Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duon pekas ut som två av världens största talanger

FC Rosengård svenska mästare.
Sveriges Hanna Bennison under en landskamp i mars 2019.Foto: BILDBYRÅN
Sofie Svava under allsvensk match i juli 2019. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Uefa:s stjärnskottslista inför kommande decennium är publicerad.

Två spelare från FC Rosengård finns med på topp-tio–listan.

Hanna Bennison och Sofie Svava spås bli stora namn i framtidens fotboll av Uefa.

På listan finns åtta tjejer från olika länder mellan 17 och 19 år. FC Rosengård representeras av två spelare.

– Vi väljer ut tio unga spelare att hålla ögonen på under kommande år och årtionde, skriver UEFA på sin hemsida. 

Listan kallas ”10 för framtiden” – en liknande kom ut i somras där 50 manliga spelare listades. På den fanns inga svenska representanter. 

Hanna Bennison ett av namnen

Den 17–åriga mittfältaren från Lomma spelar till vardags för FC Rosengård. Hanna gjorde sitt första mål i allsvenskan i maj 2019 och fortsatte sedan säsongen med ett SM–guld. 

Hon togs ut i A-landslaget i fjolårets sista landskamp, mot världsmästarna USA (2–3), och fick hoppa in sista halvtimmen. Bara minuter senare hade hon med en elegant chip spelat fram till Anna Anvegårds 1–3-mål – ett målpass som även uppmärksammas i Uefas motivering till hennes plats på listan.

På Fotbollsgalan 2019 blev hon utnämnd till årets genombrott i damallsvenskan. Uefa skriver att de tycker att hon visar att hon platsar, dels genom att ha chippat in ett snyggt mål i landslaget. 

Bennison anses vara svensk fotbolls allra största talang och spås en lysande framtid av både inhemska och utländska experter.

Sofie Svava också inkluderad på listan

Även Sofie spelar för FC Rosengård. 19–åringen delar SM–guldet med sin lagkamrat Hanna Bennison. Efter ligavinst i sin danska hemmaklubb Bröndby IF skrev hon på för FCR i somras och hjälpte klubben till ett SM–guld. 

Danskan har skrivit på ett kontrakt med FC Rosengård till och med hösten 2021, och spelar även i det danska landslaget. Uefa har särskilt angett mittfältarens vänsterfot som en styrka. 

https://twitter.com/FCRosengard/status/1212746299843522560?s=20

FC Rosengård delar med sig av sin glädje på Twitter: 

– Två superstars från FCR är med på UEFA:s Topp 10-lista på unga stjärnor att hålla koll på år 2020. COOLT för svensk fotboll och EXTRACOOLT för FCR!