Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cupmötet flyttas – kan sluta med WO

Sören Rieks mot Lunds BK sedan MFF och ”Krubban” möttes i svenska cupen, för ganska exakt två åre sedan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen kan få en enkel resa till gruppspel i svenska cupen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF kan nå gruppspel i svenska cupen – utan att ha spelat en enda kvalmatch.

Onsdagens möte med Lunds BK är framflyttat en vecka – men kan sluta i walk over.

– Sannolikheten att vi inte kan spela i cupen är ganska stor, säger LBK:s klubbchef Bosse Cronqvist.

Coronautbrottet fick tunga konsekvenser för Lunds BK redan den gångna helgen. Klubben skulle upp till Göteborg för ett viktigt bortamöte mot Utsikten – men tvingades lämna walk over.

Flera spelare i truppen var nämligen sjuka i covid-19 och kunde inte delta. Det kan i sin tur även få konsekvenser i svenska cupen. Till en början var tanken att LBK skulle möta Malmö i cupkvalet den 25 november – men den matchen har flyttats en vecka, till den 2 december.

– Vi har inget färdigt lag att ställa på benen till onsdagsmatchen. Vi har en sista seriematch på lördag och den hoppas vi kunna genomföra, säger Bosse Cronqvist.

Men det är ett rörigt läge för Lunds BK. Om klubben vinnar sin sista hemmamatch mot Lindome kan det mycket väl bli kvalspel för att LBK ska klara sig kvar i söderettan. Ett kval som i så fall går av stapeln i början på december.

”Måste ta hänsyn till kvalet”

MFF å sin sida avslutar säsongen i början på december och kommer behöva skicka spelare på semester, skriver Sydsvenskan.

– Skulle det vara så att vi spelar kval blir det matcher för oss den 3 och 6 december. Då får vi ta en ny diskussion om hur vi gör med cupmatchen. Men just nu är vi överens med Malmö FF om att flytta cupmatchen en vecka, säger Bosse Cronqvist.

I värsta fall kan Lunds BK behöva avstå spel i svenska cupen och lämna sin andra walk over på kort tid. I så fall går MFF till svenska cupen utan att ha genomfört en enda kvalmatch. 

– Hade serien varit färdigspelad så till vida att vi varit på fast mark hade vi nästan valt att inte genomföra de sista seriematcher som är kvar. Då hade vi kunnat prioritera cupen i stället, säger Bosse Cronqvist.

– Men om vi blir tvingade att prioritera nu då får vi avstå cupen. Den blir inte lika viktig som serien. 

Ett annat alternativ som Lund själva lyft fram är att cupkvalet mot MFF spelas efter nyår. Men i så fall riskerar matchen att behöva spelas efter grupplottningen.

Har ni fått något besked från förbundet om det eventuell kan gå att genomföra er match efter lottningen? 

– Nej vi har inte fått något besked, säger Bosse Cronqvist.

– Men det skulle man kunna göra för det handlar ju egentligen bara om rankingen. Är det så att Malmö FF vinner matchen ska de hamna i en viss grupp och om Lunds BK vinner ska vi hamna i en viss grupp. Då kan man tekniskt sätt hålla två grupper öppna.