Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fotbollsbasen: "Det här accepteras inte"

Linda Wijkström.
Foto: Elitfotboll Dam.

Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, ser allvarligt på vittnesuppgifterna från den allsvenska fotbollsspelare som berättar om sexuella trakasserier och våldtäkt.

Wijkström vill se ett ännu större preventivt arbete, men även att det finns stöd för personer som ska göra en polisanmälan.

– Det här accepteras inte inom vår idrott och vi kommer naturligtvis jobba för att den här tystnadskulturen inte ska finnas, säger Linda Wijkström.

För Kvällsposten berättar fotbollsspelaren ”Emma” om hur hon utsatts för sexuella trakasserier av både med- och motspelare och blivit sexuellt utnyttjad av två spelare i damallsvenskan.

Emma vittnar även om maktstrukturer och ett sexuellt språkbruk i omklädningsrummet.

Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam som är intresseorganisation för damallsvenskan och elitettan, blir bestört när hon får höra Emmas berättelse.

– Det är första gången jag hör det du säger. Jag har inte fått del av det här tidigare. När det gäller attityder och maktstrukturer är det inte heller något vi har fått tydligt att det skulle vara så inom damfotbollen. Men när du berättar det är det otroligt allvarligt. Då behöver vi tillsammans med svensk fotboll se över vad som har hänt, när i tiden hände det här och vad kan vi göra för att det ska förebyggas, säger Linda Wijkström.

– Vi är väldigt noga att lyfta fram det som har med värdegrund och människors lika rätt när vi gör vår strategi för liga och klubb. Jag blir otroligt bestört att höra att det här förekommer på det här sättet. Däremot är det inte så att vi är en isolerad klick, vi är en del av samhället. Men av det du berättar är det väldigt stora övergrepp och grund till en polisanmälan.

Wijkström: ”Accepterar inte att bli angripna”

Linda Wijkström tror inte att damfotboll är särskilt sårbar för att många spelare kommer upp i A-lag i ung ålder. Hon menar också att många unga spelare får ett stort stöd av äldre spelare och att de kommer in i en positiv kultur på det viset.

– Men är det de hierarkierna och maktpositionerna så är det ingenting vi ska ha inom vår idrott. Vi har en positiv supporterkultur, vi har en positiv anda inom damfotbollen och den ska vi värna om. Är det så att det finns andra saker som stör det så accepterar vi inte det i vår idrott. Vi accepterar inte att vi blir angripna på det sättet eller att vi har det inom vår egen rörelse.

”Behövs ett stöd”

Hur arbetar ni i dag för att motverka att det här ska ske?

– Klubbarna har sina rekommendationer och i somras tittade vi just på värdegrundsarbetet, hur man jobbar på olika sätt. Sexuella trakasserier och ledardiskussionen, att man tar utdrag på ledare etcetera, har varit belyst, säger Linda Wijkström.

– När det gäller omklädningsrumskulturen har inte riktigt den machokulturen belysts på samma sätt på damsidan (som på herrsidan). Här behöver vi ta ett grepp och titta hur det sköts.

Tror du att det finns en tystnadskultur även inom damfotbollen och att det är därför du inte har hört om fler fall eller kan det vara ett enskilt fall?

– Jag tror att tystnadskulturen är en stor del till det vi har sett inom kulturen bland annat, att man är rädd att tala för att man är rädd att bli utesluten helt enkelt, säger Linda Wijkström.

– Jag tror att vi måste försöka få en tydlighet. I fallen med de grova brotten behöver den personen som ska göra polisanmälan och driva det här få ett stöd. Vi behöver också se hur vi jobbar vidare med den personen som får den här anmälan på sig för att få rätsida på det. Men ett mer proaktivt arbete behöver göras i hela samhället. Det vittnar bara det här om nu.

Locker Room Talk positivt exempel

Linda Wijkström säger att hon kommer agera direkt på vittnesuppgifterna som hon nu har tagit del av. Men också att arbetet måste göras på flera plan, i samhället och i fotbollen för att tystnadskulturen ska försvinna. 

Problem med kränkningar och hur man ska bete sig bör finnas med i tränarutbildningar, diskuteras i ungdomslagen, i distrikten, men även att skolor jobbar med det.

Hon tar den ideella organisationen Locker Room Talk, som prisades på Fotbollsgalan för sitt arbete med jämställdhet och schyssta attityder i snacket i omklädningsrummet, som ett positivt exempel och anser att det måste börjas tidigt i åldrarna.

– Vi gör det här tillsammans. Vi kan inte hålla på de här isolerade öarna där vi accepterar en tystnadskultur. Det här är något vi måste ändra i hela samhället. Vi är en del av det allihop. Vårt omklädningsrum är inte en enskild plats som är stängd och där samhällets regler inte gäller. Det behöver vi helt enkelt öppna upp.