Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inför tuffa uppgiften: ”Har inget att förlora”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Rosengård föll med 3-0 i hemmamötet med TSG Hoffenheim. 

Nu reser laget till Tyskland med en tydlig uppgift.

– Det finns inte så mycket annat än att försöka göra mål helt enkelt, säger Emma Berglund. 

Minst 90 minuter fotboll och en tuff uppgift väntar FC Rosengård. 

För att drömmen om ett gruppspel i Champions League ska slå in krävs det att laget vänder ett 3-0-underläge borta mot TSG Hoffenheim.

– Det är en ganska tydligt uppgift vi står inför. Förutsättningarna är ju som de är och vi har fått smälta matchen sedan sist och analyserat lite, säger FC Rosengårds mittback Emma Berglund.

Vad var det som gick fel senast?

– Det kändes som att det saknades lite extra energi för att stå upp mot deras höga press, vi måste agera lite snabbare än vad de gör. 

I mötet på Malmö IP kom TSG Hoffenheim ut högt och Rosengård hade svårt att hantera tyskornas höga press. Det resulterade i att Hoffenheim nu har en 3-0-ledning med sig, något som kan påverka matchbilden. 

– Det man vet är ju att det går kanske inte att sätta den höga press som de gjorde över nittio minuter. Men absolut kan man förvänta sig att de kommer ut med hög press igen och försöker att få ut så mycket av det i början. Samtidigt så vet man inte om de går in i en falsk förhoppning av att försvara sin 3-0 ledning, säger Berglund. 

Behöver göra minst tre mål

Att Rosengård måste framåt råder det inget tvivel om - minst tre mål krävs för att få till en förlängning. 

– Det kan absolut vara en fördel att veta att det inte finns så mycket att förlora i den här matchen. Vi måste göra mål och får vi in ett mål ganska tidigt så är det klart att det sitter mer i deras huvud än vad det gör för oss. Det går inte heller att tänka att vi ska försöka försvara utan gå för att få lite momentum tidigt i matchen, säger Berglund. 

Nykomponerad backlinje 

Samtidigt menar hon att målen som laget släppte in i hemmamötet till stor del berodde på individuella misstag, snarare än att Hoffenheim hotade dem. I returen gäller det att behålla fokus och minimera misstagen.

– Vi har en stark känsla av att vi kan försvara oss bra, det har vi visat i ligan, säger hon. 

Under sommaren har två försvarspelare - Nathalie Björn och Glodis Viggosdottir lämnat klubben. Dessutom är Fiona Brown långtidsskadad. Det innebär ruljans på försvarspositionerna och att Berglund tillsammans med Katrine Veje är kvar från den backlinje som spelade i våras. 

Hur ser du på att ni har en nykomponerad backlinje? 

– Man får försöka att hitta ett samspel på träning och match och acceptera att det tar lite tid. Är det spelare som man har spelat med länge så vet man ofta hur dom agerar i situationer som man är van vid. 

Hon fortsätter:

– Samtidigt så är det också ett försvarsspel, det skiljer sig oftast inte åt så mycket i en fyrbackslinje genom alla lag. Så det gäller att ta det för vad det är och göra det bästa av situationen, acceptera att det tar tid men försöka pressa fram det så mycket det går om man säger så. 

Hur ”pressar man fram” ett samspel i backlinjen? 

– Man får lägga lite extra energi på det, inte bara på träningarna utan också efter träningarna och snacka ihop sig så gott det går. Kanske titta på situationer som uppstår. Men jag ser egentligen det bara som något positivt. Det är klart att de spelarna som kommer in kommer in med andra kvalitéer också än dem som vi har haft tidigare.

Med en gedigen meritlista innehållandes flera SM-guld, Champions League-finaler och ett OS-silver, faller det naturligt för Berglund att ta en ledande roll i Rosengårds försvar. 

– Jag tycker inte att min roll har förändrats. Det är klart att jag kanske får ta ett stort ansvar men det är jag också ganska van vid och tycker om att göra. Det är ingenting som jag ser som något negativt utan jag får försöka ta fram de styrkorna som jag har och den erfarenhet som jag har också så gott det går och försöka göra det bästa av det. Det får komma fram lite mer än vad den gjort innan, säger hon.