Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15 hetaste talangerna i svensk damfotboll

Evelina Duljan i Kristianstad är tvåa på listan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Tilde Lindwall, Djurgården på plats nummer tre.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
AIK:s Clara Härdling återfinns på plats nummer åtta.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Här är heta listan på de 15 största talangerna i svensk damfotboll.

Kvällsposten tog hjälp av de främsta experterna för att få en komplett bild av framtidsspelarna som är födda 2001, 2002 och 2003.

När vi rankar löftena finns det en klar vinnare – Hanna Bennison, mittfältare i FC Rosengård.

1) Hanna Bennison född 2002, mittfältare, FC Rosengård

Sveriges hetaste framtidsspelare! Innermittfältare. Teknisk och klok spelare med bra teknik. Tidigt utvecklad. Väldigt bra speluppfattning med moget rörelsemönster.


2) Evelina Duljan, född 2003, yttermittfältare, Kristianstads DFF

Unik spelare i svensk damfotboll. Fantastisk teknik, vågar utmana och vet hur man tar sig förbi sin försvarare. Bra speed. Dessutom aktiv i presspelet.


3) Tilde Lindwall, född 2001, mittfältare, Djurgården

Kvick, tenisk och väldigt irrationell. Har mestadels spelat forward och yttermittfältare. Startspelare redan 2018, tagit ytterligare steg den här säsongen.


4) Rosa Kafaji, född 2003, forward, AIK

Spännande forward som är farlig i boxen. Utpräglad målskytt. Succédebut i landslaget för flickor som är ett år äldre. Trivs som ”tia” med bollen vid fötterna.


5) Julia Walentowicz, född 2001, försvarare, Djurgården

Passningssäker ytterback. Trygg med bollen, modern försvarare som har bra hastighet när hon följer med i offensiven. Lyftes upp i A-laget redan förra säsongen.


6) Sara Lilja-Vidlund, född 2001, forward, KIF Örebro

Snabb och målfarlig. Kommer ofta med bra hastighet, springer gärna i djupled. Gjorde sitt första A-lagsmål förra året. Har även nätat i damallsvenskan.


7) Hanna Lundqvist, född 2002, mittfältare, Hammarby

Kom från Djurgården 2018. Har tagit stora steg i sin nya miljö. Snabb yttermittfältare med spetsegenskaper. Duktig på att gå förbi sin motståndare, farlig i boxen.


8) Clara Härdling, född 2001, försvarare, AIK

Debut i A-laget 2018. Snabb ytterback med bra tillslag på bollen. Blick för spelet. Duktig både defensivt och offensivt. Har även gjort stort avtryck i flicklandslagen.


9) Kajsa Törnkvist, född 2001, försvarare, Kristianstads DFF

Debuterade i damallsvenskan redan 2017. Ytterback med egenskaper som kan bära långt. Startat fyra matcher i år, fått stort förtroende som vingback.


10) Evelyn Ijeh, född 2001, anfallare, Kopparbergs/Göteborg FC

Patenterad målskytt som sin pappa Peter Ijeh. Stark. Klipper till med både höger och vänster fot. Bra på på att hålla undan sin motståndare för att komma till avslut. 


13) Wilma Ljung Klingwall, född 2001, mittfältare, AIK

A-lagsdebut 2017. Innermittfältare. En riktig lirare med bra speluppfattning. Lever mycket på sin teknik, har konstruktiva kvaliteter som sticker ut.


14) Maja Bodin, född 2001, anfallare, Kristianstads DFF

Fostrad i Nättraby i Blekinge. Gjorde A-debut i KDFF som 15-åring. Visade tidigt stort register. Har stor utvecklingspotential. Inbytt fem gånger under våren, målskytt två gånger.


15) Tilde Johansson, född 2002, mittfältare, Växjö DFF

Snabb mittfältare med bra teknik och vasst skott. Användbar både på kanten och centralt. En av de mest talangfulla spelarna i Småland. Har långtidskontrakt till 2021.