Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnorna om hoten i Zenit: ”Jävligt stark”

Anfallsbjässen Artem Dzyuba pekas ut som ett stort hot i Zenit.
Foto: MIKE KIREEV/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MIKE KIREEV/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Erdal Rakip gör sitt tredje gruppspel i Champions League med Malmö FF.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
När MFF förlorade med 3-0 mot Juventus gjorde Martin Olsson debut i Champions Legue.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Visst har Malmö FF hittat svagheter och styrkor hos motståndarna inför Europamatchen mot Zenit. 

En av styrkorna är nästan två meter lång och hundra kilo tung – Artem Dzyuba.

– Det värsta du kan göra är att vara klistrad i hans rygg, säger Anel Ahmedhodzic.

Artem Dzyuba är ett minst sagt rutinerat namn inom den ryska fotbollen. Han har tillhört klubbar som Spartak Moskva, FK Rostov, Arsenal Tula och sedan 2018 – mästarklubben Zenit. 

Dessutom har Dzyuba dragit på sig den ryska landslagströjan över 50 gånger och så sent som i somras fanns han med under det utspridda EM-slutspelet.

– Det värsta du kan göra är att vara klistrad i hans rygg, det är det han vill. Så man ska ha lite avstånd. Man kan inte vinna bollen hela tiden, så ibland måste man försöka störa honom, säger MFF:s mittbacksstjärna Anel Ahmedhodzic, och fortsätter:

– Man måste spela tuffare. Men man kan inte heller dra hela tiden, för speciellt i Europa gillar de stora anfallarna att trilla. De drar mycket men så fort en försvarare drar tillbaka så trillar de och får frispark. Domare älskar att blåsa för sånt.

”Det kommer vara tufft”

En som faktiskt redan har mött Artem Dzyuba är landslagsmeriterade Martin Olsson – som gjorde debut i Champions League när hans MFF förlorade med 3-0 i öppningsmatchen mot Juventus.

– Han är stor och stark och bra på huvudet, säger Olsson. 

– Jag kommer ihåg att när vi mötte dem i Ryssland så var det många nickdueller. Han har bra teknik också, för att vara så lång och stor. Det kommer vara tufft, men vi har ändå tre starka mittbackar. Så förhoppningsvis kan vi ge honom en bra match. 

I Malmö FF-truppen finns bara ett namn som varit en del av klubbens samtliga gruppspel i Champions League under 2000-talet.

Mittfältaren Erdal Rakip. 

Han har mött klubbar som Real Madrid, Atletico Madrid, Paris Saint-Germain, Chelsea, Juventus och Wolfsburg.

När det sist vankades CL-äventyr i Malmö fick Rakip bland annat stångas mot stjärnor som Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic. 

Angående onsdagens ryska motståndare säger Rakip: 

– Det är bra spelare, speciellt de där uppe. Vi såg lite på de brasilianska spelarna och de har en stark forward, Dzyuba. Så nej, det är ett bra och offensivt lag.

Enoch Kofi Adu, Erdal Rakip och Yoshimar Yotun under CL-matchen mot Real Madrid 2015.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Även Erdal Rakip har försökt scouta Artem Dzyuba för att hitta svagheter och möjligheter att störa den fysiska anfallsbjässen. 

– Det gäller att komma upp så snabbt som möjligt och försöka störa dem så deras passningar inte blir ordentliga på honom. Får de bara tid att sätta upp bollen rätt på honom så tror jag det kommer bli svårt att störa för han är jävligt stark och kan nästan hålla emot vem som helst.

– Han är kanske inte den snabbaste spelaren på att springa bakom backlinjen. Men vi ska stänga utrymmet mellan mittfältet och anfallarna. 

”Allt är möjligt”

Förutom Zenit ingår även de båda gigantklubbarna Chelsea och Juventus i samma grupp som Malmö FF. 

För att gå vidare till slutspel i Champions League krävs att sluta topp-två i gruppen – placeringar som mer eller mindre alla tror att Chelsea och Juventus kommer plocka hem.

För grupptrean väntar en plats i Europa League och många nya miljoner in på klubbkassan.

Fyran?

Åker ut Europa helt och får ge det en ny chans nästa säsong.

Poängmässigt, hur viktigt blir just bortamötet mot Zenit om ni vill ha tredjeplatsen?

– Det är svårt. Vi har en väldigt tuff grupp och jag tror vi kommer behöva mer än tre poäng och jag tror vi kan fixa mer än tre poäng. Det blir väldigt tufft, men allt är möjligt i fotboll, säger Anel Ahmedhodzic. 

Tror du ni kan fixa den extrapoängen borta mot Juventus eller på Stamford bridge, eller är det nu det ska hända?

– Som sagt, allt är möjligt. Vi kan skrälla och kryssa borta mot Juve och Chelsea. Det är saker som har hänt förr, kanske inte för oss men inom fotbollen. Man har sett värre skrällar.

– Jag tror personligen att vi kan få poäng att komma minst trea. 

ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER