Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hon klädde av mig – hade sex med mig"

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

För första gången väljer en tidigare allsvensk spelare att berätta att hon har utsatts för våldtäkt och sexuella trakasserier inom damfotbollen.

Hon hoppas kunna hjälpa andra genom att berätta sin historia.

– Min dröm att spela i damallsvenskan blev en mardröm, säger Emma.

De senaste två månaderna har kvinnor under den pågående #metoo-kampanjen vittnat om problemen med sexuella trakasserier och andra former av kränkningar i en rad olika branscher.

Fotbollen har inte varit förskonad. Bland annat har Gunilla Axén, tidigare utvecklingschef på Svenska fotbollförbundet, berättat att hon blev sexuellt trakasserad under sin tid på förbundet i mitten av 2000-talet.

Och nyligen skrev över 2 000 kvinnor inom svensk idrott under uppropet #timeout, mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten.

Nu väljer en före detta damallsvensk fotbollsspelare från Sydsverige att för första gången berätta hur hon blivit utsatt för sexuella kommentarer av med- och motspelare som ung spelare, hur hon vid ett tillfälle blev sexuellt utnyttjad av en välmeriterad motståndare och att hon även ska ha blivit drogad och våldtagen av en lagkamrat.

”Äldre spelare bjöd på sprit”

Det började när Emma kom upp i klubbens A-lag. Hon säger att hon visste redan då att hon gillade kvinnor och det var lite spännande att umgås med vuxna kvinnor som var öppna med att de kände så. Emma berättar att hon fick höra kommentarer som ”snygg röv” från vissa lagkamrater i omklädningsrummet och märkte hur en del spelare tittade på henne på ett sexuellt sätt. På lagfester bjöd äldre spelare på sprit så att hon blev rejält påverkad och de tryckte sina kroppar mot hennes. Vid ett tillfälle kysste några lagkamrater henne på halsen.

– Det var något jag uppskattade då för jag kände att jag inte riktigt var en del av gruppen, men nu inser jag hur märkligt och sjukt det var, berättar Emma nu.

– I efterhand har jag insett att några av spelarna ganska aktivt ansträngde sig för att jag inte skulle känna mig som en del av gruppen så att de kunde utnyttja mig till att göra saker för att ”få lov” att vara med. Jag vet inte annars varför man skulle mobba en ung spelare.

Hade sex efter match: ”Chockad”

I damallsvenskan utvecklades Emmas fotbollsdröm till en mardröm när de sexuella trakasserierna blev allt grövre.

Hon berättar att en match slutade med att hon hade sex efteråt med en välmeriterad motspelare.

– Hon tog mig på rumpan under en match när det var hörna och sa ”du är min efter matchen”. Sen stod hon och väntade på mig när jag hade duschat klart. Utan att någon egentligen reagerade på det följde jag med henne in i ett omklädningsrum och vi hade sex. Jag tror bara att jag var så chockad. Hon har trots allt varit en idol för mig för att hon varit så duktig så länge. Samtidigt kände man sig lite utvald.


LÄS MER: Fotbollsbasen: "Det här accepteras inte"


Eftersom den meriterade spelaren stod och väntade på Emma efter matchen kände hon sig delvis tvingad att gå med och ha sex. I efterhand funderar Emma på varför ingen annan som var i närheten eller någon i hennes eget lag reagerade eller ens frågade hur hon mådde efteråt.

– Den enda logiska förklaringen är att det var så vanligt förekommande att det inte var något man ställde frågor kring. 

Utvecklade ätstörning för att slippa spela

Emma berättar att hon mådde allt sämre. Trots att hon älskade fotboll ville hon sluta spela. Hennes föräldrar visste inte vad som hänt och förstod inte varför. Efter att ha läst i den förra Umeåspelaren Tina Nordlunds bok att man inte behöver spela mer om man får anorexi, utvecklade Emma en ätstörning.

Samma höst var Emma hos en äldre lagkamrat som hon blivit förälskad i och trodde att hon var trygg hos. Där, uppger Emma, att hon vid ett tillfälle blev drogad och våldtagen.

