Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Detta är normalt – lever alltid i karantän”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Thomas Mårtensson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Thomas Mårtensson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Thomas Mårtensson och hans medhjälpare Stefan Ekstrand fick pris som Årets tränare på Fotbollsgalan 2019.Foto: BILDBYRÅN

Vittsjös succétränare Thomas Mårtensson, 52, är hypokondriker och har bacillskräck.

Hur klarar han coronaskräcken?

– Detta är normaltillstånd för mig. Jag lever nästan alltid i karantän, säger Mårtensson.

Ännu ett träningspass på Vittsjö IP är avverkat. Spelarna säger ”hejdå” till Thomas Mårtensson och öppnar telefonerna när man lämnar anläggningen – för att läsa senaste nytt om coronautbrottet.

Nyhetspushar från alla stora mediekanaler trängs i flödet samtidigt som statsepidemiolog Anders Tegnell ännu en gång förklarar hur viktigt det är med tvål och vatten för att förhindra smittspridning.

– Ingen är drabbad här i Hässleholmstrakten. Vi är glada att vi sluppit eländet. Hoppas det stannar så, säger Mårtensson.

Han är inne på sitt tionde år som tränare för Vittsjö GIK – den lilla klubben med de stora vyerna. Laget trimmas för en allsvenska som ingen vet när den ska börja. 

– Vi kör på, jajamän. Vi hade en bra träning i kväll, säger Mårtensson.

Vittsjö en idyll – nu är allt nedsläckt

Även om idyllen är total i det lilla samhället fruktar alla vad som kan hända. 

Vittsjö, med 1 817 invånare, är inget undantag. Allt är i princip nedstängt. 

– Jag märker ingen större skillnad i mitt liv. Tycker det går förvånansvärt bra. Många är överraskade att jag klarar det så bra. Men jag är van att leva ensam, säger den profilstarke tränaren.

– Jag lever nästan alltid i karantän. Jag är en isolerad människa överhuvudtaget. Det är bara på träningar och matcher jag träffar människor.

Mars 2020 är normaltillstånd för Thomas Mårtensson.

– Ingen större skillnad mot tidigare, säger han.

 – Jag har alltid handsprit med mig. Med tanke på hur svårt det kan vara att få tag i handsprit nuförtiden får jag äntligen användning för mitt lager. Jag har bunkrat.

Thomas Mårtenssons noga med tvål

Mårtensson gör ingen hemlighet av att han har bacillskräck – och hypokondriska drag. Han undviker helst hälsokontroller och går aldrig barfota på toaletten på ett hotellrum.

– Som sagt. Jag kör på som innan. Detta är mitt normalläge. Hittills står jag pall, säger tränaren.

Han vägrar öppna toadörren med bar hand.

– Och jag tvättar alltid händerna med tvål och handsprit. Det gjorde jag redan innan corona. Nöj dig inte med tvål, ta handsprit också. Och undvik folksamlingar. Precis som jag alltid gjort, säger Mårtensson.

Hur kan man undvika folksamlingar när man tränar ett lag i allsvenskan?

– Det går hur bra som helst. Det är bara att anstränga sig. Jag undviker alltid folk. Jag springer inte runt och hälsar på massa människor. Nej, sånt sysslar inte jag med.

Formade två stora landslagsstjärnor

Thomas Mårtensson går sin egen väg – och levererar resultat.

Efter 13 år i Kristianstad, där han formade Therese Sjögran och Nilla Fischer till landslagsspelare, tog han över Vittsjö 2011. Året efter fick han pris som ”Årets tränare” på Fotbollsgalan. I höstas prisades Mårtensson igen.

Efter tredjeplatsen i damallsvenskan 2019 har Vittsjö fått smak på toppstrid. 

– Vårt mål är att vara med där uppe i år också. Men vi får se vilka restriktioner som kommer. Blir det som i Danmark, där man inte får vara mer än fem personer i en folksamling, kan vi inte inte genomföra några träningar, säger Thomas Mårtensson.

Han saknar en viktig ingrediens efter senaste träningspasset.

– Många pensionärer i Vittsjö bakar kakor till oss i laget. Nu får vi inga godsaker. Men det är viktigare att dom äldre håller sig friska.