Tuff premiär för Elin Bergqvist och hennes lagkamrater i IFK Kalmar. Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅNTuff premiär för Elin Bergqvist och hennes lagkamrater i IFK Kalmar. Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN
Tuff premiär för Elin Bergqvist och hennes lagkamrater i IFK Kalmar. Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN
June Pedersen avgjorde för Piteå med ett straffmål. Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN IDROTTSFOTOJune Pedersen avgjorde för Piteå med ett straffmål. Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN IDROTTSFOTO
June Pedersen avgjorde för Piteå med ett straffmål. Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN IDROTTSFOTO

Chockmål i premiären räckte inte för Kalmar

Publicerad

Höstens lag 2017 mot nykomlingen i damallsvenskan.

Det mesta talade för Piteå i hemmapremiären mot IFK Kalmar.

Favoriterna infriade förväntningarna när man vände och vann (2-1) mot uppstickarna från Småland.

IFK Kalmar, tvåa i elitettan förra säsongen, fick öppningen man ville ha i den tuffa bortamatchen. 0-1 efter 24 minuter genom Folashade Pratt när Erin Gunther serverat. 

Amerikanskan, som spetsat Kalmars trupp inför den här säsongen, visade sina offensiva kvaliteter när hon slog in det historiska första damallsvenska målet för Kalmarlaget.

När Piteå hämtat sig efter gästernas chockmål tog man över tillställningen på LF Arena.

Piteå vände med två mål

Kvitteringen, några minuter före paus, kom inte som en överraskning. Madelen Janogy assisterade Andrea Norheim som slog in bollen bakom Tove Enblom.

Sex minuter in i andra halvlek kom målet som avgjorde den här premiären. 2-1 på straff genom June Pedersen.

Piteå vann även avsluten (8-3). Tre poäng till Norrbottenlaget var fullt rättvist.

– Vi följde matchplanen på ett bra sätt och fick matchen dit vi ville. Vi gjorde det riktigt bra första 35. Synd bara att de kvitterade i slutet, vi hade mått bra av att ha med ledningen in i halvtid, säger tränaren Jonas Walfridsson till Barometern.

I nästa omgång ställs Piteå mot Eskilstuna på bortaplan, IFK Kalmar tar emot FC Rosengård. 

Växjö DFF förlorade mot Linköping

I den andra damallsvenska matchen vann regerande mästarlaget Linköpings FC med matchens enda mål mot andra nykomlingen Växjö DFF.

Växjölaget gjorde en bra match och skapade flera möjligheter men mästarklassen avgjorde. Målet inprickat i 29:e minuten av Natasha Dowie efter en passning från Marija Banusic.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag