Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Helt obegripligt – de kan lägga ner det systemet”

Jonas Eideivall.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Caroline Seger är lagkapten i Rosengård.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

FC Rosengård förlorade mot Malmö FF:s P15-lag i den näst sista träningsmatchen innan tävlingssäsongen drar i gång.

I Svenska cupen har Rosengård fått en enkel lottning – något som tränaren Jonas Eideivall är kritisk mot.

– Jag hade mycket hellre haft en grupp med tre allsvenska lag, säger han.

På onsdagskvällen ställdes FC Rosengård mot Malmö FF:s pojklag för 15-åringar och där även några 16-åringar var med. MFF:s ungdomar vann med 3–0, men Rosengårds tränare Jonas Eidevall tog med sig mycket därifrån.

– Det var verkligen nyttigt för oss, vi blev matchade till vårt yttersta både offensivt och defensivt, säger han.

– Tempot i matchen blev mycket högre än vanligt, och vi behövde tillbringa väldigt mycket mer tid utan boll än vad vi är vana vid. Det var viktigt att spela den typen av matcher för att förbereda oss för en säsong med Champions League-spel och där matchbilderna kan bli något liknande.

Enkel lottning i cupen

Rosengård har hunnit spela flera träningsmatcher så här långt in i försäsongen, men Eideivall menar att det är svårt att säga vart laget och truppen står eftersom de ännu inte har mött damallsvenskt motstånd.

Men på söndag väntar mot allsvenska Vittsjö innan Svenska cupen drar i gång nästa vecka.

Rosengård möter då LB07, som nyligen drog sig ur Elitettan och lär spela i division 4 den här säsongen. I gruppen finns också allsvenska Kristianstads DFF och division 1-laget Halmia.

– Vi vill spela så mycket tävlingsmatcher som möjligt, och alla tycker det är ”wow” att spela i cupen. Men nu möter vi två lag som spelar i division 1 eller lägre, inget ont mot dem men det är ändå två nivåer under. För min del är det märkligt när en annan grupp samtidigt innehåller Linköping, Göteborg, Växjö och Vittsjö, säger han.

Fördelas utifrån geografi

De fyra grupperna i cupen har fördelats utifrån geografiskt läge snarare än sportsliga seedningspoäng, vilket ligger bakom den ojämna nivån.

– Jag hade mycket hellre haft en grupp med tre allsvenska lag. Det är helt obegripligt att två grupper kan vara så ojämna. Ska vi ha en nationell tävling tycker jag att det i slutspelet får vara rikstäckande om vi ska kalla det för Svenska cupen, säger Eidevall.

– För mig kan de lägga ner systemet med regionindelning och i stället seeda lagen rakt av utifrån tabellen. Om man tillhör Norrland eller Skåne ska inte påverka möjligheterna att vinna en titel.