Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prahls nya jobb: Ska analysera Malmö FF

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

2004 vann han SM-guld som tränare för Malmö FF.

I somras hjälpte han Janne Andersson och svenska landslaget att besegra Slovakien i EM.

Nu ska Tom Prahl hitta tillbaka till sina gamla rötter – som skribent.

Han ska nämligen analysera Malmö FF:s matcher i Champions League åt Kvällsposten.

– Det ska bli spännande och kul, säger han.

Trädgården hemma i Ljunghusen är full av färgglada blommor. Här tillbringar Tom Prahl många timmar för att hålla allting tipptopp. Men det är också här hemma som han är i full gång med att förbereda sig inför en ny uppgift.

Att analysera Malmö FF:s kommande matcher i Champions League. 

– Jag ska inte krångliga till det utan jag ska skriva med mina förutsättningar och mina ord, säger Tom Prahl.

Efter matcherna kommer Kvällspostens läsare kunna ta del av den före detta MFF-tränarens tankar, analyser och slutsatser.

– Jag kommer titta på om Malmö ändrar sina förutsättningar jämfört med allsvenskan, hur man korrigerar sitt spel och hur väl man lyckas. Hur pass cyniska de är och hur pass bra de är på att spela på två arenor så att säga, säger han.

”Jag har lite koll”

Det är inte första gången Prahl ska framföra analyser i skrift. 

Under sina år som tränare har han haft egna krönikor i programblad, skrivit i årsböcker för både Halmstad BK och Trelleborgs FF samt skrivit i en lokaltidning i Ystad.

– Så jag har lite koll. Sedan har jag gått i den gamla skolan så jag har lärt mig grammatiken, meningsbyggnad och allt vad det heter. 

Men han skrev inte bara som tränare. Han var också framgångsrik. 

Under många år tränade han Trelleborgs FF och 1991 tog han klubben upp till allsvenskan. Sedan gick flyttlasset till Halmstad BK – där det blev två SM-guld. 2002 tog han sedan över Malmö FF. En klubb som då inte vunnit SM-guld sedan 1988 och hade runt 4000 i publiken.

Janne Andersson och Tom Prahl firar SM-guld för Halmstad BK 2000.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

2004 vann han SM-guld med klubben och laget hade lockat tillbaka publik till läktaren.

– Jag vande mig nästan aldrig vid supportrarnas entusiasm. Det var jätteroligt att uppleva den stöttningen som fanns på läktarna. På 90-talet var det iskallt, säger Prahl.

Höjdpunkten i karriären

Han ser tillbaka på tiden i både Halmstad BK och Malmö FF som fantastisk och två höjdpunkter under karriären.

Men det finns en match som betyder lite extra.

1994 spelade Trelleborgs FF i Uefa-cupen. Laget tränades av Prahl och skulle möta Blackburn Rovers. Ett lag som tränades av Kenny Dalglish, hade stjärnor som Alan Shearer och som vann Premier League det året.

Trots alla pengar som pumpats in i den engelska klubben kunde de inte rå på Prahls lag. 

– Det är den roligaste matchen jag varit med om. Det är ungefär som om Mjällby eller Sirius skulle slå ut Manchester United eller Manchester City i dag. 

I dag ägnar Prahl mer tid åt trädgården än att träna fotbollslag. Men han har inte släppt fotbollen helt och sitter bland annat i Trelleborgs FF:s sportråd.

Ett finger med i EM-segern

Sedan 2016 jobbar han som scout åt det svenska landslaget. Under VM-kvalet till Ryssland följde han Nederländerna och Frankrike. Under själva turneringen låg fokus på Mexiko.

Då blir det många timmar framför Wyscout, en tjänst där precis alla fotbollsmatcher från alla ligor finns tillgängliga, och flera resor och analyser. 

Sedan 2016 jobbar Prahl som scout åt landslaget.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Sedan sätter han ihop en presentation, tillsammans med landslagets videoanalytiker, till Janne Andersson och Peter Wettergren.

