Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har inte snackat något med henne”

Olivia Schough och Caroline Seger deppar efter strafförlusten mot Kanada i OS
Foto: EDGAR SU / REUTERS BILDBYRÅN
Olivia Schough har gjort åtta mål för FCR i damallsvenskan
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

På skrivbordet hemma hos Olivia Schough ligger en silvermedalj.

Hemma hos den förre lagkamraten Stephanie Labbé finns ett guld.  

Med hjälp av lagkamraterna i FC Rosengård har den svenska OS-spelaren fått hjälp att bearbeta förlusten i OS-finalen. 

– Förra OS-silvret blev man kanske lite mer stolt över snabbt, säger Olivia Schough. 

En knapp månad har gått sedan den smärtsamma augustikvällen i Tokyo då Sverige var en straffspark ifrån ett efterlängtat OS-guld. 

Hur det gick är välkänt.  

Minuter senare stod det svenska damlandslaget där med en silvermedalj runt halsen - en medalj som numera ligger på skrivbordet hemma hos FC Rosengårds Olivia Schough. 

– Jag har mina andra två medaljer i förrådet, så den kanske hamnar där också. Min plan är att när jag skaffar hus så ska dem hängas upp på något fint ställe men just nu känner jag inte att dem får plats, säger hon. 

Schough blickar ut över konstgräset i septembersolen på Malmö IP när hon berättar om hur hon känner för medaljen där hemma.

– Förra OS-silvret blev man kanske lite mer stolt över snabbt. Detta silver kommer man ju så klart känna en enorm stolthet över framöver och redan nu känner jag en enorm stolthet över hur vi presterade, det kunde jag känna ganska snabbt. 

– Vi har utvecklats något enormt som landslag och det ska vi vara väldigt stolta över. Sedan finns ju så klart den lilla bitterheten kvar över att det inte blev den finaste valören.

Stöttningen i Rosengård

Efter Tokyo fick OS-spelarna i FC Rosengård en veckas ledighet för att sedan fokusera för fullt på spel i damallsvenskan. 

– Oavsett hur det går i ett mästerskap så är man alltid väldigt mentalt trött.

– Det är väldigt viktigt att man har bra kontakt med tränaren. Renée har varit väldigt duktig och låtit oss få den här ledigheten och tiden att komma ner i varv och få den här tiden att komma bort lite från fotbollen. Så den biten har varit väldigt bra. Efter andra mästerskap har det kanske inte varit lika bra så det är vi väldigt tacksamma för. 

I Rosengård finns flera spelare som var med på OS-äventyret. 

– Vi har pratat mycket vi som har varit med och stöttat varandra. Alla har ju sina känslor men alla har ju en gemensam trötthet så klart bara och vet hur det är och känns. Det har bara varit stöttning och sedan har man fått bearbeta, så klart. Alla vet att det bara är att gå in i nästa steg. Det går ju inte att ge upp. Det är bara in i nästa, det är så det fungerar. 

FC Rosengård har under sommaren haft en stor spelaromsättning. Kvartetten Nathalie Björn, Glodis Perla Viggosdottir, Anna Anvegård och Hanna Bennison har alla flyttat utomlands. 

Precis som Stefanie Labbé, målvakten som vaktade Kanadas mål och såg till att Sverige fick åka från Asien med ett silver.

Efter finalen skapade Labbé rubriker för sina psykningar mot det svenska laget och skrev sedermera på för PSG. 

Har ni pratat efter finalen? 

– Nej, jag har inte snackat något med henne. Hon gick ju till PSG nu så jag har inte snackat något med henne och jag har inte läst något heller, säger Schough

Stephanie Labbé vann OS-guld med Kanada och lämnade sedan Rosengård.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Känner sig behövd och viktig

Olivia Schough anslöt till FC Rosengård från Djurgården i vintras och har vuxit ut till en av lagets mest bärande spelare. Med sina åtta mål är hon lagets bäste måskytt och ligger tvåa i skytteligan - endast landslagskompisen, BK Häckens Stina Blackstenius - har gjort fler mål i damallsvenskan.  

– Jag är väldigt nöjd med min vårsäsong och kände att jag kom till OS med ett härligt själförtroende. Jag har gjort mycket poäng och mycket mål, som jag kanske inte annars brukar. Jag brukar ju vara lite mer en assistspelare så jag är väldigt glad att jag har kunnat komma hit och prestera så som jag har gjort ganska snabbt. 

– Jag har känt att jag varit behövd och viktigt för Rosengård och jag känner väl så fortfarande. 

Vad är det som ligger bakom ditt fina målfacit? 

– Det är nog att jag kommit hit. Det är ett lag med mycket boll och större spets på alla positioner där vi sätter varandra i bra lägen. Det är bättre träningar också där vi utvecklas hela tiden så jag har ju tagit ett kliv till där jag känner att jag vill utmana mig själv hela tiden och det har ju Rosengård hjälpt verkligen. 

Hon vittnar om en hög kravställning som sitter i väggarna på Malmö IP. 

– Man kan inte springa runt och gömma sig här utan här vill alla vara med och bidra så absolut har det underlättat. Det är ju liksom kulturen här att man hela tiden vill bli bättre och ambitionen är så hög, jag vill hela tiden prestera.

Jäkligt kul att spela i allsvenskan

Samtidigt som Rosengård går väldigt bra hemma i allsvenskan har laget under hösten målet att ta sig till Champions League. 

Men i jakten på en plats i turneringens gruppspel åkte laget på en riktigt plump då de föll med 3-0 hemma mot Hoffenheim i dubbelmötets första batalj. 

Ett i vanliga fall bolltryggt och spelförande Rosengård hade - i alla fall inledningsvis - svårt att matcha tyskornas intensitet. 

– Det tog tid för oss att komma in i tempot som var väldigt högt. Jag tycker att vi kommer in i det men sedan får vi inte riktigt till det och släpper till alldeles för många mål bakåt. Vi har absolut den nivån i oss men vi kanske inte riktigt har den matchbilden i allsvenskan, om vi inte möter Häcken.    

Hur tycker du att allsvenskan står sig jämfört med andra Europeiska ligor?

– Alltså, jag tycker att allsvenskan är så jäkla kul för att varje match är en tuff match. Även om man på papperet tror att vi ska vinna varenda match så är det ändå så att man går ut där och bara: ”Ah vi får fan kämpa för de här poängen”, varje gång och det är väldigt roligt med allsvenskan. Sedan kanske de andra ligorna har lite bättre spets. Men det som är unikt med allsvenskan är att det är så jämnt och det är det som är väldigt roligt. Men absolut de tyska lagen i topp är kanske snäppet bättre, säger Schough.