Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Barca lockade innan – nu är det England”

Chelsea är en av flera giganter som är framgångsrika inom den engelska damfotbollen.
Foto: MATTHEW CHILDS / REUTERS BILDBYRÅN
Hanna Bennison lyfter fram den engelska ligan som en möjlig destination i framtiden. På bilden pågår en match mellan Arsenal och Manchester City.
Foto: BILDBYRÅN
Hanna Bennison under den senaste landslagssamlingen.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Till sommaren ska Hanna Bennison kombinera Rosengårds guldjakt med studenten. 

Vad som händer därefter är ett oskrivet kapitel.

Kanske blir det en fortsättning hemma i Malmö – eller en flytt till de stora internationella jättarna. 

– Jag har alltid haft Barca som min dröm. Men just nu känner jag att den engelska ligan lockar mer, säger 18-åringen, som blivit utsedd till världens största fotbollstalang. 

Fjolåret blev inte helt som det var tänkt, varken för FC Rosengård eller för Hanna Bennison. Guldet gick som bekant till Kopparbergs/Göteborg – som slutade hela sju poäng före sina topprivaler från Malmö.

För Hanna Bennisons egen del drabbades hon dels av sin första långa skada, en stressfraktur i skenbenet.

Sedan blev hon smittad med covid-19. 

– Vi vill alltid vinna guld, speciellt efter förra året. Det kändes väldigt surt och vi är väldigt revanschsugna. Det känns bra nu inför seriepremiären, säger Bennison, som har fått flera nya lagkamrater under vintern.

Rosengård och sportchef Therese Sjögran har bland annat värvat den rutinerade landslagsmålvakten Stephanie Labbé samt utespelarna Charlotte Grant och Olivia Schough.

Hur tycker du laget känns? 

– Det känns bra, jag tycker lagkänslan har blivit bättre. Det känns som vi har blivit starkare som lag och utvecklats lite mer.

”Allting kan hända”

Tidigare under våren blev Hanna Bennison utsedd till världens största fotbollstalang av den ansedda tidningen Goal

Och 18-åringen har inget emot att medge att den där utmärkelsen dragit till sig intresse. Men samtidigt har Bennison i varje intervju det senaste året varit tydlig: hon kommer bli kvar i FC Rosengård åtminstone fram till hon tar studenten.

Vilket hon gör sommaren 2021.

– Det är svårt att säga hur länge jag vill vara kvar. Jag trivs väldigt bra just nu och detta är fortfarande en bra miljö för mig att utvecklas i. Men nu går jag ur skolan och allting kan hända i framtiden, säger Bennison, som tidigare drömt om en flytt till Spanien och Katalonien: 

– Jag har alltid haft Barca som min dröm. Men just nu känner jag att den engelska ligan lockar mer i och med att det är fler jämna matcher där och ligan blir verkligen bättre där.

Hur är de ekonomiska förutsättningarna i England? 

– Jag tror de ekonomiska förutsättningarna är bättre i topplagen i England. De har herrklubbar också som är med och hjälper till. 

”Förra året – ett tufft år”

Trots att årets fotbollssäsong knappt hunnit börja har Hanna Bennison redan rikligt med matcher i sina ben. Hon har nyligen varit på landslagsuppdrag och under senvintern och våren har hon varvat spel i svenska cupen med Champions League.

Ute i Europa tog sig FC Rosengård hela vägen till kvartsfinal, där tyska Bayern München blev lite för tuffa.

– Jo, det är klart det lockar, säger Hanna Bennison, på frågan om det långa Champions League-äventyret kan förmå henne att stanna kvar i Rosengård extra länge.

– Men det är svårt att säga just nu, eftersom jag trivs så bra och känner att detta är en bra klubb att vara i. Det är svårt att säga när och var jag kommer gå. 

Du är ju i en ålder nu där man ska bli bättre hela tiden, känner du att Rosengård är en bra miljö för att få rätt utvecklingsresa? 

– Ja, det tycker jag. Jag har fått spela mycket och jag har fått många chanser. Sedan blev ju förra året ett tufft år med lite speltid, skada och corona. Men nu känns det som jag är tillbaka igen och kan konkurrera om en plats.

Att FC Rosengård är en klubb som alltid vill vinna är tydligt och det finns en stor besvikelse över att fjolåret inte slutade med ännu ett guld. Både bland ledare och spelare.

”Motiveras väldigt mycket”

Samtidigt var säsongen 2020 inte på något sätt en dunderflopp – varken för Rosengård eller för Hanna Bennison.

Malmöklubben började året bra och var länge med i toppen. Det var först framåt hösten som formen dog.

För Hanna själv blev det 14 allsvenska matcher och tre mål från hennes plats på mittfältet.

– Det kändes som säsongen började bra. Men vi tappade allting mot hösten, summerar Bennison själv. 

Vi har ett Olympiskt spel till sommaren, är det något som motiverar dig ännu mer under våren? 

– Ja, det är väl klart jag motiveras väldigt mycket av att försöka ta mig dit. Sedan vet jag att det är väldigt tuff konkurrens och det är bara en liten trupp som ska tas ut.

– Så det kommer bli tufft. Men jag kommer jobba väldigt hårt för att ta mig dit, fortsätter Hanna Bennison.

Hanna Bennison iklädd den svenska landslagströjan.
Foto: FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Det allsvenska allvaret börjar på söndag för FC Rosengård, med en resa upp till Östergötland där tabellfyran Linköping står för motståndet.

Hemmapremiär vankas den 25 april, med en batalj mot Hammarby. 

”Vi är favoriter”

Fast säsongens stormöte är ju inte mot något lag från huvudstaden. Det är mot BK Häcken, de regerande svenska mästarna som bytt skrud efter fjolårets framgångar.

Tycker du Häcken är årets guldfavoriter?

– Nej, det tycker jag inte. Jag skulle säga att vi är favoriter, säger Hanna Bennison.

Inom herrfotbollen pratar man ibland om att svenska talanger lämnar för utlandet för tidigt. Är det där något du har funderat på också, att du kanske inte vill hamna på en avbytarbänk när du flyttar? 

– Ja, jag vill hitta en balans där jag kan gå utomlands till en bra klubb, men också få spela. Att få speltid är det viktigaste nu, tycker jag. Det där är så klart en svår balans.

– Men om jag hittar rätt balans tror jag det kommer gå bra, oavsett hur tidigt jag går, avslutar Hanna Bennison.

FC Rosengårds premiärmatch mot Linköping har avspark klockan 17.00.