Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick nobben av MFF – nu kan LB07 lägga ner

Ordförande Robert Lenir berättar för Sydsvenskan att LB07 eventuellt kan komma att lägga ner sitt elitlag.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
LB07 åkte ur damallsvenskan i höstas och kan nu komma att lägga ner sitt elitlag.
Foto: BILDBYRÅN

Sammanslagningen mellan LB07 och Malmö FF brakade samman i november.

Nu kan Limhamnsklubben komma att lägga ner sitt elitlag, rapporterar Sydsvenskan.

– Det är nästan omöjligt att spela i Elitettan med förutsättningarna från förbundet, säger ordföranden Robert Lenir, till tidningen. 

Det blåste rejält kring LB07 under fjolårshösten. Limhamnsklubben hade en tung säsong, och åkte till sist ur Damallsvenskan. 

Men det var inte klubbens prestationer på fotbollsplanen som skapade rubriker. Snarare utanför: där LB07 och Malmö FF gemensamt lanserat ett förslag till samgående. Förslaget sågades rejält av MFF-supportrar, som menade att det var bättre att bygga ett eget damlag från grunden än att ta över ett befintligt.

I november landade frågan hos Malmö FF:s medlemmar, som med en bred majoritet röstade nej. I stället startade MFF ett damlag i division 4, den lägsta damserien.

LB07 lägger ner elitlaget

Nu får den misslyckade sammanslagningen stora konsekvenser. Sydsvenskan rapporterar på onsdagen att LB07 kan komma att lägga ner sin elitverksamhet. 

Under torsdagen får föreningens medlemmar ett brev för att de ska kunna reagera och lämna tankar. Därefter väntar ett styrelsemöte i början på nästa vecka.

Först efter styrelsemötet kan den formella begäran skickas om att dra ur LB07 från Elitettan.

– Vi hade en plan B om det inte blev sammanslagning med MFF, men vi tappade hela hösten i sponsorarbetet. Alla avvaktade. Ett nej från MFF tog hårdare än vi trodde. Det blev jättetyst från sponsorerna som varit så positiva. Vi har jobbat i motvind, säger Robert Lenir, till Sydsvenskan. 

Robert Lenir berättar att LB07 redan för drygt två år sedan kunde se att det inte fanns förutsättningar för klubben att på längre sikt behålla sitt elitlag för damer. Efter nedflyttningen från damallsvenskan har klubben dessutom tappat åtta spelare till Malmö FF:s nystartartade flickverksamhet. 

”Det var deras jobb”

Att det inte blev någon sammanslagning med Malmö FF är Robert Lenir fortfarande besviken över. Han säger att MFF-ledningen kunde sålt in förslaget till sina medlemmar på ett bättre sätt. 

– Det var deras jobb. Det kunde de hanterat bättre, men de var väldigt tysta. Vi hade gjort vår läxa väl. Vi såg en stor vinst i vår förening att våra tjejer skulle få syssla med fotboll som yrke. Det kunde vi inte ge dem, säger Lenir till Sydsvenskan. 

Om LB07 väljer att lägga ner sitt elitlag kan en efteranmälan till den lägsta divisionen genomföras.

I så fall kan LB07 och Malmö FF komma att hamna i samma serie - och mötas för första gången redan till våren.