Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FC Rosengård tog sjätte raka segern

Rosengård vann med 1-0 på söndagen mot Piteå.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MALMÖ. Rosengårds drömstart fortsätter.

På söndagen tog Malmölaget sin sjätte raka allsvenska seger.

– Jag tycker vi kontrollerar det och vinner matchen rättvist, säger Caroline Seger efter 1-0-segern mot Piteå. 

FC Rosengård kopplade ett hårt grepp om gästande Piteå redan från start. Malmölaget var stärkta efter sina fem raka allsvenska vinster och mer eller mindre parkerade på offensiv planhalva.

Å andra sidan bjöds det knappast på någon buffé av högkvalitativa målchanser.

– Det är svårt att skapa hundraprocentiga målchanser mot ett lag som står med så många kroppar nere i eget straffområde hela tiden. Då blir det naturligt att det går mer mot halvchanser, säger Rosengårdstränaren Jonas Eidevall. 

Allra närmast ett ledningsmål under matchinledningen kom Rosengård när Jelena Cankovic klev fram för att försöka förvalta en straffspark. Men Guro Pettersen i Piteåmålet hoppade åt precis rätt håll och såg till att gästernas nolla levde kvar.

Men bara för en kort stund.

”Jag blev helt totalt fri”

Efter drygt 38 minuter fick Rosengård utdelning för sin offensiva press.

Efter en tilltrasslad situation i straffområdet var till slut landslagsstjärnan Caroline Seger på rätt plats vid rätt tillfälle och  kunde enkelt trycka in 1-0.

– Det blev först en hörna som gick ut och sedan skickades bollen in i straffområdet igen. Någon fick en tå på bollen och då blev jag helt totalt fri, säger Caroline Seger.

Ett ganska enkelt mål?

– Ja, jag blev ganska förvånad över hur pass fri jag blev. Det var bara att peta in bollen.

Caroline Seger och resten av Rosengård firar 1-0-målet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mest anmärkningsvärt inför söndagens match var möjligtvis att supertalangen Hanna Bennison var tillbaka i Jonas Eidevalls startelva.

Och i den andra halvleken var den flyttryktade 18-åringen nära att bli målskytt. Bennison frispelades i straffområdet och rundade Guro Pettersen – men bollen tog i burgaveln.

– Piteå står lågt med alla sina spelare och försvarar sig bra. Jag tycker vi har chanser i dag att göra både 2-0 och 3-0. Men jag tycker vi kontrollerar det bra, säger Caroline Seger.

”Många delar av spelet ska vi vara nöjda med”

Rosengårds hårda offensiva grepp lättades aldrig och Piteåförsvaret tvingades handskas med nya inspel mot straffområdet mer eller mindre var femte minut. 

Men Rosengård saknade spets inne i straffområdet och hade uppenbart svårt att vaska fram riktigt farliga målchanser. Närmast att utöka hemmaledningen under matchavslutningen kom Ria Öling, som siktade tätt mot stolpen med ett lågt och distinkt avslut.

Men en storspelande Guro Pettersson kunde sträcka ut och rädda på nytt. 

– Vi har många delar av vårt spel vi ska vara nöjda över, så som vårt presspel och återerövningsspel. Vi mötte ett lågt och kompakt Piteå men hade ändå ett bra passningsspel, säger Jonas Eidevall.

– Det vi ska vara missnöjda med är vår effektivitet i matchen. Där ska vi kunna vara mer högkvalitativa än vad vi är den här matchen. 

Rosengård fick till sist nöja sig med en uddamålsseger, 1-0.

Vinsten innebär att Rosengård har full pott, 18 poäng av 18 möjliga. Dessutom har skåningarna fortfarande bara släppt in ett enda mål.

– Det är inte bara backlinje och målvakts förtjänt att vi håller nollan utan det är hela laget som jobbar och lägger upp ett bra försvarsspel. Det är bara att fortsätta göra det, då kommer vi bli svåra att slå och göra mål på, säger Jonas Eidevall.

Detta är din bästa start i Rosengård, är det även ditt bästa lag?

– Jag tycker alltid att varje grupp är unik, säger Eidevall, efter en kort betänketid.

– Men den här gruppen är extremt rolig att jobba med. Alla är ambitiösa och jobbar hårt. Se bara på bänken, vilka alternativ vi har att sätta in! Att ha en så kvalitativ bänk har jag inte varit bortskämd med som Rosengårdstränare.

– Vi har kommit långt om vi bara jämför med Champions League, där vi knappt kunde sätta en elva på planen. 

Rosengård toppar den allsvenska tabellen, fem poäng före de regerande mästarna BK Häcken.

Piteå å sin sida, parkerar på en tiondeplats.