Lewicki: ”Då tror jag det slutar illa”

Oscar Lewicki tackar publiken,
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki under segermatchen borta mot Rangers i Champions League-kvalets tredje omgång.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Stjärnorna saknades när Malmö FF hemmaslog Degerfors. 

Och visst behövdes den där ledigheten – redan på tisdag ska det avgöras om MFF når Champions League eller inte.

– Går man på 80 procent är man inte bättre än en division 4-spelare, säger Oscar Lewicki. 

Det var minst sagt meriterade namn som Jon Dahl Tomasson satte på bänken mot Degerfors. Oscar Lewicki, lagkapten Anders Christiansen och Jo Inge Berget inledde samtliga lördagens tillställning från sidan. 

Först i den andra halvleken fick den rutinerade trion kasta sig ut på Eleda stadions hybridgräs. 

– Det är lugnt. Jag fick 25 - 30 minuter, det är fint och det känns bra, säger Oscar Lewicki efter matchen, som slutade med en stabil 3-0-seger för Malmö.

Så sent som i onsdags inledde MFF årets playoff till Champions League genom att hemmabesegra Ludogorets med 2-0. Redan på tisdag vankas det stekheta returmötet i Bulgarien.

Med andra ord kom Jon Dahl Tomassons trupprotation knappast som någon större överraskning. 

– Han kollar alltid av läget med alla, det är helt individuellt hur man känner. Vissa kan få en känning och då är det bättre att vara ärlig att säga det. Annars går man på 80 procent och då är man inte bättre än en division 4-spelare. Det gäller att vara ärlig mot sig själv och laget.

”Det är en helhetsbedömning”

– Det är väl så om man känner sig lite trött i ljumskar så känner man kanske att om jag spelar denna match finns det en risk att jag skadar mig. Då är det kanske bättre att vara ärlig med det än att man ska pusha kroppen till den gräns att man brister. Det lär man sig lite under åren också, att känna hur mycket kroppen klarar av, fortsätter Oscar Lewicki. 

För egen del missade Oscar Lewicki säsongsinledningen på grund av en skada. Först mot IFK Norrköping (förlust 3-2) i början på juli gjorde han sin första allsvenska match för året.

Men Lewicki tycker inte att den där skadan fått honom att lyssna extra mycket på kroppen när nu spelschemat är tajt och matcherna duggar tätt.

– Nej, inte specifikt. Det är alltid en helhetsbedömning där man känner efter. Framför allt är det väl dagskänslan som avgör; hur pigg är jag och är jag redo att ge hundra procent i 90 minuter?

Oscar Lewicki med bollen under 2-0-vinsten mot Ludogorets.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hur ställer ni om från allsvenskan till Champions League redan till på tisdag?

– Det är inga problem alls. Vi spelar alltid i allsvenskan och Europa. Det är så det ser ut och det känns som att vi är redo för 90 minuter på tisdag.

”Kommer gå ut och satsa direkt” 

Ni är ändå 90 minuter från Champions League, tänker ni inte något alls på det inför den här matchen i allsvenskan?

– Nej, inte jag i alla fall och det tror jag inte någon annan gör. Man lever för stunden och man spelar för stunden. Om man går och tänker på annat tror jag det slutar illa.

Tror du Ludogorets kommer bjuda till en helt annan match på tisdag?

– Ja, jag tror det kommer bli en annan match. De har ett annat läge och 2-0 i baken, så de kommer gå ut och satsa direkt.  Det är på deras hemmaplan, det gäller för oss att vara redo från start. Vi kommer nog få se ett lag med ännu mer framåtanda, aggressivitet och mod. 

Och du känner dig fräsch och redo? 

– Oh ja! Jag är redo, det är lugnt.

Streama tisdagens match mellan Ludogorets och Malmö FF på Telia och C More med start klockan 20.00. 

TV: SE FLER NYHETER