Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hade kunnat göra något jäkligt stort tillsammans”

Caroline Seger, längst ut till vänster, i samband med en landslagssamling.
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN
Caroline Seger och FC Rosengård missade guldet förra året.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

På söndag är det dags för nästa allsvenska äventyr – kanske det näst sista i fotbollssagan som heter Caroline Seger.

Men innan skorna ska upp på hyllan väntar först guldjakt och landslagsrekord.

– Vi har två landskamper nästa gång, sedan är jag förbi, säger den 36-åriga mittfältsstjärnan.

FC Rosengård hade länge häng på toppen under fjolåret, men tappade formen under hösten och fick till sist se guldet överlämnas till Kopparbergs/Göteborg.

Sedan dess har det hänt en del i Rosengård.

Landslagsmålvakten Zećira Mušović har bytts ut mot rutinerade Stephanie Labbé. Från Australien har Rosengård plockat in den unga backen Charlotte Grant och från Djurgården har Malmöklubben värvat Olivia Schough.

– Jag tror Häcken blir en stor utmanare. Det är ju ändå de som är de stora favoriterna, så de får leva med pressen, säger Caroline Seger, som känner en stark revanschsug efter fjolårets silverpeng:

– Absolut, vi är inte nöjda med att vara något annat än nummer ett. Det är samma sak varje år och nu är det bara upp till bevis.

Caroline Seger har ett långt fotboll-cv med spel i flera utländska storklubbar. Däribland numera nedlagda Philadelphia Independence och Western New York Flash, samt de franska jättarna Lyon och PSG.

”Kommer bli tufft att börja”

Seger lämnade proffssejouren bakom sig och vände hem till den svenska fotbollen sommaren 2017. Sedan dess har hon vunnit ett SM-guld (2019) med Rosengård.

På söndag väntar Segers elfte allsvenska premiär. Denna gång i Östergötland, där Linköping står för motståndet.

– Det kommer bli tufft att börja med en sådan match. Men det ska bli otroligt kul. Det känns helt sjukt att det redan börjar nu igen, säger Caroline Seger. 

Hur känns din egen form?

– Det känns bra. Det kändes väldigt intensivt under mars, jag hade ju landslaget då också. Det känns som jag spelat en halv säsong redan, så nu är bara en tredjedal kvar.

Caroline Seger under den senaste landslagssamlingen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

I samband med Fotbollsgatan 2005 blev en då 20-årig Caroline Seger utsedd till årets genombrott. Damfotbollen har sedan dess genomgått vissa förändringar. Stora som små.

Så som ett publikintresse som ökat, både Sverige och utomlands.

Dessutom har en lång rad väletablerade herrklubbar startat upp egna damsatsningar. Bara i Sverige återfinns numera Djurgården, Hammarby och AIK i Damallsvenskan, samt BK Häcken.

Även lokalt i Malmö har MFF startat en damverksamhet, som redan hunnit skörda viss framgång.

– Men jag vill ju att det ska hända mycket mer, säger Caroline Seger, och fortsätter:

– Man är kanske like dum för man går inte tillbaka till när jag var 20 och ser hur mycket som har hänt. Man glömmer det ibland, speciellt när man är mitt upp i det. Man vill bara pusha gränserna. 

”Hade jag suttit här och varit 25 ...”

Om det är något Caroline Seger efterlyser för att den svenska damfotbollen ska ta nästa kliv framåt i sin utveckling är det ett nytt tv-avtal. 

– Man får säga vad man vill men produktionsmässigt saknar jag något bättre. Om man visar produkten från en proffsigare sida så blir produkten därefter, säger hon.

Hur ser du på din egen framtid, du har kontrakt denna och nästa säsong?

– Det är jättesvårt att säga. Hade jag suttit här och varit 25 hade jag väl undrat om jag ska förlänga med Rosengård eller hitta på något annat. Men jag tror att antingen känner jag att jag har lite kvar att ge, annars är det ”finito”.

– Det känns inte stressande på något sätt utan det är väldigt öppet, fortsätter Caroline Seger.

Angående MFF:s damsatsning – som är helt frikopplad från Rosengårds verksamhet, trots att de en gång i tiden tillhörde samma förening – säger Caroline Seger:

– Hade man inte gjort slut från början så hade vi kunnat göra något jäkligt stort tillsammans. Men FC Rosengård är ändå den klubben som varit med i toppen i flera år. 

Caroline Seger under en match mot ”nybildade” BK Häcken.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tar rekordet från Sjögran

På det lite mer individuella planet har Caroline Seger inte bara guldjakt med FC Rosengård framför sig, utan det väntar även ett OS i Tokyo till sommaren. Det kan med andra ord mycket väl stunda ett tajt spelschema, för den 36-årige mittfältsstjärnan.

– Det gäller att vara noggrann i allting som man gör, från efterarbete till förarbete. 

– Mat är viktigt, vila är viktigt och behandlingar, det gäller att ta hand om kroppen på bästa sätt. Sedan vet jag när jag behöver vila. Jag är smartare i mitt sätt att spela, jag springer inte runt på planen bara för att jag ska springa. Det är erfarenheten, säger Caroline Seger, som har gjort 213 tävlingsmatcher för det svenska landslaget.

Det innebär en andraplats i matchtabellen, som toppas av Rosengårds nuvarande sportchef Therese Sjögran.

Hon har å sin sida gjort 214 landskamper ...

– Vi har två landskamper nästa gång, sedan är jag förbi. Det känns lite sjukt egentligen, men otroligt kul. Jag tar den platsen både från henne och Birgit Prinz (tysk landslagsstjärna), säger Caroline Seger, med Therese Sjögran ståendes bara några meter bort. 

Hur kommer det kännas att få sitt rekord slaget av Caroline?

– Ja, om jag unnar någon det så är det Seger! Jag har faktiskt inga problem med det, säger Therese Sjögran, och fortsätter:

– Ibland önskar hon nog att jag hade varit lite mer bitter över det, så hon hade fått lite mer reaktioner över det. Det är bara jättekul, jag kommer ändå alltid ha mina matcher.

Ja, det är inte alla som gör 214 landskamper?

– Exakt, jag är nöjd med mina. Hon kommer spela fler, det är bara roligt, avslutar Therese Sjögran.