Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon spelar för femte klubben – på fem år

Emma Pennsäter vill utvecklas som mittback.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Emma Pennsäter i duell med Häckens Stina Blackstenius.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Emma Pennsäter har spelat för fem klubbar på lika många år.

Nu är 23-åringen i Växjö – och hoppas kunna rota sig.

– Men då vill man också att laget utvecklas och att vi jobbar mot höga mål i damallsvenskan.

Från FC Rosengård till Bröndby, vidare till Göteborg och via Vittsjö har Emma Pennsäter landat i Växjö. Hon har inte flyttat för att hon tycker att det är speciellt roligt, snarare för att hon av olika anledningar känt sig tvungen.

– Dels vill jag fortsätta utvecklas, det var därför jag valde att flytta från Bröndby. Dels vill jag få kontinuerlig speltid, det fick jag inte riktigt i Göteborg. I Vittsjö fick jag spela vänsterback och där känner jag mig inte helt hemma, säger Pennsäter.

Pennsäter vill spela mittback

Även om hon trivts bra i samtliga klubbar så skavde det att placeras på kanten i Vittsjö.

– De ville spela mig på en position där jag inte ser någon framtid. Det är inte där jag är bäst och det är inte där jag kommer ta kliv. Jag kände att jag måste vara i ett lag där jag får spela mittback. Det är där jag har kvaliteter som håller på högre nivå.

Vilka fördelar kan du dra av att du varit runt och testat spel i så många olika lag redan som 23-åring?

– I grund och botten är jag inte en sån som gillar att flytta runt. Man får ta det för vad det är, en del i jobbet. Jag har märkt att jag är extremt anpassningsbar och trivs överallt. Det gör att det inte är skrämmande att byta när man behöver det.

– Det har varit många olika tränare, många olika lagkamrater och många olika spelsätt så jag har ju lärt mig väldigt mycket fotboll.

Och nackdelar?

– Det är bra att få kontinuitet och att lära känna spelsystemet, det får man inte riktigt om man flyttar så ofta. Målet är att hitta ett lag där jag får spela, får förtroende och känner att jag fortsätter utvecklas. 

Vill att Växjö siktar uppåt

Emma Pennsäter hoppas att det är i Växjö DFF men vill i så fall se att föreningen fortsätter satsa.

– Jag vill spela i en klubb som har ambitioner och mål, det tycker jag att Växjö har. Det finns förutsättningar med fin arena, anläggning och inomhushall. Jag vill ju vinna, det hoppas jag att Växjö också vill.

Vad kan man förvänta sig av Växjö redan i år?

– Vi har väl inte den största truppen så jag hoppas att vi kan hålla oss skadefria. Det blir en nyckel för oss. Håller vi oss skadefria så ser jag inget konstigt med att vi skulle kunna hamna i mitten någonstans, gärna övre delen. Det hade varit trevligt om vi etablerade oss och blev ett stabilt damallsvenskt lag som jobbar uppåt.