Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Damallsvenska spelaren våldtogs av lagkamraten

Förra hösten slog den ex-allsvenska spelaren larm. Foto: JENS CHRISTIAN
Den ex-allsvenska spelaren berättade för Kvällspostens reporter Fredrik Jonsson att hon utsatts av båda medspelare och motspelare. Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Förra hösten slog en ex-damallsvensk spelare larm.

Hon berättade om missförhållanden och att hon själv utsatts för både sexuellt utnyttjande och våldtäkt.

Ett år senare är hon nu kritisk mot reaktionerna, trots att Elitfotboll Dam (EFD) förtydligat sitt policyarbete.

– De gör precis det som kan förväntas av dem, men jag tycker samtidigt att det är oroväckande att man inte tar det mer seriöst, säger spelaren.

Ett år har gått sedan Metoorörelsens start med vittnesmål världen över om sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar i samhället.

I Sverige skrev bland annat 2290 kvinnor inom idrotten på uppropet #timeout. I Kvällsposten berättade en tidigare damallsvensk spelare om hur hon blivit våldtagen av en lagkamrat och sexuellt utnyttjad.

Hon berättade om sexuella kommentarer i omklädningsrum, ovälkomna kyssar på lagfester, att hon efter en match kände sig tvingad att följa med en äldre motståndare för att ha sex i ett omklädningsrum och att hon drogats och våldtagits av en lagkamrat.

Spelaren upplevde att det finns strukturella problem inom svensk damfotboll på elitnivå.

Hennes berättelse väckte starka känslor. Och i en enkät genomförd av Fotbollskanalen i februari svarade en tredjedel av de tillfrågade damallsvenska spelarna att de utsatts för sexuella trakasserier i någon form. Även Spelarföreningen genomförde en enkät bland klubbarna i damallsvenskan och elitettan.

Efter Kvällspostens avslöjande öppnade intresseorganisationen Elitfotboll Dams generalsekreterare Linda Wijkström för att, som en åtgärd, genomföra en anonym spelarundersökning under 2018 för att få en bild av problemet. Den har EFD inte gjort än. Under året har EFD i stället framför allt förtydligat policyarbetet gällande kränkningar och sexuella trakasserier.

– Det är viktigt att det här går ner i verksamheterna. För att följa upp det har vi ett certifieringsverktyg, ett kvalitetsverktyg, som mäter klubbarnas arbete med spelare mellan 9-19 år. Där har vi satt upp policyarbetet gällande kränkningar och sexuella trakasserier mycket tydligare och även att det ska belysas, arbetas med och förklaras från klubbarna, säger Wijkström.

Beskedet: ”Kommer göra en undersökning”

Inför 2019 för EFD diskussioner med Spelarföreningen och Svenska fotbollförbundet om hur man ska jobba vidare med strategi och verksamhetsplan och hitta gemensamma aktiviteter. Man vill även satsa mer på sports integrity med bland annat föreläsningar.

Innan säsongen 2019 startar till våren är EFD:s mål alltjämt att genomföra och presentera en egen undersökning bland spelarna.

– När Spelarföreningen gjorde sin enkät tyckte vi att det var många luckor i den, urvalet var inte riktigt ordentligt så att säga, säger Wijkström.

Vad tycker du är viktigt att få med i er undersökning?

– Det är viktigt att gå lägre ner i åldrarna och där vet jag att vi hade en diskussion förra året om hur man egentligen gör det. Det handlar om integritet. Vi har 6000 tjejer/spelare och det är naturligtvis en jätteutmaning hur vi ska få in svar. När det gäller forskning så har vi haft problem att få in svar från enskilda spelare men jag hoppas på något sätt att man ser att för att vi ska kunna kartlägga hur det ser ut och även kunna stävja i framtiden och själv bli belyst så behöver man delta, uppmanar Wijkström.

Vet ni om spelarna känner en ökad trygghet nu än för ett år sedan?

– Nej, det gör jag inte. Dels har vi inte gjort undersökningen som kommer att komma. Men jag har inte heller haft samtal som säger att man känner sig mindre trygg.

Damallsvenska spelaren: ”Oroväckande”

Den damallsvenska spelare som berättade om hur hon blivit utsatt för övergrepp under sin tid i damallsvenskan mår i dag bra.

Hon konstaterar att EFD har gjort vad man har kunnat förvänta sig hittills efter Metoo, men upplever att diskussionen kring vad hon själv berättade ebbade ut.

– De gör precis det som kan förväntas av dem, men jag tycker samtidigt att det är oroväckande att man inte tar det mer seriöst. Jag tänker då även på reaktionerna från vissa landslagsspelare där vissa slog ifrån sig det här. När det kom ut, att inte folk reagerade mer på att vuxna kvinnor faktiskt utnyttjar unga flickor, det kan jag inte riktigt få grepp om. Jag tycker bara att det är hemskt och sorgligt, säger hon i dag.

Hon tar som exempel att det i Fotbollskanalens enkät var 11,1 procent av de tillfrågade spelarna som sa sig blivit utsatta av någon av samma kön.

Du skulle vilja se ett större ställningstagande från damfotbollsfamiljen att det problemet finns?

– Jag tänker generellt om Metoo att det är mest män men att det andra inte kommer fram är sorgligt. Att det fortsatt är så under hela Metoo i stället för att man ser det generellt att sexuella trakasserier och kränkningar inte är okej oavsett vem, vad och hur man utför dem eller om man är man, kvinna eller vuxen.

Vill se digital undersökning för anonymitet

Vad tycker du är det viktigaste att fokusera kring när det gäller Metoo och damfotbollen?

– Jag skulle nog säga det jag sagt innan, att börja med att acceptera att det är ett problem. Det är spännande att se hur de ska lösa ett problem som de säger inte finns.

Inför EFD:s undersökning har den tidigare damallsvenska spelaren en uppmaning till intresseorganisationen för att få en så sann bild som möjligt från spelarna.

– Man måste göra det anonymt och digitalt. Jag skulle aldrig någonsin kryssa i att jag blivit sexuellt utnyttjad när jag var 15-16 år om jag satt bredvid dem som utnyttjat mig.

 

LÄS MER: Ladda ner Kvällspostens app – nyheter dygnet runt

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!