Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommer bli avgörande – för deras utveckling

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF har tagit nästa steg i Europa League-kvalet.

Bänknötare luftades och talanger fick chansen.

Nu kommer fortsatt Europaspel att bli avgörande för deras utveckling.

Ungefär 45 Malmö FF-supportrar hade trotsat de smått galna British Open-priserna och bokat hotell i Nordirland.

Beundransvärt kan tyckas när laget redan ledde dubbelmötet med 7-0. 

Men det sägs att den bästa kärleken är villkorslös.

Väl i Ballymena möttes de av en bagare, en bankman och en brandman som samlat ihop sina kompisar för att stoppa himmelsblåtts väg ut i Europa – eller ja, i alla fall göra den aningen mer exotisk.

Komiskt nog såg det ut som att halvtidsspelarna – som inte själv höll någon presskonferens inför matchen då de var tvungna att jobba – gjort en kupp och snott Malmö FF:s tröjor.

***

Ballymena visade vad vilja och kärlek kan göra och även om det var uppenbar klasskillnad lagen emellan höll man länge jämna steg mot ett Malmö FF som passade på rotera truppen. Det blev ett bra träningspass och en uppvisning för en publik som inte ofta får se glimrande fotboll.

Malmö FF-tränaren Uwe Rösler hade inför matchen betonat vikten av att ge ”alla chansen” och lyfte också fram att man gjort sex respektive fem byten inför de senaste två matcherna.

Det skulle kunna gå att tolka det hela som att ett gäng reserver och ungdomar skulle få chansen på denna nordirländska utflykt – men fullt så lätt tog inte tysken på uppgiften. Och det syntes både på startelvan och i målprotokollet.

Det gamla och rutinerade gardet levererade.

Behrang Safari svarade först för det förmodligen präktigaste skott som skymtats på Ballymena Showgrounds, Guillermo Molins för en chip som hade gjort Rory McIlroy avundsjuk och Erdal Rakip hittade nätet igen.

Ännu skönare var kanske Romain Galls straffmål. Efter att ha agerat inhoppare hela säsongen fick han äntligen 90 minuter på sig att visa att han minsann vill vara mer än en bänknötare.

Det blev ett mål och en assist.

***

Malmö FF har allsvenskans både bredaste och spetsigaste trupp, spelare som just Romain Gall, Guillermo Molins och Franz Brorsson hade varit givna startspelare nästan alla andra allsvenska lag och törstar för mer speltid. Samtidigt står talanger som Tim Prica och Laorent Shabani står och stampar och vill in på plan för att utvecklas.

Den förstnämnde fick en halvtimmes grönbete på den nordirländska mattan.

Fortsatt Europaspel kommer under hösten att vara väsentligt för ett Malmö FF där hela truppen är nöjd. Ett schema med hårda Europamatcher betyder nämligen att ben förr eller senare måste vilas i allsvenskan och då kommer både bänkspelare och talanger till slut att få chansen.

Vilket i sin tur gynnar både konkurrens och slagkraft.

Nu går Malmö FF några viktiga matcher till mötes. För breddens skull har Malmö FF inte råd med något uttåg á la Vardar.

Så nu väntar livsviktiga möten med Domzale.

Segrar där och de himmelsblå ge sina supportrar än mer exotiska resor.