Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi hade bra förståelse – samma grej med Antonio”

Martin Olsson efter bortavinsten mot Elfsborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Antonio Colak firar ett av många mål i MFF.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Olsson drar en liten jämförelse mellan Antonio Colak och Fernando Llorente.
Foto: HUW EVANS/REX/SHUTTERSTOCK / HUW EVANS/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Ett Premier League-inlägg från Martin Olsson till Bundesligameriterade Antonio Colak. 

Har Malmö FF komponerat ihop ett nytt offensivt dream team? 

– Han känner av vilken yta jag vill lägga bollen på. Jag behöver faktiskt inte kolla upp så mycket, säger Martin Olsson, som jämför Colak med en viss VM-vinnare från Spanien...

Mot Örebro var det på många sätt duon Martin Olsson och Antonio Colak som bäddade för segern.

Gästande ÖSK hade nämligen kvitterat till 1-1 efter Sebastian Nanasis ledningsmål tidigt i matchen. 

Då hittade Martin Olsson fram på kanten och som så många gånger förr slog han ett närmast perfekt inlägg in mot straffområdet. Där fanns anfallsstjärnan Antonio Colak – som mer eller mindre ”lobbade” bollen i mål med huvudet.

– Han känner av vilken yta jag vill lägga de på och jag behöver faktiskt inte kolla upp så mycket, säger Martin Olsson.

 – Jag känner vart jag kan lägga den, så är han där. Det är skönt att veta att han vill vara inne i boxen, för jag gillar att komma in på inlägg. Vi har hittat varandra bra.

”Hade Roque Santa Cruz på den tiden”

Efter 5-1-vinsten mot Örebro öste Antonio Colak beröm över sin kantspringare till vänster. Colak konstaterade bland annat att Martin Olssons inläggsfot håller ”Premier League-klass”.

– Jag tänkte inte på det så mycket i Sverige att jag hade en bra inläggsfot. Men när jag kom till Blackburn från början så var det Mark Hughes på den tiden och då var det mycket inläggsspel och vi körde mycket efter träningarna. Speciellt jag när jag var ung. Då stannade jag kvar efter träningarna och slog inlägg till anfallarna i A-laget.

– Vi hade Roque Santa Cruz på den tiden, en stor spelare som gillade att vara i boxen. Så det var väl då jag märkte att jag fick till det ganska bra när jag var ute på kanterna. Det var mycket inläggsspel med Sam Allardyce också. Det är ganska stort i England att komma på inlägg hela tiden, säger Martin Olsson, som tycker att Antonio Colak påminner om en viss spansk storstjärna.

Som han spelade ihop med säsongen 16/17 i Swansea.

– En som gillade att vara i boxen mycket var Fernando Llorente. Han var samma, han sa att så fort jag fick bollen skulle jag in med den i boxen. Vi hade en bra förståelse till varandra. Han visste att när jag fick bollen lägger jag in den i de ytorna och det känns som att det är samma grej med Antonio.

Fernando Llorente lämnar Swansea för spel med Tottenham. Därefter flyttade han vidare till Napoli och Udinese.
Foto: DARREN STAPLES / IMAGO IMAGES / SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Martin Olsson var en del av den engelska fotbollen under många år. Han gjorde sin första Premier League-batalj med Blackburn redan vid slutet på 2007 och därefter blev det ytterligare 196 matcher i den engelska högstaligan. 

Först under fjolåret flyttade Martin Olsson hem till Sverige igen, när det vankades spel med hemstadsklubben Helsingborgs IF. Efter degraderingen till superettan flyttade Olsson vidare till Hisingen och BK Häcken, innan Daniel Andersson köpte loss honom i somras.

Hade du trott det när du vände hem till Helsingborg, att du ett år senare skulle spela Champions League med MFF?

– Nej, aldrig. När jag satte på mig Helsingborgströjan trodde jag aldrig att jag skulle hit efter det. Sedan när jag gick vidare till Häcken spelade vi i Conference League, men jag trodde aldrig att jag skulle tillbaka till Skåne och spela för Malmö.

– Men så är fotbollen ibland. 

”Vi får se vad som kommer upp utomlands”

Eftersom Martin Olsson fanns med när Häcken åkte ur Europakvalet fick han inte lov att kvala till Champions League med MFF. Men när gruppspelet inleddes med en 3-0-torsk mot Juventus fick han speltid under en dryg kvart.

Under sin långa och produktiva karriär har Martin Olsson hunnit med att representera klubbar som Blackburn Rovers, Norwich City och Swansea City. Dessutom har han gjort över 50 landskamper för det svenska landslaget.

– Jag vet inte, säger 33-årige Olsson, på en fråga om han tror att det kan bli aktuellt att flytta utomlands en gång till. 

– Jag trivs här, så vi får se. Jag har en dotter också och det är kul att vara hemma och få se henne. Men, jag vet inte. Som sagt, jag trodde aldrig att jag skulle komma till Malmö och spela här. Så vi får se vad som kommer upp utomlands, om något gör det. 

Men innan det kan bli aktuellt med någon ny utlandsflytt vankas först bortamöte mot Zenit i Champions League-gruppspelets andra omgång. I den ryska storklubben återfinns bland annat landslagsstjärnan Artem Dzyuba, som har tryckt in tre mål och fyra assist under den ryska ligasäsongens nio första matcher.

För egen del kan Martin Olsson mycket väl komma att stångas mot brasilianska Malcom, som bland annat tillhört Bordeaux och storklubben Barcelona. 

– Jag har inte kollat på honom. Jag kollade lite klipp i dag (måndag) men det är inte så att jag vet på hur han har spelet tidigare. Men det känns som att jag bara behöver se ett par klipp och se hur han spelar, säger Olsson.

– Vad jag sett på klippen ser de (Zenit) ut att vara ett bra lag. Jag hörde att de kunde ha gjort något mål mot Chelsea. Så det är inget lätt lag vi möter, men vad som helst kan hända. Jag tycker ändå vi har ett bra självförtroende. Vi åker dit och försöker ta tre poäng. 


ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More.


TV: SE FLER SPORTNYHETER