Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vidi vill dominera – med hjälp av premiärministern

Ungerns premiärminister Viktor Orban syns ofta på läktaren när MOL Vidi spelar. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

BUDAPEST. 2014 och 2015 eliminerade Malmö FF fotbollsföretaget Red Bulls Salzburg-kontor ur Champions League.

Nu står man inför ett uppdrag på ännu högre nivå.

MFF är i Ungern för att möta ett lag som i ryggen har en premiärminister som beskylls för bygga en diktatur, mitt i Europa 2018. 

Det här är berättelsen om hindret Malmö FF måste välta i kväll.

Det här är berättelsen om MOL Vidi FC.

Budapest.

Om någon undrar var den svenska sommaren tog vägen så finns svaret här.

Det är 33 grader varmt i den lummiga ungerska huvudstaden, där Donau flyter fram som en turist i mitten av sin semester och strax efter lunch på måndagen landade Malmö FF för att möta sitt Europa-öde.

Eller i alla fall forma det.

Det finns så mycket att skriva om detta Ungern och om detta Vidi.

Om regeringspartiet Fidesz, som kallar sig nationalkonservativt, och som fick 49,3 procent av rösterna och 67 procent av platserna i parlamentet i valet i april och som nu för en politik som så sent som för ett par veckor fick EU-kommissionen att (med stöd från Sverige) stämma Ungern för brott mot det Maastrichtfördrag som hela unionen bygger på.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Malmö FF – direkt i Messenger 

 

Regeringspartiet står en bra bit åt höger

Fidesz kan enkelt uttryckt beskrivas stå en bra bit till höger om var Sverigedemokraterna säger sig stå i Sverige – det var ingen slump att före detta riksdagsmannen för SD Erik Almqvist flyttade till just Budapest efter den så kallade järnrörsskandalen – och då är Fidesz ändå inte i närheten av att vara partiet längst till höger i det ungerska parlamentet.

Det ultranationalistiska Jobbik fick knappt 20 procent av rösterna i april, med en politik starkt hatisk mot så väl romer som homosexuella. För att bara skrapa lite på toppen av isberget.

Jobbik står dock på den ekonomiska ruinens brant sedan Fidesz – som sedan 2010 har så kallad supermajoritet, 2/3-delar av platserna i parlamentet och kan rösta igenom alla sina förslag utan motstånd – gjort allt i sin makt för att förinta sin största konkurrent.

Vidi bildades under andra världskriget

Mitt under brinnande andra världskrig bildade 1941 den statliga försvarsmaterialtillverkaren Vadásztölténygyári ett fotbollslag med namnet Vadásztölténygyári  SK.

1968 bytte klubben namn till Videoton, som än i dag är Ungerns största elektronikföretag, men klubben har genom åren också hetat Parmalat, Fehérvar och några olika kombinationer med dessa.

2009, sedan en rik affärsman gått in och räddat företaget Videotons ekonomi, bytte klubben dock tillbaka till Videton och så har det varit till 1 juli i år.

Då köpte det statliga ungerska energibolaget MOL namnrättigheterna till klubben som nu heter MOL Vidi FC.

Och det är här som fotboll verkligen blir nutidspolitik i epicentret för de högervindar som färdas genom Europa.

Och det är här som fotbollen färdas inte bara in i det ungerska parlamentet utan hela vägen in i premiärministerrummet 

För Fidesz partiledare heter Viktor Orban och är förutom premiärminister i Ungern även en så stor Vidi-supporter att den arena som MFF på tisdag ska spela CL-kval på ligger tvärsöver gatan från Orbans hem i den lilla orten Felcsut, 4,5 mil väster om Budapest.

Arenan döpt efter Ungerns största spelare

Arenan heter Pancho Stadion (Pancho efter smeknamnet på Ungerns största spelare genom tiderna, Ferenc Puskas) och tar 3 800 invånare. 

I Felscut bor drygt 1 600 personer.

Men Orban har inte byggt arenan.

Det har borgmästaren i Felscut, Lorinc Meszaros gjort. 

Som av en slump är Meszars barndomsvän med Orban och som av en slump har Lorinc Meszars sedan Orban tagit över makten gått från att äga ett mindre företag som jobbade med gasinstallationer till att äga 203 företag och ha en förmögenhet som växt snabbare än Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs.

På frågan om hur det gått till svarade Meszaros i fjol: ”Jag kanske är smartare än Zuckerberg?”

Meszars förmögenhet har vuxit genom att hans företag fått kontrakt i statliga upphandlingar, varav 60 procent beräknats ha finansierats med EU-medel. 

Viktor Orban är känd för att jobba så.

Viktor Orban, Ungerns omstridde premiärminister. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Orban har byggt en überelit

Ge utvalda vänner lukrativa kontrakt och på så sätt bygga har Viktor Orban byggt en ungersk überelit som jämförs med de ryska oligarkerna och vars förmögenhet är uppbyggd med statliga medel och EU-bidrag som i nästa led hjälper Orban att förstärka sin makt och omöjliggör för oppositionen.

Den ungerska oppositionen hävdar att landet under Orban är på väg att utvecklas till ”en handbok i hur man smidigt bygger upp en diktatur”.

Och när Videoton för en dryg månad sedan bytte namn till Mol Vidi FC så var ingen i ungersk fotboll förvånad. Klubbens ordförande Istvan Garansci är nämligen även han god vän till Viktor Orban, 

Garanscis förmögenhet beräknas vara motsvarande drygt 800 miljoner kronor.

När Orban tog över som premiärminister i Ungern 2010 var Garancsis förmögenhet runt 200 miljoner kronor. Sedan dess har Videton-ordförandens rikedom ökat via bygg- och naturgaskontrakt, i princip alla från den ungerska staten.

Foto: BILDBYRÅN

Företaget pumpar in pengar i klubben

När Vidi spelar match på Pancho Stadion sitter inte sällan Orban och Garansci där, sida vid sida.

Och sedan en månad tillbaka pumpar ett av staten Ungerns mest framgångsrika bolag pengar rakt in i fotbollsklubben.

I Ungern sägs det nu att MOL Vidi FC bara är i början av ett bygge vars mål är samma som Orbans.

Att regera Ungern totalt.

Och sedan ta upp kampen med Europa.

Champions League är målet.

Det medlemsstyrda och medlemsägda Malmö FF är bara ett av hindren som ska vältas på vägen.

2014 och 2015 slog Malmö FF tillbaka det überkommersiella fotbollsföretaget Red Bulls Salzburg-avdelning.

Frågan nu är om MFF klarar av att slå tillbaka en klubb som har premiärminister från det land som utvecklas mest radikalt i Europa i ryggen.