Elin Bergqvist IFK Kalmar Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNElin Bergqvist IFK Kalmar Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elin Bergqvist IFK Kalmar Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jennie Nordin Växjö DFF Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNJennie Nordin Växjö DFF Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jennie Nordin Växjö DFF Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Upptaktsträff för Damallsvenskan Foto: Louise AnderssonUpptaktsträff för Damallsvenskan Foto: Louise Andersson
Upptaktsträff för Damallsvenskan Foto: Louise Andersson

”Hoppas sticka ut som en kaxig nykomling”

Publicerad

Årets damallsvenska nykomlingar har förstärkt sina trupper inför söndagens premiär och laddar inför historiskt smålandsderby. 

– Jag hoppas vi kommer kunna sticka ut som en ganska kaxig nykomling, säger Växjös tränare Pierre Fondin. 

– Det är bara att knyta näven ännu hårdare, säger Elin Bergqvist, försvarare i IFK Kalmar.

2016 var de endast två poäng från andraplatsen och Hammarbys 57 som gav dem och Limhamn Bunkeflo två biljetter till damallsvenskan.

En dominerad säsong i elitettan senare var det föga förvånande Växjö DFF:s tur att klättra upp i högsta serien, efter en tidigt säkrad seger och 69 inspelade poäng.

– Jag hoppas vi kommer kunna sticka ut som en ganska kaxig nykomling, säger Växjös tränare Pierre Fondin. 

– Jag har väldigt stora förväntningar på både laget och spelarna samtidigt som motståndet är tufft.

”En kaxig nykomling”

För det andra smålandslaget, IFK Kalmar, var det en mindre självklar uppgång. När Växjö placerades som trea 2016 låg Kalmar nere på en åttonde plats. 

Först efter en rasslande 6-3 seger mot Assi IF i november 2017 stod det klart att det var IFK Kalmar som skulle göra Växjö sällskap i högsta serien.

– Det ska bli en jättespännande första säsong, säger Elin Bergqvist mittback i Kalmar. 

Stärker upp trupperna

Inför seriepremiären har båda nykomlingarna stärkt upp sina trupper. I Kalmar har totalt sex nya spelare välkomnats och inskolats under försäsongen.

– Det är väl egentligen nu sista månaden som vi har börjat få  ihop laget så som vi vill spela och få in de nya spelarna i sina roller, säger Bergqvist.

I Växjö står fyra nya namn med i truppen och ett av dem är 24-åriga Jennie Nordin. Med damallsvensk erfarenhet från spel i både AIK och Linköping gör hon sin comeback från spel i norska högsta ligan. 

Med flera oerfarna lagkamrater hoppas Nordin kunna dela med sig av sina egna erfarenheter. 

– Jag tar vidare de ledaregenskaper jag har, säger hon.

Men att många av spelarna i laget är samspelta sedan länge tror hon kan kompensera för bristen på rutin. 

Hoppas kunna överraska

Som nykomlingar hoppas båda lagen kunna överraska, samtidigt som de vill behålla sina vinnande koncept. Med teknisk styrka avser Växjö att bibehålla sitt höga försvarsspel.

– Vi har släppt in ett spelmål på de åtta träningsmatcherna vi har spelat, så på det hållet känns det tryggt, säger Fondin.

Åt andra hållet har det dock visat sig finnas en del att jobba på.

– Vi måste bli bättre på att sätta våra egna målchanser. Gör vi det så kan det gå riktigt bra, men då måste alla ge hundra procent, säger Fondin.

”Vi får inte gräva ner oss”

För Kalmar läggs fokus på att nyttja den nya kompetensen hos nyförvärven och stålsätta sig för motgångar.

–  Nu kommer det inte gå lika lätt som förra året, men vi får inte gräva ner oss för mycket, säger Bergqvist.

– Det är bara att knyta näven ännu hårdare så kommer det tillslut en vinst tänker jag.

På söndagen väntar den damallsvenska premiären för båda lagen. 13:30 är det avspark för Kalmar och Piteå IF DFF och 15:30 för Växjö och Linköpings FC.

Derbykänslor

Ännu en match som det snackas om är så klart det efterlängtade smålandsderbyt mellan de två nykomlingarna. 

– Ett derby är alltid ett derby. Det ska bli jättekul att möta Växjö, säger Bergqvist. 

– Jag har hört många ska åka till Växjö nu när vi ska möta dem första gången och det är ju helt klart mycket roligare att spela när det är mycket publik.

Det första smålandsderbyt äger rum på Växjös Myresjöhus Arena den 27 maj.

– Det är många i föreningen som tycker det är en jätteviktig match som förhoppningsvis kan skapa lite god rival stämning, säger Fondin.  

 

Nyförvärv:

IFK Kalmar:

Tove Enblom, 23 - målvakt

Lina Lundqvist, 25 - målvakt

Ifeoma Dieke, 37 - back (Skottland)

Ida Strömblad, 19 - mittfältare

Shade Pratt, 24 - mittfältare (USA)

Kristin Haugstad, 24 - anfallare (Norge)

 

Växjö DFF:

Katlynn Fraine, 30 -målvakt (USA)

Moa Edrud, 17 - målvakt

Jennie Nordin, 24 - back

Elin Åkerman, 21 - anfallare

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag