”Alla människor sätter avtryck”

Jonas Eidevall lämnar Rosengård för Arsenal efter torsdagens match
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Jonas Eidevall flyttar till London och Arsenal. 

Då ska ytterligare 3,5 år som huvudtränare i FC Rosengård summeras och läggas till handlingarna.  

Hur ser han på sin tid i klubben? Och vad lämnar han efter sig?

– Allting handlar om att leva med saker och ting varje dag, säger Jonas Eidevall. 

Jonas Eidevall återvände till Rosengård som i rollen som huvudtränare i januari 2018. Därefter har det blivit tre och en halv säsong och ytterligare ett SM-guld med Malmöklubben. När han nu lämnar Rosengård gör han det med blandade känslor samtidigt som han har svårt att greppa att tiden faktiskt är över. 

– Jag fattar ju intellektuellt att det är så men just nu kör man bara på så det landar ju senare. Det är min andra sejour i Rosengård och det har varit en innehållsrik sådan, säger Eidevall. 

”Det var ett år som kunde gett oss allt”

Innehållsrikt har det varit och Rosengårds resa har innehållit både med- och motgångar.

Tränaren förklarar att han, bortsett från ”coronasäsongen” 2020, kan se en linjär utveckling i laget. 

Han tar oss igenom resan, säsong för säsong.  

2018 slutade med att Rosengård gick miste om SM-guldet i den sista omgången - i stället var det Piteå som blev svenska mästare. Rosengård missade även Champions League-spel. 

– Vi hade egentligen chansen att nå alla våra målsättningar men i stället för att slå bollen ribba in i den avgörande matchen mot Göteborg så slog vi den ribba ut. Det var ett år som kunde gett oss allt men som inte gav oss något mer än en cupbuckla, säger Eidevall och fortsätter.

– 2018 definierade arbetet som vi gjorde in till 2019. Vi intensifierade allting. Vi skulle göra allting bättre, vi skulle vara bättre tränade och vi skulle spela bättre.

Arbetet gav resultat och 2019 blev Rosengård svenska mästare då man vann serien fyra poäng före just Göteborg. 

Som bekant drog en pandemi in över världen och 2020 blev ett på många sätt speciellt år. 

– Jag har så svårt att reflektera över det året och få in det i något linjärt sammanhang. Det känns som att det bara blev ett fristående år som var utvecklande och lärorikt. In i 2021 har vi kunnat fortsätta den utvecklingen vi hade över 2019, förklarar Eidevall.

FC Rosengård firar SM-guldet 2019
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Har en speciell plats i mitt hjärta”

När Eidevall nu lämnar Rosengård lämnar han också människor han har kommit nära. 

– Det många spelare som kommer nära en. Två spelare som kommer upp i minnet är Jelena Cankovic och Glodis Viggosdottir, som alltid är hundra procent lojala mot laget och aldrig låter någonting hindra dem. Har de brutna ben så spelar de i princip ändå. 

Han fortsätter:

– Att få se Hanna Bennison komma som en ung spelare till att göra damallsvensk debut och sedan spela i A-landslaget och bli vald till årets genombrott på fotbollsgalan. Och att ha fått chansen att arbeta med en sån som Caroline Seger och se vad det är som gör att hon är så bra och kan vara så bra hela tiden. 

– Men det är så många spelare. Det blir en tråkig nyhetsartikel om jag ska rabbla upp alla. Det här är fyra exempel på spelare men det finns många fler som har en speciell plats i mitt hjärta och som verkligen berört mig.   

Rosengård är obesegrade

Det tar oss fram till dagens datum: 8 juli 2021. Rosengård är obesegrade efter elva omgångar och toppar tabellen. 

Torsdagens match mot Växjö blir Eidevalls sista innan flyttlasset går till London. 

Är det någon match från den här treårsperioden som du minns lite extra? 

– När vi vann SM-guld mot Vittsjö. Det var ingen stor fotbollsmatch men den blir kopplad till ett väldigt positivt minne. Jag tycker att matchen mot St. Pölten i Champions League när vi åkte dit på bortaplan och behövde vinna och vann med 2-0 var en väldigt bra upplevelse. 2018 åkte vi upp till Piteå och spelade midnattssolsmatch i Kiruna när Piteå hade vunnit de sju första matcherna i serien och ledde ganska överlägset och vi vann där med 1-0, det var en bra upplevelse. 

Å andra sidan, är det någon match som inte väcker lika positiva minnen? 

– Göteborg borta 2018 när vi förlorar med 4-2. Hade vi gjort mål på våra chanser så hade det kanske varit ett av de mest positiva minnena under den här treårsperioden, säger Jonas Eidevall. 

Hanna Bennison har slagit igenom under Jonas Eidevall
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Caroline Seger imponerar på tränaren
Foto: SPORTS PRESS PHOTO / MIA ERIKSSON/SPP/SIPA USA SIPA USA

”Alla människor sätter avtryck”

Hur ser du på Rosengård i dag jämfört med när du kom inför 2018?

– Det viktigaste när jag kom 2018 var att sätta sättet som vi ville spela på och då fanns det saker att förändra i spelet. 

Han ger exempel. 

– När jag ser hur vi förbereder oss till träning, hur vi genomför träning, hur vårt efterarbete är, hur kommunikationen ser ut internt mellan rehabgrupp och tränarteam. Hur spelarna hanterar en konkurrenssituation, hur spelarna hanterar att bidra till en träningsmiljö trots att man inte får matchtid. Där ser jag att vi har tagit enorma kliv om man jämför med den klubben som jag kom till 2018. 

– Det är sådana grejer som inte per automatik resulterar i att man vinner en match men över tid så spelar alla de sakerna en jättestor roll och förbereder oss på ett sätt som är värt många poäng när man ska summera en hel säsong.  

Vad blir då Eidevalls eftermäle? Han själv är försiktig med att sia kring det. 

– Jag tror att alla människor sätter avtryck i en organisation, men allting handlar om att leva med saker och ting varje dag. Vi pratar ofta om det i klubben. Erling (Nilsson, reds. anm), vår förre sportchef och klubbdirektör brukar säga det väldigt klokt: ”Det finns inget som sitter i väggarna utan det sitter i människorna i klubben”.  

– Det är väldigt många människor kvar i FC Rosengård som jag och andra har jobbat mycket med, det är klart att de kommer att vara kvar och jobba med de ideal och de värderingar och metoder som vi jobbat med.