Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-åring redo ta över stjärnroll i landslaget

Hanna Bennison beskrivs som Sveriges största löfte på damsidan. Foto: BILDBYRÅN
”Det är bara att köra på”, säger Rosengårdspelaren. Foto: BILDBYRÅN
Bennison under fotbollsmatchen U23 dam mellan Sverige och Kina den 1 juni 2019 i Karlstad. Foto: BILDBYRÅN

Fotbolls-VM är över för Sverige.

Nu är det yngre spelare som trycker på – för att ta blågult till nya nivåer i kommande mästerskap.

Det absolut största löftet spelar i FC Rosengård. Hon heter Hanna Bennison och är 16 år.

– Det är bara att köra på, säger Bennison.

När Kvällsposten konsulterar en rad av Sveriges främsta experter i ämnet får vi en lång lista med framtidsspelare. Fotbollskännarna är eniga på en punkt. Alla väljer att placera Rosengårds superlöfte högst upp på listan över landets hetaste talanger.

– Jag reflekterar inte så mycket över uppståndelsen. Men det är väldigt coolt att få vara med om detta när man är 16 år, säger Hanna Bennison.

Stark, snabb, smart, drivande och en klar blick för heta lägen.

16-åringen som kan lyfta Rosengård till ny guldsits har samtliga beståndsdelar för att bli svensk fotbolls nya superstar.

– Jag gillar att komma med fart och utmana min motståndare. Och jag tycker om att tempoväxla. Jag känner mig lugn och trygg med bollen.

– Jag trivs bäst på mittfältet. Det är kul att spela där, då kan man finta och utmana. Och man kommer ganska nära målet, säger Hanna när hon beskriver sin stil som offensiv mittfältare.

Började spela som 5-åring

Hanna började spela fotboll i GIF Nike redan som 5-åring. I 12-års åldern flyttade hon över till FC Rosengård.

– Jag kände att jag ville satsa. Det var rätt väg att ta. För jag har fått spela fotboll i en bra miljö. Det har förstås blivit en hel del körande för mina föräldrar eftersom vi bor i Lomma.

Efter en glödhet vår var det många som menade att förbundskapten Peter Gerhardsson skulle plocka in Malmöstjärnan i VM-truppen. Hon skulle bli den perfekta jokern i mästerskapet i Frankrike.

– Förhoppningarna fanns där. Och det är väldigt kul att många har uppmärksammat mig. Men jag hade inga förväntningar på att bli kallad till VM-samlingen. Jag har inte ens pratat med Gerhardsson, säger Bennison – och tillägger:

– Samtidigt stiger förväntningarna på mig när många skriver om mig.

Är du mogen för A-landslaget?

– Klart jag sätter nya mål. Jag kör på som innan och hoppas på fortsatt utveckling. Vi får se vad som händer. Kul om man får chansen. 

Vad tycker man i Rosengård?

– De säger inget speciellt. Inte mer än att jag ska fortsätta som jag gör nu. Träna och ligga på. Då kommer min chans i landslaget.

Hanna Bennison är född den 16 oktober 2002 men har redan spetsegenskaper och kapacitet för att ta nya kliv. Första målet i allsvenskan – en välriktad vänster efter en kvick sidledsförflyttning i Göteborgs straffområde – ger en bra bild av Rosengårds högerfotade mittfältare som fått känna på landslagströjan i U16 och U17.

– Jag vill ta mig vidare, jag vill utomlands. Till någon av de allra största klubbarna. Jag gillar Barca och deras sätt att spela.

Hon har precis gått ut första året på Procivitas och planen är att fullfölja gymnasiestudierna innan en flytt är aktuell.

– Men, påpekar Hanna, kommer det ett bud från en jättestor klubb är det svårt att säga nej.

Skrev nyligen på nytt kontrakt

Rosengårds unga mittfältsess är tydlig – hon vill ut i proffslivet i Europa.

– Ja, det är min dröm. 

För att förbereda Hanna för ett liv utomlands har familjen Bennison sonderat agentmarknaden.

– Vi håller på att prata med några agenter. Det blir nog snart klart. Både klubben och mina föräldrar är med i diskussionerna. Viktigt att det blir rätt, säger 16-åringen.

Tjänar man pengar när man är 16 år och spelar fotboll i Rosengård?

– Ja, lite. Men jag tror inte jag får säga hur mycket det är, därför är det inget jag kan berätta. Det är inte jättemycket, men det är en del. Lite fickpengar, säger Hanna Bennison.

Så sent som i torsdags meddelade FC Rosengård att man skrivit på ett A–kontrakt med Hanna Bennison som sträcker sig över 2022. Sportchefen Therese Sjögran sa då följande om den 16–åriga talangen:

– Hanna är en unik spelare. Hon är bara 16 år och har redan alla attribut för att ta en plats i vårt A-lag. Fysik, spelförståelse och teknik. Men det viktigaste av allt, hon har ett huvud också. Hon vet vad det innebär att vara på den här nivån, hon är ödmjuk och jobbar hela tiden hårt för att bli bättre.