– Jag vet inte vad det var, men hon gav mig det tillsammans med en kopp te. Sen minns jag inte så mycket mer än att hon klädde av mig, att hon hade sex med mig och att jag mådde så jävla dåligt på morgonen. Jag skämdes och kände mig ännu mer värdelös än dagen innan, säger Emma samtidigt som det tåras i ögonen på henne.

Fått hjälp av psykolog

I dag har det gått flera år sedan Emma utsattes för övergreppen och hon mår bra och är trygg i sina relationer. Hon berättar att hon har fått hjälp att bearbeta det som har hänt hos en psykolog.

– Först när min psykolog sa att ”du har ju blivit utsatt för sexuella övergrepp”, ”du var ju ett barn, du har blivit utnyttjad” blev jag jättearg. Det har verkligen tagit lång tid för mig att landa i att jag blivit utsatt för detta. Det var först när jag berättade för min psykolog som hon kunde hjälpa mig att inse vad som hade hänt, säger Emma.

– Oavsett om det var något jag ville eller inte så var jag fortfarande minderårig i vissa fall och ett barn i samtliga fall. Jag känner att oavsett om jag visat att jag ville något så borde inte vuxna kvinnor gjort det. Jag skulle aldrig i hela mitt liv säga något eller kommentera en ung spelares kropp.

Polisanmälde du något av övergreppen?

– Nej, det har jag inte gjort.

Varför gjorde du inte det?

– Det är nog för att det tog så lång tid för mig att inse det. Jag började fundera lite på det, speciellt med våldtäkten när jag pratade med min psykolog om det, men då kände jag att jag inte orkar riva upp såren igen.

”Vissa tar för sig som de vill”

Det är de senaste veckornas många vittnesmål från utsatta kvinnor som har fått Emma att känna styrkan att berätta om vad hon själv blivit utsatt för och som krossade hennes fotbollsdröm.

– Man kan inte få spela fotboll bara för att det är kul. Vissa människor tar för sig lite som de vill. De får lov att styra gruppen och även andra grupper. Min dröm att spela i damallsvenskan blev en mardröm där jag blev sexuellt utnyttjad, trakasserad av både motståndare och medspelare och våldtagen.


LÄS MER: Hedvig Lindahls starka reaktion: "Chockad och bestört"


Hon upplever att det finns strukturella problem inom svensk damfotboll på elitnivå.

I många andra branscher har man pratat om tystnadskultur. Tror du att det finns samma problem inom damfotbollen, att man blundar för saker man ser?

– Absolut. Tar man just exemplet med motspelaren så såg ju folk det, men ingen säger något om det till mig och jag hör inte någon prata om det.

– I och med att det faktiskt handlar om så många vuxna människor är det klart att det måste märkas. Jag förstår inte heller hur man kan prata så i omklädningsrummet, att man kallar varandra för ”fitta” och ”hora” eller kommenterar varandras kroppar. Om man tänker på omklädningsrumskultur är det mycket snack om att killar har det så, men för mig är det minst lika illa inom damfotbollen, i alla fall på elitnivå. 

”Svårt att tro att det är ett enskilt fall”

Emma vill inte framträda med sitt riktiga namn eller bild eftersom hon inte vill ha uppmärksamhet till sin person och av rädsla för att behöva konfronteras igen med personerna, men hon säger att hon ändå vill berätta om vad hon har utsatts för eftersom hon inte vill att det ska drabba någon annan.

Hoppas du att förbundet, när de läser detta, agerar på något sätt?

– Det hoppas jag så klart, framför allt att de undersöker det. Om det är ett enskilt fall, vilket jag har svårt att tro, är det ändå så att det har hänt en gång för mycket. Och kan det hända en gång kan det trots allt hända en gång till i framtiden.

– Sen tycker jag generellt att man ger alldeles för mycket makt till spelare, framför allt de som spelar i landslaget. Jag vill att det blir mer fokus på att arbeta med jämställdhet i grupper på alla nivåer. Det är kanske svårt för förbundet, men man kan jobba mer aktivt i föreningar med utbildningar om sexuella trakasserier.