– Utifrån den presentationen så tar de bitar som de tycker är relevanta för ögonblicket.

– Man letar efter hur Sveriges anfallsspel fungerar i förhållande till deras försvarsspel och vad Sverige ska vara observanta på i försvarsspelet. 

Under EM var hans uppgift att scouta Slovakien. Ett lag han följde i Sankt Petersburg och som han såg live inför turneringen.

– Vi lyckades bra där. Slovakien skapade väldigt få målchanser under deras kvalifikation, men man hade en spelare som stack ut och det var Robert Mak. Han var involverad i alla farliga situationer och det tryckte vi specifikt på. I matchen plockade vi bort honom helt och han blev utbytt, så det var halva segern.

Han beskriver jobbet som en pusselbit i det stora hela. Som ett arbete för att Janne och Peter ska känna sig trygga med att den information de ger till sina spela är korrekta.

– Den stora pusselbiten är så klart laguttagningen och att skapa rätt anda i truppen.

”Ödslar inte så mycket tid”

Nu ska han inte analysera motståndare åt landslaget, utan grotta ner sig i Malmö FF:s spel.

Och det är ett Malmö FF som imponerar på honom.

– Jag tycker det är en väldigt attraktiv fotboll som bjuds. Det bjuds på mycket målchanser och man gör många mål. De har gjort några riktigt fina nyförvärv i (Veljko) Birmancevic och (Antonio) Colak, säger Prahl.

När han jämför med hur det såg ut 2004, när han tog guld med klubben, så är det ett betydligt snabbare spel i dagens allsvenska. Men desto färre träningar.

Då var det ofta 4-4-2 som gällde. Sedan kom en period där lagen blev influerade av det spel FC Barcelona visade upp, där stort bollinnehav gällde. 

– Jag känner att det håller på att luckras upp. Nu är man mer inne på det man sett från Dortmund och Liverpool. Ser man Elfsborg, Djurgården och Malmö FF så ödslar man inte så mycket tid på att hålla bollen längre, utan det går snabbt. 

Elfsborg, men framför allt Djurgården och Malmö FF, är lag som är med i kampen om SM-guldet. 

– Fortfarande så är Malmö, för mig, det bästa laget i allsvenskan. Men jag gillar Djurgården också. Deras inställning, deras ambition och löpvilja.

– Malmö mot Djurgården var att se en Bundesliga-light-match, där det bara är väldigt många omställningar och djupt spel. Men väldigt underhållande att titta på. Om det sedan är effektivt och tillräckligt bra när det gäller internationellt spel det är tveksamt.

– Det är mer det centrala mittfältet med Bonke, Rakip och ”AC”. Där finns inte så mycket valmöjligheter.

”Har sina begränsningar”

I Malmö FF tycker han Antonio Colak, Veljko Birmancevic, Anders Christiansen och Johan Dahl sticker ut och är viktiga spelare för laget. 

Men han hyllar även Jon Dahl Tomasson.

– Jag tycker Malmö är inne i en väldigt intressant period med honom som tränare. Jag tycker att han har satt en tydlig prägel på laget, säger Prahl och fortsätter:

– Min känsla är att det är rakare, snabbare och mer av det man kallar för återerövningsspel. Jag gillar att de kommer upp med otroligt mycket folk i straffområdet. Men det är klart, det har sina begränsningar också. De har gjort flest mål men också släppt in många mål. 

Onsdagens match i Champions League mot Zenit är den första han kommer analysera. Precis som många andra anser, så tycker Prahl att Zenit är det lag på papperet som Malmö FF har störst chans mot.

Däremot så tycker han laget är begränsat just nu på grund av alla skador de dras med. 

– Det gäller att få någon av de skadade friska igen. Annars går de på tandköttet rejält med den här truppen. Det är himla otur att det kommit just nu.

– Men det ska bli spännande att se hur de korrigerar sitt spel mot Zenit, säger Tom Prahl.

ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More.