sjöbofostrade mittfältaren.

29 minuter mot Örebro.

19 minuter mot Vittsjö.

25 minuter mot TSG Hoffenheim.

Sedan kom till sist den första starten i FC Rosengårds vita skrud för Mia Persson. Allt som allt blev det lite drygt 67 minuters speltid, när AIK besegrades med 3-0.

– Vi kom inte upp i standard direkt. Vi hittade inte tålamodet i början utan ville gå framåt och då blev det som det blev. Men det blev bättre och bättre ju längre matchen led, säger Mia Persson. 

Hur kändes det att vara med från start?

– Det var jättekul att starta, så klart. Sedan tycker jag inte att jag kommer upp i maximal standard.

”Har ändå försökt ladda om”

– Men jag har sagt att jag måste ge mig själv tid och detta är en process med ett helt nytt lag. Jag måste komma in i det. Jag försökte ändå kämpa på och göra så gott jag kunde, sedan så hoppas jag med tiden att det blir bättre och bättre, fortsätter Mia Persson.

Mia Persson under Champions League-förlusten mot TSG Hoffenheim.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

3-0-segern var inte minst en viktig vitamininjektion för självförtroendet. Rosengård kom allra närmast från en tung förlust i Champions League-kvalet mot Bundesligaklubben TSG Hoffenheim. 

– Vi har ändå försökt ladda om och bara tänka på denna match (mot AIK). Vi kan inte gå vidare till nästa direkt för alla matcher är viktiga, säger Mia Persson.

– Det var viktigt för oss att kunna komma tillbaka från en förlust och känn att vi är tillbaka på banan och vinnarspåret igen. 

I den allsvenska tabellen återfinns Rosengård i toppen, sex poäng före tvåan och den regerande mästarklubben BK Häcken. Malmölaget har samlat ihop 41 poäng på 15 omgångar och har fortfarande bara släppt in två (!) mål. 

Förutom AIK har Rosengård även besegrat Vittsjö (4-0) och Örebro (6-0) sedan Mia Persson skrev på för klubben.

– Vi vet vad Mia kan och vi känner henne som spelare. Det är alltid svårt eftersom laget som helhet inte fungerar som vanligt. Då är det alltid svårt att komma in. Men Mia gör det bra för oss, säger Rosengårdstränaren Renée Slegers.

”Det är mer utvecklande”

De senaste två åren har Mia Persson spenderat i Tjeckien och klubben Slavia Prag. Det var dit hon flyttade när Limhamn/Bunkeflo först åkte ur damallsvenskan och sedan även drog sig ur Elitettan.

Mot AIK tog Mia plats på mittfältet, ihop med lagkapten Caroline Seger och en av lördagens tre målskyttar, Jelena Čanković. 

– Det är roligare så klart, säger Mia Persson, om skillnaderna mellan att spela i Rosengård och Limhamn.

– Skillnaden är passningstempot och att min standard måste upp eftersom jag spelar med bättre spelare. Det är mer utvecklande, men man måste ge sig själv tålamod att komma in i det. Och det kan vara utmanande.

Det har bara gått två år, men är damallsvenskan som du kommer ihåg den?

– Jo, men det tycker jag nog. Men det är svårt att säga, för jag har spelat i lite olika lag. Nu spelar jag i ett ledande lag och förr spelade jag i ett lag som slogs för sin överlevnad. Men jag tycker ändå att jag kommer igen det. Om man gör en dålig match kan man ändå tappa poäng i damallsvenskan. 

Skillnaden mot Tjecken: ”Spelar ofta fult”

– I Tjecken kunde vi vinna med 4-0 i stället för 8-0 när vi hade en dålig dag mot de sämre lagen. Här kan man inte göra en dålig match och ändå vinna med några mål. Man måste upp, annars är det lätt att man tappar poäng, fortsätter Mia Persson.

Det är lite mer än ett år sedan jag intervjuade dig över telefon när du var i Tjecken. Vi pratade mest om pandemin då. Men nu är du här, det är publik på matcherna och fortfarande bra väder. Hur kul är det?

– Det är jätteroligt! Det är så skönt att vara hemma, tillbaka i Sverige och att tillhöra FC Rosengård. Det är kul att publiken är på väg tillbaka och att jag har familj på läktaren. 

För en som inte sett så mycket av den tjeckiska ligan. Vad är några nyckelskillnader mellan den och att spela i damallsvenskan?

– I den tjeckiska ligan är det mycket mer individuellt och mer markeringsspel, det är typ inget taktiskt alls. I Sverige är det väldigt taktiskt och man har sin roll och varje spelare fyller sin funktion. Sedan försöker de sämre lagen i Tjecken mer hålla ner siffrorna än att vinna. 

– Så ofta spelar de fult och vill inte spela någon fotboll själv. Jag tycker ändå de flesta lag i damallsvenskan vill spela sitt eget spel, säger Mia Persson.

På onsdag nalkas nästa match för Rosengård, som då behöver vända ett 3-0 underläge mot TSG Hoffenheim för att säkra en plats i årets Champions League. 

TV: SE FLER NYHETER