Malmö FF vann första mötet mot Vikingur med uddamålet

Martin Olsson stod för sitt första mål i MFF-tröjan.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF spelade under tisdagskvällen sin första kvalmatch till Champions League – där Martin Olsson gjorde sitt första mål för klubben.

Men ett sent baklängesmål gör att dubbelmötet är öppet inför returen.

– Det känns som om vi har förlorat matchen, säger Anders Christiansen till MFF Play.

Det mest anmärkningsvärda med kvällens kvalmatch i Malmö var scenerna som uppenbarade sig efter gästernas kvitteringsmål. Kristall Ingason hade redan fått syna ett gult kort för filmning, innan han som målgest hyschade MFF-klacken efter att han fixat ett viktigt kvitteringsmål. För det blev han utvisad.

Med en man mer på plan gjorde MFF 2-1 bara minuter senare och i den 86:e minuten utökade Veljko Birmancevic till 3-1. Då såg MFF ut att gå mot ett drömresultat men ett sent reduceringsmål förstörde kvällen.

– Så klart att vi är besvikna. Jag tycker vi hade allting under kontroll, men de kommer tillbaka in i matchen och det är vad det är, säger Martin Olsson och fortsätter:

– Det är surt att släppa in två mål, speciellt på det sättet. Men vi vinner. Det kanske är en bra grej också, så vi inte åker dit för avslappnade. Nu måste vi ge 110 procent.

Släppte in två mål på få chanser

Malmö FF inledde den allsvenska säsongen med en defensiv mur. På sju matcher släppte de bara in ett mål, men efter det har baklängesmålen trillat in och motståndarna har inte behövt många chanser för att få in bollen.

– När vi tappar bollen i farliga lägen så är vi utspridda, det måste vi jobba mer på. Då har lag kontrat och bara behövt en eller två chanser för att göra mål. Jag vet inte om det är en period just nu, men det känns som om de får ett skott på mål, så blir det mål. Vi måste hålla oss lugna och jag vet att det kommer vända. Det är ingen stress, säger Olsson.

Anders Christiansen säger att laget just nu får jobba extremt mycket för att inte släppa in mål – men också för att göra mål. De hade flera chanser att göra både en, två och tre mål till i den andra halvleken, men bollen ville inte in.

– Vi måste jobba för att få upp självförtroendet och det gör vi bara genom att komma ut och skapa chanser. Fortsätter vi att tro på det så kommer det vända också, säger han.

Ändringen gav resultat

Malmö FF började matchen som det bättre laget, men efter en tuff satsning från Anders Christiansen, som renderade i ett gult kort, var Vikingur nära att slå till. Frisparken som följde hamnade i det bortre hörnet via en isländsk panna. Där och då räddades Malmö av att domaren blåste för offside.

Och det fick i gång MFF på nytt. Så till den grad att Malmö gjorde ledningsmålet i den 16:e minuten genom Martin Olsson – med högerfoten. Det var hans första mål i klubben.

– Det kunde ha varit snyggare, men mål är mål. Så skönt. Jag har varit nära på att få fler assister innan, så det var skönt att få en poäng nu, säger han. 

Milos Milojevic formerade sitt lag med två wingbacks. En position som Olsson tidigare inte känt sig bekväm i. Men efter nya instruktioner från Milojevic i veckan blev utfallet bättre i dag.

– När vi har spelat med en fembackslinje så har jag stått lite för högt upp tycker jag. Då har jag inte kunnat få många bollar. Nu kan jag droppa ner mer, vara nära Niklas och hämta bollen därifrån. Sedan försöka hitta kombinationsspel och jobba mig uppåt i stället. Innan när jag stod högt upp var jag inte alls inblandad i matchen, det kändes mycket bättre i dag, säger han.

Tv: Santos om uppmärksammade nedtagningen: