Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trots sortin ur CL – MFF mot ekonomiskt succéår

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén Foto: BILDBYRÅN
Carlnén Foto: BILDBYRÅN

Trots sortin ur Champions League är Malmö FF på väg mot en ekonomisk storvinst för 2018.

Prognosen just nu pekar mot en vinst över 20 miljoner kronor – något som kan minst tredubblas om MFF når Europa League.

Men kritiken att Malmö FF mot FC Vidi gick i samma fälla som mot FK Vardar i fjol slår klubbledningen i från sig.

– Jag tycker inte det är samma läge och jag tycker vi har lärt oss av det som hände i fjol, säger vd:n Niclas Carlnén.

Med Rasmus Bengtsson, Behrang Safari och Arnor Traustason på skadelistan var Malmö FF inte bra nog för att slå ut ungerska Vidi ur Champions League-kvalet.

När klubben förra året åkte ur CL-kvalet mot makedonska FK Vardar kom Markus Rosenberg tillbaka och spelade halvskadad, Behrang Safari lämnade sent återbud, Rasmus Bengtsson satt på bänken på väg tillbaka från skada och Franz Brorsson gick ut i paus. 

Inför årets säsong sade MFF att man hade lärt sig av läxan från Vardar och när Kvällsposten påpekar för Malmö FF:s vd Niclas Carlnén att det nu är samma läge igen och frågar om det kan förklaras bara med otur svarar MFF-basen:

– Jag tycker inte det är samma läge och jag tycker vi har lärt oss av det som hände i fjol för vi har fler tillgängliga spelare nu än vi haft tidigare. 

Flera nyckelspelare saknas i de här matcherna, det är samma sak två år i rad...

– Jag skulle säga att vi har många bra spelare. Sedan är det klart att det påverkar om de spelarna som spelat kontinuerligt inte är med. Samtidigt har vi truppen och den bredden vi har för att de ska kunna ersätta. Jag tycker att vi ser ett bra exempel på det mot Vidi.

Samtidigt satt er huvudtränare Uwe Rösler på presskonferensen efter att ni åkt ur och förde fram frånvaron av tre nyckelspelar som en av huvudfaktorerna till att ni inte lyckades gå vidare...

– Så är det ju. Men jag tycker det är så att vi hade fullgoda ersättare.

Tio raka utan förlust med Rösler

Vad är det som inte räckte till som du ser det?

– Dels släppte vi in mål hemma och sedan gör vi inte mål borta. Det är egentligen det som det handlar om, marginalerna är så små. Samtidigt vet vi att alla de andra åren då vi faktiskt lyckats så har vi haft de marginalerna på vår sida.

– Men du måste vara bra, du måste utnyttja styrkorna vi har och svagheterna motståndarna har och nu lyckades vi inte med det.

Var tycker du att ni står sportsligt nu, jämfört med när ni bytte ut Magnus Pehrsson?

– Vi har ingen förlust sedan Uwe Rösler tog över laget. Det tycker jag är ett tydligt tecken. Sedan samtidigt så räckte det inte i Champions League-kvalet.

Chansen att förverkliga målet om Europa-gruppspel lever fortfarande, hur ser du på fortsättningen?

– Jag tycker definitivt vi har en bra chans. Även om Midtjylland (de danska mästarna som MFF med all sannolikhet nu ställs mot i playoff till Europa League) är ett bra lag så har vi alla möjligheter. 

– Jag vill inte värdera motståndet, det får vår sportsliga stab göra. Men det blir en helt annan match, de spelar på ett helt annat sätt.

På väg mot ekonomisk succé utan CL

Även om Malmö FF nu går miste om mångmiljonregnet i Champions League är det ekonomiska läget för bokslutsåret 2018 bra.

– Vi följer den planen vi har, sedan har vi gjort mer försäljningar än vi budgeterat för vilket är positivt. Samtidigt har vi kostnader för andra spelare, säger Niclas Carlnén.

Den stora kostnaden så här långt på bokslutet för 2018 är den engångskostnad som uppkom då Malmö FF sparkade den spelare som tidigare i år dömdes för våldtäkt mot barn.

Enligt vad Kvällsposten erfar kostar det MFF över 10 miljoner kronor i årsbokslutet då hela spelarens värde i balansräkningen omedelbart avskrivs.

 

Läs mer: "Nu måste Malmö FF rannsaka sig själva"

 

Samtidigt har MFF sålt Mattias Svanberg till Bologna för cirka 50 miljoner och är garanterade motsvarande minst 20 miljoner kronor från Europaspelet.

Något som innebär att MFF ligger långt över budget, enligt uppgift till Kvällsposten kan det redan röra sig om över 20 miljoner kronor plus.

Niclas Carlnén vill inte kommentera några siffror.

– Vi är positiva. Så kan vi i alla fall säga, säger MFF:s vd som trots elva poäng och 13 allsvenska omgångar kvar att spela inte räknat bort ännu ett SM-guld till Malmö FF.

– Så länge det finns en teoretisk chans så stänger jag inga dörrar. Sedan vet vi att det är långsökt, men vi stänger inte dörren för det.

Svårt att nå målen

Helt klart är att Malmö FF balanserar på gränsen att misslyckas med alla sina stora sportsliga mål för 2018.

Att komma minst trea i allsvenskan, spela gruppspel i Europa och att etablera en till två spelare från de egna ungdomslagen i allsvenskt tävlingsspel.

– Vår målsättning är varje år att spela i Europa och för att göra det måste vi bli sämst  trea i allsvenskan eller vinna svenska cupen. Den målsättningen är glasklar. Och når vi inte ett Europaspel så har vi inte nått målsättningen, gruppspel pratar jag då om för i år.

– Och skulle vi inte bli etta till trea eller vinna svenska cupen nästa år så har vi inte lyckats med den målsättningen. Den målsättningen har varit den samma den senaste tiden och är så fortfarande.

Vad det gäller spelare från de egna ungdomsleden kan det målet kompenseras av storförsäljningen av Mattias Svanberg. 

Men av vad som visats hittills under 2018 gällande matchtid i allsvenskan och Europa så framstår det som otroligt att någon spelare från de egna ungdomsleden i år kommer att ta klivet in och göra kontinuerligt avtryck i MFF:s tävlingselva.