Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MFF-kaptenens varning: ”Är kanske sista gången”

MFF-kaptenen Anders Christiansen på plats på Juventus pampiga hemmaarena.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
MFF-spelarna firar höstens avancemang till Champions League i Bulgarien.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF avslutar årets Champions League-äventyr med en resa till Turin.

Är det kanske sista gången ett svenskt lag visar upp sig på den allra främsta klubblagsscenen? 

Risken finns, tror MFF-kaptenen Anders Christiansen. 

– Det blir svårare och svårare att kvalificera sig, säger han. 

Malmö FF säkrade sin åtråvärda plats i Champions League genom att besegra den bulgariska mästarklubben Ludogorets. 

Några veckor senare lottades gruppen och visst kunde MFF serverats en enklare uppgift. 

Fyra av fem gruppspelsmatcher har så här långt slutat med förlust. Däribland mot Juventus (3-0), Chelsea (4-0 och 1-0) samt mot ryska Zenit (4-0).

Numera kvarstår en enda Europamatch för MFF – som ställs mot den italienska jätten Juventus på bortaplan. 

”Alla vill spela där”

Matchen är egentligen inte av någon större sportslig betydelse eftersom Malmö inte längre kan nå en slutspelsplats. Men det till trots understryker försvarsklippan Niklas Moisander att den himmelsblå motivationen är på topp.

– Ja, det är en Champions League-match som vi alla vill spela och som jag kanske inte trodde jag kunde spela längre efter att jag varit i Tyskland. Så jag har jättemycket motivation att spela mot ett starkt Juventus, säger Moisander, och tillägger: 

– Det är Champions League. Alla vill spela där.

Europaäventyret är inte MFF:s första i den allra största av kontinentala klubblagsturneringar. Under huvudtränare Åge Hareides ledning blev Malmö en Champions League-stad två år på raken, såväl 2014 som 2015. 

Niklas Moisander under tisdagens träning i Italien.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sedan dess har kartan ritats om, kvalsystem har korrigerats och fler platser har tillfallit de allra största ligorna. Därför misstänker MFF-kaptenen Anders Christiansen att det kan bli desto tuffare för Malmö att nå Champions League i framtiden. 

– Vi spelar i det finaste sällskapet i världen. Det är kanske sista gången för klubben, för mig och för många av de andra spelarna, som vi spelar i Champions League, säger ”AC”.

MFF-kaptenen pekar bland annat mot sitt hemland Danmark, där desto fler lag har lyckats säkra en biljett ut i Europa. Under hösten har såväl Bröndby och Midtjylland visat upp sig i Europa League-gruppspelet.

Vill att konkurrenterna når Europa 

Dessutom har FC Köpenhamn och Randers härjat ett steg ner i den europeiska turneringsstegen, i nybildade Europa Conference League.

– Det blir svårare och svårare att kvalificera sig. Vi har inte så många rankingpoäng, det är inte som Danmark där man plötsligt har Champions League-playoff, Europa League-playoff och extra Champions League-plats, säger Christiansen. 

Så när Hammarby spelade en avgörande kvalmatch till Europa, satt du och höll tummarna för att de skulle ta sig dit?

– Personligen gjorde jag det. Jag ser till vad som är bäst för hela allsvenskan och det är om fler lag kommer med (i Europa). Det ger bättre ekonomi, inte bara till Malmö utan till hela allsvenskan och till konkurrenterna, som också kan investera.

– Om vi får fler lag med bättre ekonomi så säger det sig självt att ekonomin rullar på positivt. Så det är positivt om vi kan få med så många i Europa som möjligt.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson och lagkapten Anders Christiansen inför onsdagens CL-möte mot Juventus.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En som har fått uppleva sitt första Champions League-äventyr under hösten och vintern är den rutinerade landslagsstjärnan Martin Olsson.

Han CL-debuterade mot Juventus på Eleda stadion och har därefter fått minst en halvtimmes speltid i samband med alla gruppspelsmöten.

– Det är något jag alltid har velat göra att spela Champions League. Att få göra det mot så bra motstånd det är bara ett plus. Det har känts riktigt bra. Kollar man på året så Champions League och ett guld, det kan inte bli bättre än så, säger Martin Olsson.

Hur summerar du det här gruppspelet?

– Jag tycker i alla fall att vi har gjort bra ifrån oss i hemmamatcherna. Bortamatcher är det vissa vi hade kunnat göra bättre, men det har varit en tuff grupp. Det är bra för erfarenheten också att ta med till nästa säsong om vi tar oss dit. Vi hade definitivt velat göra det ännu bättre, eller i alla fall bortamatcherna. 

– Vi hade definitivt velat göra det ännu bättre, eller i alla fall bortamatcherna, fortsätter Martin Olsson.

ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More


TV: Se höjdpunkter från guldfirandet