Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmös miljonregn – efter Europasuccén

Malmö FF jublar.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF är klart för Champions League-gruppspel. 

Nu får klubben in 190 miljoner kronor – som kan vara betydligt mer efter sex gruppspelsmatcher.

Bakom ligger en ekonomisk satsning.

– Vi valde att satsa oss ur den här krisen. Ibland kan det gå åt helsike men så här långt har det gått ganska bra, säger sportchefen Daniel Andersson i C More.

Malmö FF spelar återigen Champions League-fotboll. Senast det hände var säsongen 2015/16 och det ledde till miljonregn. Pengarna användes till att investera i så väl organisationen som infrastrukturen kring laget.

– Ska vi klara av kostnadsmassan över tid så behöver vi ha Europa-pengar och spelarförsäljningar. Det är jätteviktigt för oss, har klubbens vd Niclas Carlnén tidigare sagt.

Kommer få 190 miljoner kronor

Nu när Malmö är klart för gruppspelet kommer klubben få in 190 miljoner kronor. En summa som kan växa avsevärt beroende på hur det går i CL-gruppspelet. Med stor sannolikhet kommer gruppen vara en tuff sådan, men om Malmö vinner blott en match ger den segern hela 28,6 miljoner kronor och en oavgjord match genererar 9,6 miljoner kronor.

Sportchefen Daniel Andersson menar att de nya miljonerna kommer in tack vare en ekonomisk satsning med profilerade värvningar.

– Vi kör alltid en ganska hård satsning där det är en viss risk och det är klart att när det betalar sig på det här viset så känns det bra, säger sportchefen i C More efter avancemanget.

Han fortsätter:

– Vi hade ett tufft ekonomiskt år i fjol men fortsatte ändå satsa ganska hårt och rekrytera inför det här året. Vi valde att satsa oss ur den här krisen. Ibland kan det gå åt helsike men så här långt har det gått ganska bra.

Summan kan öka under gruppspelet

Om Skånelaget, mot alla odds, skulle ta sig vidare till en åttondelsfinal, alltså komma etta eller tvåa i gruppen, kommer det ge 98 miljoner kronor. Dessutom gör det scenariot att klubben har vunnit fler matcher, vilket i sig ju ger ännu mer pengar.

Bortsett från Uefas pengar kommer Malmö FF även att ta del av den så kallade marknadspotten, rapporterar TT. I nuläget är det fortsatt oklart hur många miljoner det handlar om. Summan baseras på hur mycket tv-rättigheterna har kunnat säljas för i länder som har klubbar med i gruppspelet och hur långt en klubb går i turneringen. En försiktig beräkning från TT pekar på att det kan handla om ungefär tio miljoner kronor.

Prispengarna i klubbturneringarna

Här är prispengarna för Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) tre klubblagsturneringar:

+ Champions League

Plats i gruppspelet: 159,7 miljoner kronor (15,64 miljoner euro).

Vunnen match: 28,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro).

Oavgjord match: 9,5 miljoner kronor (930 000 euro).

Åttondelsfinal: 98 miljoner kronor (9,6 miljoner euro).

Kvartsfinal: 108 miljoner kronor (10,6 miljoner euro).

Semifinal: 128 miljoner kronor (12,5 miljoner euro).

Final: 158 miljoner kronor (15,5 miljoner euro).


Källa: Uefa och TT.